12 μέτρα φωτιά σκοτώνουν την επιχειρηματικότητα – Του Σιαμπανόπουλου Αντώνη, Οικονομολόγου – Λογιστή – Φοροτεχνικού



siampanopoulos4353453

Του Σιαμπανόπουλου Αντώνη από την Επιλογιστική:

Μετά την ψήφιση του φορολογικού, του ασφαλιστικού και των έμμεσων φόρων κι αφού έπεσε ο κουρνιαχτός είναι ώρα  να συνοψίσουμε και να βγάλουμε τα πρώτα συμπεράσματα για την ουσία των νέων μέτρων. Το πρώτο συμπέρασμα που φαίνεται ξεκάθαρα είναι ότι νομοθετήθηκαν δυσβάστακτα και παράλογα φορολογικά μέτρα σε βάρος  όλων των ελλήνων και όλων των εισοδημάτων (μικρών, μεσαίων μεγάλων) και το αποτέλεσμα για ακόμα μια φορά θα είναι μια από τα ίδια. Ύφεση, ανεργία, κλείσιμο επιχειρήσεων, αδυναμία πληρωμής, φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Το ιδιαίτερο όμως χαρακτηριστικό αυτή τη φορά είναι η στοχευμενη επίθεση κατά της επιχειρηματικότητας, δηλαδή κατά  εκείνων από τους όποιους υποτίθεται ότι  περιμένουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την έξοδο από την οικονομική κρίση.  Δώδεκα (12)  μέτρα φωτιά αποτελειώνουν πλέον ότι έμεινε, ότι επιβίωσε ότι μπόρεσε να αντέξει τα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

1. Ασφαλιστικές εισφορές από 26,9 % έως 37% επι του εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες εμπόρους βιοτέχνες
Πλήττονται όσοι αποκτούν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ περίπου με δήμευση εισοδήματος στη ουσία σαυτους που έχουν λίγο μεγαλύτερα εισοδήματα. Πλήττεται βάναυσα η μεσαία τάξη που παράγει ακόμα και δημιουργεί .

2. Αύξηση της φορολογίες στις μικρές εταιρείες με βιβλία εσόδων εξόδων από το 26% στο 29%
Πλήττονται όλες οι μικρές ομόρρυθμης, ετερόρρυθμες, εταιρείες ,συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών,  κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα,  κοινοπραξίες

3. Αύξηση του μερίσματος από 10% στο 15%
Πλήττονται όλες οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία που δίνουν μερίσματα στους εταίρους τους Σε συνδυασμό με το εταιρικό κέρδος η συνολική επιβάρυνση στα  διανεμόμενα κέρδη φτάνει στο 40% κι αν σαυτά προσθέσουμε το τέλος επιτηδευματίας και την εισφορά αλληλεγγύης το ποσοστό ξεπερνάει το 45%.

4. Αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%
Πλήττονται όλες οι επιχειρήσεις. Τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο πολλές επιχειρήσεις καλούντα να πληρώσουν στο κράτος περισσότερα χρήματα από αυτά που κέρδισαν.

5. Αύξηση των συντελεστών για τον υπολογισμό του κύριου φόρου(ΕΝΦΙΑ) φυσικών και νομικών προσώπων επί των οικοπέδων
Πλήττονται όλοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων

6. Μείωση του αφορολόγητου ποσού του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ στα φυσικά πρόσωπα από τις 300.000 στις 200.000
Πλήττονται ήλοι οι πολίτες με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

7. Αύξηση του συντελεστή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες από το 5 %ο στο 5,5 %ο, ενώ για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, ο ίδιος συντελεστής αυξάνεται από 2,5 %ο στο 3,5%.
Πλήττονται όλες οι επιχειρήσεις κερδοσκοπικού και μη χαρακτήρα για τα ακίνητα που κατέχουν και εκμεταλλεύονται

8. Κατάργηση της  απαλλαγής από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για την  άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας που πλέον στο εξής θα φορολογούνται με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.
Πλήττονται όλες οι επιχειρήσεις μιας και πλέον θα πληρώνουν φόρο για όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για την δραστηριότητα τους (μάντρες, υπόστεγα, αποθήκες, βιοτεχνικοί χώροι, ξενοδοχεία, ποιμνιοστάσια κλπ)

9. Αύξηση των συντελεστών που εφαρμόζονται για τη φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητη περιουσία από 11% και 13% σε 15% ,35% και 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

Πλήττονται όλοι οι ιδιόκτητες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Το μέτρο σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στον «ΕΝΦΙΑ» θα  πλήξει ακόμα περισσότερο τον πολύπαθο  κλάδο της οικοδομής που υποφέρει από την αρχή της κρίσης.

10. Αύξηση ποσοστού από 30% σε 80% της παροχής σε είδος εταιρικών οχημάτων.
Πλήττονται όλοι οι εταίροι που χρησιμοποιούν επιβατικά αυτοκίνητα που ανήκουν στην εταιρεία τους, μιας και θα προστίθεται σαυτούς επιπλέον φορολογητέο εισόδημα για κάθε χρόνο ίσο με  ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) του ετήσιου κόστους του αυτοκινήτου ( απόσβεσης, τελών κυκλοφορίας, επισκευών, συντηρήσεων,κλπ)

11.  Αύξηση κανονικού συντελεστή Φ.Π.Α. από 23% σε 24%
Πλήττονται καταναλωτές και επιχειρήσεις που  οι μεν πρώτοι  αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες φορολογίες οι δε δεύτεροι θα δουν το τζίρο τους να συρρικνώνεται  δραματικά

12.  Τέλος οι δεκάδες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ποτά, καφέδες, πετρέλαιο βενζίνες) το ειδικό τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα τέλη συνδρομής σε  τηλεόραση και σταθερή τηλεφωνία  δημιουργούν επιπλέον αύξηση του λειτουργικό κόστους πολλών κλάδων και επιχειρήσεων με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση της ανταγωνιστικότητας που θα πλήξει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.