Παρέμβαση ΚΚΕ στη Βουλή για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Αμύνταιο



orixeio_dei1

Ένας ακόμη θάνατος εργάτη στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε. σημειώθηκε μόλις τρεις μήνες μετά από το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ ΑΕ στην Π.Ε. Κοζάνης και ενώ έχουν μεσολαβήσει πολλά εργατικά ατυχήματα που ευτυχώς δεν ήταν και θανατηφόρα.

Την Δευτέρα 07.03.2016, σκοτώθηκε, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Αμύνταιο της Π.Ε. Φλώρινας, από ηλεκτροπληξία, 42χρονος ηλεκτρολόγος, πατέρας δύο παιδιών.
Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη λίγο πριν από τη λήξη της βάρδιας, όταν ο εργαζόμενος μαζί με δύο συναδέλφους του προσπάθησαν να αποκαταστήσουν βλάβη στον αποθέτη Α4 του ορυχείου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ο εργάτης χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 6.000 kvolt με αποτέλεσμα ο ίδιος να χάσει τη ζωή του, ενώ οι δύο συνάδερφοι του τραυματίστηκαν ελαφρά.

Εγκλήματα όπως ο πρόσφατος θάνατος τους εργάτη, είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας στους χώρους της ΔΕΗ Α.Ε., της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, των άθλιων συνθηκών εργασίας, των ανύπαρκτων ελέγχων για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Συνθηκών που επιβάλλονται από την πολιτική απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ενέργειας, που συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία περιορίζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και νομοθετεί πλαίσιο μεγαλύτερης ασυδοσίας προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων.

Όλα τα παραπάνω, έχουν καταγγελθεί πολλές φορές από τους εργαζόμενους, μέσω του Σωματείου τους των Εργατοτεχνικών και Εργαζομένων στην Ενέργεια, όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο για τους ίδιους, αντίθετα τα ατυχήματα, θανατηφόρα και μη, συνεχίζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια.
Γι’ αυτό και είναι τουλάχιστον υποκριτικό από πλευράς του Υπουργείου, που προχωρά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, να δηλώνεται θλίψη και οργή για το θάνατο του εργάτη. Υποκριτική βέβαια είναι και η στάση της ΔΕΗ Α.Ε., που με τις ημερίδες και τα σεμινάρια περί τηρήσεων των μέτρων ασφαλείας, προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για:

Να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος, να αποδοθούν οι ευθύνες και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της οικογένειας του αδικοχαμένου εργαζόμενου.
Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο  των εργαζομένων στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ.
Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (Ε.Μ.Β.Ε.) σε επιστημονικό – τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων.
Τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.