Σινεμά Δευτέρα βράδυ από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης



d1e82768-ae24-446a-a2d1-f9fb31bf546fΜε μια από τις πιο ονομαστές μεταφορές στο σινεμά έργου της Αγκάθα Κρίστι, συνεχίζει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης τις φετινές χειμερινές κινηματογραφικές του προβολές, αυτή τη Δευτέρα 9-5-2016, στις 22:00 μ.μ., στο κινηματοθέατρο ”Ολύμπιον”. Το φιλμ «Έγκλημα στο Νείλο» (Death on the Nile-1978), σε σκηνοθεσία του Τζον Γκίλερμιν, που φημίζεται για το πολυπληθές καστ αξιόλογων ηθοποιών, ανάμεσά τους οι Πίτερ Ουστίνοφ, Μπέτι Ντείβις, Ντέιβιντ Νίβεν, Μία Φάροου, Ολίβια Χάσει, Άντζελα Λάνζμπουρι, Τζον Φιντς, Τζέιν Μπίρκιν, Μάγκι Σμιθ, Τζορτζ Κένεντι, Τζακ Γουόρντεν και πολλοί άλλοι.

Η Τζάκι συναντά μια στενή της φίλη και πλούσια κληρονόμο, τη Λινέτ, θέλοντας ο μνηστήρας της Σάιμον Ντόιλ να εργαστεί για εκείνη. Αλλά αυτός και η Λινέτ ξεκινούν έναν κεραυνοβόλο έρωτα που καταλήγει σε γάμο. Κατά την διάρκεια του μήνα του μέλιτος τους στην Αίγυπτο, ακολουθούνται διαρκώς από την εγκαταλελειμμένη Τζάκι. Σε μια προσπάθεια να αποδράσουν, επιβιβάζονται σε ένα κωπήλατο ατμόπλοιο του Νείλου, το ατμόπλοιο Karnak.

Όταν οι επιβάτες εξορμούν στην ακτή για να εξερευνήσουν έναν παρακείμενο ναό, μια μεγάλη πέτρα ρίχνεται από μια κολόνα και περνά ξυστά δίπλα από τον Σάιμον και την Λινέτ. Αντιμετωπίζουν πάλι την Τζάκι, η οποία επιβιβάζεται στο πλοίο και αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Ηρακλή Πουαρό να μείνει μακριά, αποκαλύπτοντας ότι φέρει ένα μικρό πιστόλι.

Η δεύτερη ταινία βασισμένη σε μυθιστόρημα μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι, μέσα στη δεκαετία του 70, γυρισμένη μετά τη μεγάλη επιτυχία του φιλμ «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές» (1974), του Σίντνει Λούμετ. Εδώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο αξιόλογος Βρετανός Τζον Γκίλερμιν (Ο Σαφτ στην Αφρική(1973), Ο πύργος της κολάσεως(1974). Ένα αξιομνημόνευτο καστ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ταινία, με επικεφαλής τον Πίτερ Ουστίνοφ, στην πρώτη από τις 6 συνολικά ταινίες όπου υποδύθηκε τον Ηρακλή Πουαρό. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε αξιοθέατα της Αιγύπτου, όπως οι Μεγάλες Πυραμίδες, η Σφίγγα, και ναοί στο Αμπού Σίμπελ και το Καρνάκ. Ήταν τόσο δύσκολες οι συνθήκες των γυρισμάτων λόγω ζέστης, που καθημερινά κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, σταματούσαν οι λήψεις για ένα δίωρο.

Η Μπέτι Ντέιβις μάλιστα είχε φέρει μαζί της ειδικό μακιγιάζ, φωτισμό και τους καθρέφτες της σε περίπτωση έλλειψης. Η ίδια κάποτε θα πει για την ταινία: «Στις παλιές εποχές, θα έχτιζαν έναν Νείλο για σένα. Τώρα οι ταινίες έχουν γίνει οδοιπορικά και οι ηθοποιοί κασκαντέρ!» Λέγεται μάλιστα ότι ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές» Άλμπερτ Φίνλει, είχε απορρίψει το ρόλο του Πουαρό στη δεύτερη αυτή ταινία για να αποφύγει το βαρύ μακιγιάζ που χρειάζονταν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Η ταινία γυρισμένη με αγγλικά, αραβικά, γερμανικά και γαλλικά κεφάλαια, κόστισε 7.920.000 δολάρια, γνώρισε τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, κερδίζοντας το όσκαρ κοστουμιών.

Αυτή τη Δευτέρα 9 Μαΐου και ώρα 10 το βράδυ στην επάνω αίθουσα
του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.