ΚΚΕ Κοζάνης: Η στελέχωση του Μποδοσάκειου προϋπόθεση για στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών μας



mpodosakeio1

Το πρόβλημα με το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής και του τμήματος επειγόντων περιστατικών (Τ.Ε.Π.) στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας είναι επαναλαμβανόμενο σύμπτωμα της δραματικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου και όλων των δομών υγείας. Το κλείσιμο της παθολογικής και του Τ.Ε.Π. σηματοδοτεί την κατάρρευση του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και πώς να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό όταν τα τελευταία χρόνια το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας μειώθηκε κατά 17.000 άτομα και οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων την τελευταία πενταετία μειώθηκαν από 2,81 δις σε 1,39 δις. Αυτή η κατάσταση διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών υγείας και τραγικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Κοζάνης του ΚΚΕ είχαν επισημάνει από τον περασμένο χρόνο – το είχαν αναδείξει με ερωτήσεις στη βουλή, με συνέντευξη τύπου – ότι συνολικά τα νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, τα κέντρα υγείας Σιάτιστας, Σερβίων, Τσοτυλίου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση κατάρρευσης. Είχαν αναδείξει διαχρονικά τις ευθύνες των κυβερνήσεων, ότι τα προβλήματα στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος θα μεγαλώνουν. Η πρόταση για πρόσληψη προσωπικού και ιδιαίτερα γιατρών με ελαστικές σχέσεις εργασίας αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να δώσει λύσεις, είναι σε βάρος των εργαζομένων και των υπηρεσιών υγείας. Οι τοπικές αρχές, ιδιαίτερα η περιφέρεια, έχουν αντιδραστικές θέσεις για την δημόσια υγεία. Δεν αμφισβητούν το ιδιωτικοοικονομικό πλαίσιο λειτουργίας των νοσοκομείων. Η τυχόν υλοποίηση της πρότασης για πέρασμα των αρμοδιοτήτων υγείας στην περιφέρεια, η χρηματοδότηση μέσω της τοπικής διοίκησης θα σημάνει νέα υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παροχής υγείας, φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό. Αυτό αποδεικνύεται και από τις πρόσκαιρες λύσεις που προτείνουν σήμερα για προσλήψεις γιατρών από τον τοπικό πόρο, για επιδότηση γιατρών, για συγχωνεύσεις κλινικών κλπ, που οδηγεί τελικά σε εφησυχασμό, χωρίς να ενημερώνουν το λαό ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν στα πλαίσια των κυβερνητικών πολιτικών, των πολιτικών που εκπορεύονται από την Ε.Ε. για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, αντίθετα θα μεγαλώνουν.

Η ανατροπή της κατάστασης, η λύση του προβλήματος ΑΠΑΙΤΕΙ:

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που να καλύπτουν τις ανάγκες υγείας στο νομό κυρίως των νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Καμία κλινική των νοσοκομείων με λιγότερους από 6 γιατρούς. Να μην κλείσει, να μην συγχωνευτεί καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
Πλήρη ανάπτυξη των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας με βάση τους οργανισμούς τους άμεσα, με βάση τις ανάγκες μελλοντικά.
Ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την πρόληψη με ανάπτυξη κέντρων υγείας και στις πόλεις.
Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό χωρίς καμία πληρωμή. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας.

Η Κ.Ο. Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί το λαό να διεκδικήσει σε αυτή την κατεύθυνση άμεσες λύσεις για τα επείγοντα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος να πάρουν πρωτοβουλίες ανυποχώρητα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία. Το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του, θα κάνει ότι περνάει απ’ το χέρι του για να βελτιωθεί η κατάσταση στις δομές υγείας του νομού. Η λύση βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή του συστήματος για αλλαγή τάξης στην εξουσία, που θα έχει στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι στην ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων που εξαθλιώνουν τους λαούς, φέρνουν πολέμους και καταστροφές, δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.