Επιστημονική ημερίδα στην Κοζάνη για τις Λαζαρίνες του Τσιαρτσιαμπά – Δείτε αναλυτικά



athrstusyrtsyutytΟ Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του  Δήμου Κοζάνης, όπως και ο Πολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής «Η Πρόοδος», που αναλαμβάνει εξ ορισμού το ρόλο του οικοδεσπότη λόγω του χώρου πραγματοποίησης της εκδήλωσης, μαζί με άλλους 6 Πολιτιστικούς Συλλόγους του Τσιαρτσιαμπά (Αγίας Παρασκευής «Η Αγία Παρασκευή», Κάτω Κώμης «Αριστοτέλης», Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας», Λευκοπηγής «Μέγας Αλέξανδρος», Μορφωτικός Μεταμόρφωσης και  Σύλλογος Γυναικών Ροδιανής «Η  Ωραία Ελένη») σας καλούν να παρακολουθήσετε  την ημερίδα που συνδιοργανώνεται από όλους τους φορείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής το Σάββατο 16 Απρίλη 2016, στις 14.30 μ.μ. με θέμα «το μοναδικό έθιμο των Λαζαρίνων  μέσα από τη ματιά του χθες, του σήμερα και του αύριο».

Ένας από τους βασικούς στόχους της ημερίδας είναι η καλύτερη προετοιμασία του φακέλου ένταξης του εθίμου στην παγκόσμια άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Την ημερίδα στηρίζουν επιστημονικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Γι’ αυτό το λόγο συμμετέχουν με εισηγήσεις:

Βούλα Λαμπροπούλου, Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών

Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Δ/ντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών

Ζωή Μάργαρη, Ερευνήτρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών.

Ιφιγένεια Βαμβακίδου, Πρόεδρος του Τμ. Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας μαζί με τη φοιτήτρια Ευαγγελία Κωνσταντοπούλου

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμα τη διοργάνωση ενός καφέ Πολυγλωσσίας με θεματικό άξονα τις Λαζαρίνες, στο οποίο θα παρουσιαστούν Λαζαριάτικα τραγούδια και χοροί, αφηγήσεις και παρουσιάσεις του εθίμου, δραματοποιημένες αναπαραστάσεις της τελετουργίας του  και εδέσματα.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα μιας και είναι η πρώτη φορά που οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Τσιαρτσιαμπά συναντιούνται σε μια κοινή παρουσίαση του εθίμου που αναβιώνει σε όλο του το μεγαλείο κάθε χρόνο το Σαββατοκύριακο των Βαΐων.

Η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ
Φανή Φτάκα – Τσικριτζή

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.