Κυριακή 24 Απριλίου, ημέρα λήξης του 7ου Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου – Δείτε το πρόγραμμα



dipethe_kozΣήμερα, Κυριακή 24 Απριλίου, ημέρα λήξης του του 7ου Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, το πρόγραμμα ξεκινά με «Εξομολογήσεις μιας μάνας», μια αφηγηματική περφόρμανς στην Αποθήκη του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Στις 5.30μ.μ. σεμινάριο αφήγησης για εφήβους από την Ελένη Δημοπούλου και τον Στέλιο Πελασγό στο Μικρό Θέατρο (Οχληρών).

Τέλος, η «Πανωραία» του Νάσου Βαγενά σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, στις 9.00μ.μ. στην Αίθουσα του Θεατροδρομίου. Κάντε την κράτησή σας στο 6987991949.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

«Εξομολογήσεις μιας μάνας», μια αφηγηματική περφόρμανς

Αποθήκη Σιδηροδρομικού Σταθμού – Με ελεύθερη είσοδο

Από τη Μαρία Σόφτση σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Φλώρινας που εξελίσσεται μέσα από δύο στάδια.

Ώρα 11.00π.μ.-3.00μ.μ. Α`Στάδιο: Το πρώτο στάδιο ξεκινά με τη δημιουργία μιας site-specific εγκατάστασης στην Αποθήκη του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης με τη συμμετοχή των φοιτητών της Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Πρόκειται για μια πειραματική απόπειρα δημιουργίας μιας εικαστικής εγκατάστηασης προκειμένου να φιλοξενήσει μία αφηγηματική περφόμανς.

Ώρα 7.00μ.μ. Β`Στάδιο: Το δεύτερο στάδιο αφορά την αφήγηση μικρών αυτοβιογραφικών κειμένων από τη Μαρία Σόφτση εντός της εγκατάστασης. Οι θεατές θα συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία με κείμενα που θα τα απαγγείλουν οι ίδιοι σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο. Ο σκοπός της συμμετοχής του κοινού είναι να εμπλακεί τόσο σαν ακροατής-μάρτυρας όσο και ως αφηγητής-μάρτυρας μιας εξομολόγησης.

«Αφήγηση και διαδίκτυο», Σεμινάριο αφήγησης για εφήβους

Μικρό Θέατρο (Οχληρών)- Ώρα: 5.30-7.00μ.μ. – Με ελεύθερη είσοδο

Επιμέλεια: Ελένη Δημοπούλου, Στέλιος Πελασγός

Σήμερα το διαδίκτυο πάντρεψε την προφορικότητα με τη γραφή και την εικόνα, δημιουργώντας μια νέα γλώσσα, που θα πρέπει να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των νέων αλλά και να περιγράψει την πολύπλοκη και κατακερματισμένη πραγματικότητα. Πώς μπορεί η παραδοσιακή αφήγηση να επηρεάσει τη σύγχρονη διαδικτυακή αφήγηση; Πώς μπορεί να δώσει ενότητα και κατεύθυνση στη σκέψη διασώζοντας αξίες και τρόπους; Πώς μπορώ να αφηγηθώ μια διαδικτυακή αφήγηση με τον τρόπο της παραδοσιακής προφορικής αφήγησης;

«Πανωραία» του Νάσου Βαγενά

Αίθουσα Θεατροδρομίου –  Ώρα: 9.00μ.μ.- 10€ κανονικό / 7€ μειωμένο

Μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Γασπαράτος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Βοηθός Σκηνογράφου: Άρης Κοτζαμανίδης

Ερμηνεύουν: Ζωή Κυριακίδου, Παύλος Σταυρόπουλος

Πανωραία. Ποιητική βιογραφία μιας λαϊκής γυναίκας και μαζί πολυπρόσωπη τοιχογραφία μιας πόλης (της Δράμας) και μιας εποχής (της Δράμας στο α΄ μισό του 20ού αιώνα). Η γυναίκα και η πόλη, η γυναίκα ως πόλη, η γυναίκα πάνω από την πόλη. Μικροϊστορία και μακροϊστορία. Ποίηση και πραγματικότητα. Κι όλα αυτά μέσα από τα μάτια ενός παιδιού στα μέσα της δεκαετίας του ’50, του ανιψιού της του αγαπητού, προνομιακού ακροατή και εταστικού παρατηρητή της Πανωραίας, ο οποίος, αφηγούμενος αναδρομικά τις αναμνήσεις του από εκείνη, δεν επεμβαίνει, δεν εξηγεί, δεν υπομνηματίζει τα λόγια και τις πράξεις της. Στα εξήντα στιγμιότυπα, εν είδει κινηματογραφικών σεκάνς, που επιλέγει παραδειγματικά να ανακαλέσει, αφήνει να λάμψει, μεστός μέσα στην παράδοξη απλότητά του, ο λόγος μιας γυναίκας που, κατ’ αναλογίαν με τον Monsieur Jourdain του Μολιέρου, μιλούσε χωρίς να γνωρίζει ότι κάνει ποίηση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.