Η νοθεία του σαφράν ανά τον κόσμο είναι το κίνητρο για την απογείωση του Κρόκου Κοζάνης



krokos765564574586487

Στον Ιταλικό ηλεκτρονικό “τύπο”, δημοσιεύτηκαν στοιχεία όπου αναφέρουν τη νοθεία του σαφράν στην Ιταλία. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του KOZANILIFE.GR, έχει αναφερθεί ότι η νοθεία του σαφράν στη γειτονική μας χώρα, φτάνει να ξεπερνά πέντε φορές την ποσότητα πώλησης, από την ποσότητα  εισαγωγής! Αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο δείγμα της κακής ποιότητας σαφράν που κυκλοφορεί ανά τον κόσμο και όχι μόνο στην Ιταλία.

Ο Κρόκος Κοζάνης, είναι ένα μοναδικά μη παραποιημένο προϊόν, φέροντας παγκοσμίως τη μοναδικότητα της καθαρότητας του και καταλαμβάνοντας παγκοσμίως την πρώτη θέση στη βιολογική του παραγωγή, καλύπτοντας έως το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή σαφράν.

Οι αγρότες του Κρόκου Κοζάνης που τον παράγουν είναι αδύνατο αφενός να παραδώσουν νοθευμένο προϊόν και αφετέρου ο Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, δεν έχει κανένα όφελος να νοθεύσει το προϊόν του, την ώρα που ο Κρόκος Κοζάνης απολαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση και τιμή, παρελαύνοντας από τα πιάτα των πιο διακεκριμένων σεφ αλλά και κατέχοντας σημαντικό ρόλο στη σύσταση πολλών προϊόντων από παραγωγούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η εισαγωγή σαφράν από το Ιράν μέσω της Ισπανίας, δημιουργεί σύγχυση στο αγοραστικό κοινό της Ιταλίας την ώρα μάλιστα που η “Ελληνική Αριστεία”, έχει δώσει στο Ελληνικό σαφράν του  Κρόκου Κοζάνης, μοναδική αίγλη, με τη συμβολή και τη στήριξη του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Το διαμάντι της Κοζανίτικης γης, “η μωβ Ferrari” όπως έχει χαρακτηριστεί, τρέχει με χίλια παγκοσμίως, την ώρα που βρίσκει απέναντι του πολλές δυσκολίες, τόσο εκτός της Ελλάδας όσο και εντός.

“Ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μας η ανάγνωση του άρθρου για το  Σαφράν, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη παραποίηση”, αναφέρει ο κ.Μπακάγιας από την Ελληνική Αριστεία”.

Συγκεκριμένα το Ιταλικό site Agrinotizie αναφέρεi:

“Το 2011 σύμφωνα με την Ιταλική ένωση σαφραν-σαφραν, πωλήθηκαν 18.432 κιλά παραποιημένου σαφράν στην Ιταλια. Το προϊόν με περισσότερο κίνδυνο νοθείας είναι η σκόνη, επειδή μπορεί να αναμιγνύεται με άλλα μέρη του φυτού ή με διαφορετικά φυτά, όπως κουρκουμά, από σπόρους κάρδαμου ή “ψευδή σαφράν”, καλέντουλα αλλά επίσης σκόνη από σανταλόξυλο και συνθετικές χρωστικές ουσίες. Οι πιο συνηθισμένες και συχνές παραποιήσεις των στιγμάτων Κρόκου , συμβαίνει με την προσθήκη των λουλουδιών Cartamus tinctorius (Cartamo-Zafferanone) , κομμάτια απο Calendula officinalis, στίγματα του Crocus vernus, πέταλα Punica granatum, παπαρούνεςκαι προσθήκη χρωστικών ουσιών , όπως ταρτραζίνη Ε102 και Ε104 κινολίνη.

Προσοχή
Το σαφράν σε σκόνη έχει ένα κόστος παραγωγής 10%περισσότερο από ό, τι τα στίγματα και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να βρισκονται στην αγορά μέχρι και 70% σε πιο χαμηλή τιμή”.

Το πιο ανταγωνιστικό κίνητρο για τους Κροκοπαραγωγούς αλλά και για το Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, θα πρέπει να αποτελεί η νοθεία που βρίσκεται απέναντί τους. Αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη γέφυρα για να απογειωθεί ο Κρόκος Κοζάνης, την ώρα που η ελίτ παγκόσμια αγορά αναζητά το καλύτερο σαφράν και διαπιστευμένα είναι της Κοζάνης!

Κρόκος Κοζάνης, φέρει ISO 9001, ΠΟΠ & BIO.

Α.Ζ για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.