Κοζάνη, κεφάλαιο υποβιβασμός: Υπομονή και ψυχραιμία – Τώρα είναι η ευκαιρία για ένα καινούργιο ξεκίνημα



dtykddtykdtydtydtydtydyt

Ακούστηκαν και ακούγονται πολλά για τον υποβιβασμό της Κοζάνης για πρώτη φορά στο Α΄τοπικό. Η σελίδα ήταν η πρώτη που βγήκε μετά την ήττα υποβιβασμού της Κοζάνης από την Καλαμαριά και μίλησε για ευθύνες.

Άλλοι είπαν ότι τα είπα χύμα, άλλοι ότι δεν είπα και κάτι καινούριο και τρίτοι ότι χάιδεψα τα αυτιά της διοίκησης και δεν ήμουν αρκετά αυστηρός στην κριτική που άσκησα.

Εγώ απλά και  με το χέρι στην καρδιά είπα αυτά που πιστεύω  και θα συνεχίσω έτσι όσο κι αν πειράζει κάποιους.

Η διοίκηση όπως είπα, έχει σίγουρα τις περισσότερες ευθύνες, ο κόσμος κατ’ εμέ έχει κι αυτός τις δικές του, (για άλλους όμως όχι. ) Προπονητικό τιμ και ποδοσφαιριστές θεωρώ πως έχουν τις λιγότερες.

Δε θα τα ισοπεδώσουμε όμως όλα  και εξηγώ

Διοίκηση  ναι έκανε λάθη ..ανίκανη όχι
Γενικά σαν λαός εύκολα ανεβάζουμε, εύκολα θεοποιούμε και πολύ πιο εύκολα κατεβάζουμε και αφορίζουμε.
Δεν μπορείς να πεις ανίκανη μια διοίκηση επειδή η ομάδα υποβιβάστηκε χωρίς να εξετάσεις από την σωστή τους διάσταση όλα τα δεδομένα. Αν μιλάμε για λάθη, προφανώς και έγιναν, πάρα πολλά.

Μεγαλύτερο όλων, ο αρχικός σχεδιασμός του Καλοκαιριού τα είπαμε αυτά ..Τεράστιες ελλείψεις
Αλλά από τα λάθη και τις άστοχες επιλογές , έως  στην ανικανότητα υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Εκτός και αν φτάσαμε εν έτη 2016 να θεωρούμε ανικανότητα την προσπάθεια που έκανε η διοίκηση και ο Αγάπιος Γαβριηλίδης ο οποίος  μάτωσε οικονομικά  με τις όχι και μεγάλες οικονομικές δυνατότητες  κόντρα σε ισχυρότερες ομάδες.

Εδώ ανήκουν τα εύσημα σ’  έναν εξωδιοικητικό παράγοντα που αν και μη Κοζανίτης πρόσφερε πολλά, έδωσε “ψυχή και σώμα” και σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές ήταν πολυτέλεια για την Κοζάνη. Μιλάω για τον Γιάννη Αποστόλου ο οποίος ακόμα κι αυτός δε ξέφυγε από την κακόβουλη κριτική των καφενείων.

Για μένα πρέπει να συνεχίσει ακόμα πιο ενεργά

Προπονητικό τιμ
Προπονητής Γιάννης Παρασκευάς, Γυμναστής Σάκης Τζηκαλιός ανέλαβαν αργότερα από τον αρχικό σχεδιασμό για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. ‘Ήξεραν που πήγαιναν, γνώριζαν τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν παρόλα αυτά δε φοβήθηκαν, έπεσαν στα βαθιά, κατά κοινή ομολογία βελτίωσαν την εικόνα της ομάδας, αλλά δε πρόλαβαν, χάθηκε σημαντικός χρόνος(Ηττες στην αρχή με κατεβασμένα χέρια από Εορδαικό , Φιλώτα πχ )και δε μπόρεσαν παρά τις προσπάθειες να κάνουν την υπέρβαση.  Δίπλα τους αργότερα  και  ο Κώστας Κωνσταντινίδης βοήθησε στο κομμάτι των τερματοφυλάκων.

Ο κόσμος γύρισε την πλάτη στην ομάδα
Η πίκρα του κόσμου ήταν και είναι δικαιολογημένα τεράστια.
Η πίκρα του τον απομάκρυνε από το γήπεδο και δε βοήθησε όσο έπρεπε την ομάδα για μένα λάθος για πολλούς όμως έπραξε σωστά ..

