Ολοκληρώθηκε το Βιωματικό Εργαστήριο «Κατασκευή -Ανακατασκευή Αποκριάτικης Κοζανίτικης Μάσκας»



adgfhdzhfgdzhf

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βιωματικό εργαστήριο «Κατασκευή -Ανακατασκευή   Αποκριάτικης  Μάσκας» στο Εικαστικό Εργαστήριο του Δήμου Κοζάνης. Το βιωματικό εργαστήρι –σεμινάριο, διάρκειας 48 ωρών, ξεκίνησε ως μια πρωτοβουλία του ΟΑΠΝ με στόχο τη μύηση μαθητών γυμνασίων στην τεχνική κατασκευής παραδοσιακής κοζανίτικης μάσκας.

Για τη διεξαγωγή του ο ΟΑΠΝ συνεργάστηκε στενά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Καλών Τεχνών της Φλώρινας και συγκεκριμένα με την καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού κ. Ιφιγένεια Βαμβακίδου και δυο μεταπτυχιακές φοιτήτριες της, τις κυρίες Μαρία Μηλώση και .Ελένη Σολάκη.

Το βιωματικό σεμινάριο παρακολούθησαν 70 περίπου μαθητές του 2ου, 5ου και Πειραματικού Γυμνασίου Κοζάνης, συνοδευόμενοι κάθε φορά από τις καθηγήτριες Εικαστικών των αντίστοιχων Γυμνασίων κυρίες Μαρία Χατζηλάμπρου και Βακιρτζή Βασιλεία. Η συνεργασία των μαθητών με την πανεπιστημιακή ομάδα ήταν άψογη καθώς στο σύνολό τους ανακατασκεύασαν 18 μεγάλες αποκριάτικες μάσκες του Δήμου Κοζάνης που χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικά στοιχεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και λόγω πολυκαιρίας είχαν υποστεί σημαντικές φθορές. Κατασκευάστηκαν από την αρχή και μερικές καινούριες.

Μέσω του βιωματικού σεμιναρίου το επιστημονικό team της Φλώρινας κατάφερε να εξοικειώσει ένα μέρος της νέας γενιάς της πόλης με την τοπική παράδοση και την ιστορία της  Αποκριάς, να μυήσει τους νεαρούς μαθητές στην τοπική παραδοσιακή κουλτούρα των μεταμφιεσμένων και να δώσει αρκετά ιστορικά στοιχεία για τους παραδοσιακούς μεταμφιεσμένους της πόλης Κοζάνης, τις δυάδες των κωδωνοφόρων, τα Ρογκατζιάρια, να συνδέσει τέλος την αρχαιοελληνική δραματουργική προέλευση της μάσκας με τα τοπικά τελετουργικά, καρναβαλίστικα  στοιχεία: μορφές γοργόνας-μέδουσας, γαιδάρου, αλεπούς, σύμβολα της τοπικής αγροτικής και εμπορικής ανάπτυξης της Κοζάνης από τον 17ο αιώνα ακόμα.

Οι τεχνικές που αναπτύχθηκαν και διδάχθηκαν στους νέους μαθητές στον φιλόξενο χώρο του Εικαστικού  εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης ήταν κολάζ, ζωγραφική, μικρογλυπτική, πρόχειρα σχέδια και κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά.

Μέσα από την ομαδοσυνεργατική πρακτική που εφαρμόστηκε, οι μαθητές μπόρεσαν να μάθουν και να κατανοήσουν την παραδοσιακή αποκριάτικη μάσκα του τόπου τους ως ένα δίαυλο γνώσης της τοπικής ιστορίας στο πεδίο της τελετουργικής τέχνης, του λαογραφικού χιούμορ και της πολιτισμικής σάτιρας στην τέχνη.

Γι ‘ όλους τους ανωτέρω λόγους ο ΟΑΠΝ επιθυμεί να ευχαριστήσει δημόσια την κ. Βαμβακίδου και το επιστημονικό της επιτελείο, κυρίες Μηλώση και Σολάκη που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση και δούλεψαν με προγραμματισμό και έμπνευση όσο και τις 2 καθηγήτριες Εικαστικών κυρίες Χατζηλάμπρου και Βακιρτζή που πίστεψαν στην ιδέα και κινητοποίησαν τους 70 μαθητές τους, αλλά και τους ίδιους τους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας την συλλογική τους σφραγίδα στο σεμινάριο μάσκας.

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα της Φλώρινας μαζί με τους καθηγητές, μαθητές και Δ/νσεις των αντίστοιχων Σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης της πόλης Κοζάνης στήριξαν όλοι μαζί ενεργά τη συγκεκριμένη προσπάθεια του ΟΑΠΝ με αποτέλεσμα την επιτυχημένη διεξαγωγή του σεμιναρίου και μάλιστα με πολύ καλά απτά αποτελέσματα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.