Όταν οι άνθρωποι αποδημούν – Γράφει η Ηλιάνα Τριανταφυλλίδου



12910053_10206330328718167_93196159_nΑκούμε καθημερινά για το μεταναστευτικό ζήτημα στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο… παντού! Στο ερώτημα όμως «τί είναι μετανάστευση;» σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει να απαντήσει. Το ότι δεν γνωρίζουμε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους γύρω μας συμβαίνουν καθημερινά διάφορα γεγονότα, είναι θλιβερό. Ως αποτέλεσμα, εμείς οι ίδιοι κρίνουμε κι αξιολογούμε παρασυρμένοι από τον συρφετό ή σιωπούμε περιτριγυρισμένοι από ανασφάλεια.

Η μετανάστευση λοιπόν, είναι η μετακίνηση ανθρώπων από έναν τόπο σε έναν άλλο με στόχο την ανεύρεση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Γίνεται φανερό ωστόσο πως ο άνθρωπος εξαναγκάζεται σε αυτή την πράξη και δεν δρα αυτοβούλως. Οι αιτίες που οδηγούν στην μετανάστευση είναι συνυφασμένες με αρνητικά φαινόμενα γι αυτό κι ο όρος «μετανάστης» χρησιμοποιείται υποτιμητικά, ακόμη και σήμερα.

Όπως σε κάθε φαινόμενο, έτσι κι εδώ υπάρχουν αιτίες κι αφορμές. Πιο συγκεκριμένα το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και η ανεργία οδηγούν σε εξαθλίωση. Ο άνθρωπος ωστόσο είναι πλασμένος «εκ φύσεως» να αναζητά κάτι το καλύτερο. Ένας άλλος λόγος που ο άνθρωπος αναζητά κάτι νέο κι εγκαταλείπει το δεδομένο και σίγουρο είναι η λειτουργικότητα της ίδιας της κοινωνίας, δηλαδή η κατανομή του πλούτου και οι πολιτικές διαταραχές.

Μέσα στο έρεβος της επικρατούσας κατάστασης ο άνθρωπος ζητά καταφύγιο. Αναλογικά και ο μετανάστης επιδιώκει να ζήσει καλύτερα στη νέα χώρα που θα μεταβεί. Υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την έκβαση αυτή. Αρχικά σημαντικό ρόλο παίζει η κατάσταση που θα βρει στη νέα χώρα και πιο συγκεκριμένα το πολίτευμά της, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και η μέριμνα αποδοχής και φροντίδας ενός ξένου. Επιπρόσθετα, αξιοσημείωτος παράγοντας είναι η πρόθεση του ίδιου του μετανάστη να ενταχθεί σε μία νέα κοινωνία και φυσικά να την σεβαστεί.

Συν τοις άλλοις, ο μετανάστης εκτός από τις παραπάνω δυσχέρειες έχει να αντιμετωπίσει συμπεριφορές ρατσισμού και ξενοφοβίας. Η προσαρμογή του, αφού φτάσει στον χώρο εγκατάστασης, είναι γεμάτη αδιέξοδα. Στον αγώνα για επιβίωση μεταξύ των μεταναστών παρατηρούνται φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας. Ξαφνικά ο καθένας παλεύει να σώσει τον εαυτό του από τους ίδιους τους ανθρώπους και την σκληρότητα της φύσης. Ψυχολογικά, ο μετανάστης νιώθει φόβο για ό, τι ακολουθεί, περιθωριοποιημένος και εχθρικός.

Συγκεφαλαιωτικά, με την αγαστή συνεργασία όλων μας φαινόμενα τύπου σαν κι αυτό μπορούν άμεσα να λυθούν. Αξίζει πάντοτε να θυμόμαστε πως κι εμείς μπορεί κάποια στιγμή να βρεθούμε σε αυτή την θέση. Επομένως, δεν ωφελεί να κρατούμε παθητική στάση εφόσον πρόκειται για ένα ανθρώπινο ζήτημα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές.

(για το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης)

Ηλιάνα Δημ. Τριανταφυλλίδου  
Σπουδάστρια Φιλολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1ο έτος)
Ετών 19, κάτοικος Αγίου Δημητρίου Ελλησπόντου Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.