Άρης,  Δράμα,  Καβάλα, με παρουσία στην Α’ Εθνική  τι να πουν?  Εκεί ο κόσμος δεν έχει πίκρα ? Κι όμως ακολουθεί είναι δίπλα στην ομάδα κι όταν χρειαστεί “ελέγχει” με την δυναμική του την όποια διοίκηση.

Ποδοσφαιριστές
Διαχρονικά, οι μικρομεσαίες ομάδες που πετυχαίνουν είναι αυτές που έχουν ένα αξιόλογο τερματοφύλακα και ένα ικανό γκολτζή μπροστά.
Η Κοζάνη ξεκίνησε με ένα νεαρό ταλαντούχο τερματοφύλακα, τον Νομικό που προσπαθούσε  αλλά έδειχνε ότι ήθελε πολύ δουλειά ακόμα.
Στα συν της διοίκησης , (μετά από  μεγάλες προσπάθειες) έφερε τον Τζώρτζεβιτς που παρά το νεαρό της ηλικίας ενέπνεε σιγουριά κάτω από τα γκολπόστ.
Για γκολτζή  ? Ούτε λόγος …

Θυμηθείτε πόσα παιχνίδια χαρακτηρίστηκαν τελικοί. Θυμηθείτε και πόσα κερδήθηκαν.
Εύκολη η απάντηση, πολύ λίγα .
Σε όσα παιχνίδια δόθηκε μεγάλη έμφαση, οι  περισσότεροι παίκτες δε μπόρεσαν  να το αντέξουν και να το διαχειριστούν.

Πολλές φορές ο κόσμος αλλά και οι διοικούντες υποτιμούν την έννοια της προσωπικότητας, των παικτών που κρατούν και φτιάχνουν τα αποδυτήρια, ακόμα και αν δεν είναι σε θέση  να προσφέρουν τόσα πολλά αγωνιστικά, κυρίως λόγω ηλικίας.

Στην Κοζάνη πλην λίγων εξαιρέσεων
α)Τραυλός έμπειρος έδωσε πολλά στην ομάδα
β) Δούμας θα μπορούσε να βοηθήσει αλλά τα γνωστά προβλήματα δεν τον άφησαν να βοηθήσει όσο μπορούσε. Το κενό δεν αναπληρώθηκε.
γ) Τσικόπουλος Ηλίας  με πάθος και  θέληση βοήθησε πολύ.
δ) Καπετάνος μεγάλη ποδοσφαιρική προσωπικότητα και όχι μόνο, ήρθε στις χειμερινές μεταγραφές κι έδειξε πως  αν ήταν νωρίτερα στην ομάδα παρά τα προβλήματα τραυματισμού, ήταν ο παίκτης ηγέτης για να σηκώσει την ομάδα.
ε) Γιουβανέλης χειμερινή μεταγραφή θα μπορούσε να βοηθήσει ακόμα περισσότερο αλλά τραυματισμοί  τον άφησαν εκτός.
στ) Πετράκος   καλός ποδοσφαιριστής αλλά κάτι δεν κολλούσε από την αρχή καλά στη σχέση με την ομάδα.
ζ) Αλμπάνης, φιλότιμος αλλά  δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα.
η) Χαματάι, μαχητικός, φιλότιμες προσπάθειες.

οι υπόλοιποι νεαροί κυρίως  ποδοσφαιριστές με όρεξη για δουλειά ταλαντούχοι αλλά  υπό το βάρος της πίεσης όπως είναι λογικό λύγισαν, έσκασαν.   Ήθελαν βοήθεια και δεν είχαν όση έπρεπε.
Διαιτησία
Το κεφάλαιο διαιτησία έπαιξε κι αυτό το δικό του ρόλο.Βλέπε Κρύα Βρύση , ακόμα ακόμα και στο παιχνίδι με την Καλαμαριά

Κλείνοντας θα πω ότι και στο προηγούμενο άρθρο
Είμαι σίγουρος πώς θα βρει το δρόμο της η Κοζάνη. Ναι το πιστεύω!
Ναι κι ας χλευάσουν μερικοί
Έχει ιστορία η Κοζάνη και θα αντέξει την καταστροφή, την πυρκαγιά. Θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της αρκεί να μη ξαναγίνουν τα λάθη που την έφεραν εδώ.

Υπομονή και ψυχραιμία. Τώρα είναι η ευκαιρία για ένα καινούργιο ξεκίνημα.
Να γίνει κάτι καλό από την αρχή.

Γιώργος Κατσίκας για τις Ματιές στα Σπορ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.