Πρόθυμος να φιλοξενήσει πρόσφυγες ο Δήμος Βοΐου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με την ευθύνη και χρηματοδότηση της Πολιτείας



dimos_voiouΤο προσφυγικό θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου στην έκτακτη συνεδρίασης της Τρίτης 15 Μαρτίου, με αφορμή το σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων που απέστειλε το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στους Δήμους.

Ο Δήμαρχος Βοΐου, Δημήτριος Λαμπρόπουλος, ανέφερε ότι: «Στην περίπτωση που ζητηθεί από τον Δήμο μας να φιλοξενήσει πρόσφυγες, θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας, υπό την προϋπόθεση να αναλάβει η Πολιτεία τη χρηματοδότηση, τον συντονισμό και την κατάλληλη διαμόρφωση των χώρων, και εμείς ως Δήμος θα συνδράμουμε με όσα μέσα μπορούμε να διαθέσουμε.  Ο Δήμος Βοΐου δεν διαθέτει κατάλληλους κλειστούς χώρους στους οποίους να μπορούν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, γιατί τα κλειστά γυμναστήρια και τα αθλητικά στάδια  που διαθέτει χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση από τα σχολεία και τους αθλητικούς συλλόγους, συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό».  Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος τόνισε την αδυναμία παροχής ιατρικής φροντίδας στους πρόσφυγες, καθώς τα Κέντρα Υγείας του Δήμου αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με έλλειψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού και οδηγών ασθενοφόρων.

Παράλληλα, τονίστηκε και η αναγκαιότητα λήψης κατάλληλων μέτρων αστυνόμευσης από την Πολιτεία, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, στην περίπτωση που φιλοξενηθούν πρόσφυγες στα όρια του Δήμου.

Από την παράταξη της κας Παναγιώτας Ορφανίδου προτάθηκε να δημιουργηθούν ορισμένα σημεία φιλοξενίας, σε χωριά του Βοΐου, σε δημοτικά κτίρια και ξενώνες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ, από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αλέξανδρο Ζιμπιλίδη προτάθηκε να δοθεί ο χώρος του Γηροκομείου στο Τσοτύλι, γεγονός  που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημάρχου, διότι στο συγκεκριμένο χώρο φιλοξενούνται επιδοτούμενες κοινωνικές δομές του Δήμου (ΚΗΦΗ) και η Δημοτική Αρχή σε καμία περίπτωση δεν θα διαθέσει αυτόν τον χώρο. Επίσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σίμος Ηλίας  κατέθεσε διαφορετική πρόταση, δηλώντας άρνηση φιλοξενίας προσφύγων στο Δήμο.

Από την παράταξη του κ. Γκάση Εμμανουήλ, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιώργος Μαγιάγκας πρότεινε να δοθούν κλειστοί χώροι, κυρίως για λόγους ασφάλειας των πολιτών, και να διευκρινιστεί ο αριθμός των προσφύγων που μπορεί να δεχθεί ο Δήμος Βοΐου, με μέγιστο αριθμό τα 150 άτομα.

Ο κ Μιχάλης Καραμπατζιάς, συμφώνησε, σε γενικές γραμμές, με την πρόταση του Δημάρχου, ασκώντας, παράλληλα, κριτική στον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση το θέμα άφιξης των προσφύγων στη χώρα μας, και τονίζοντας, ότι στην περίπτωση του Δήμου Βοΐου, θα πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και βοήθεια από το Κράτος.

Ο Δήμαρχος Βοΐου, αφού άκουσε με προσοχή όλες τις απόψεις, επέμεινε να διατεθούν μόνο οι χώροι των πρώην στρατοπέδων, συμφώνησε στην πρόταση να φιλοξενηθεί συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων που δεν θα ξεπερνά τα 150 άτομα,  και εξέφρασε την αντίθεσή του στη διάθεση του κτιρίου της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας στο Τσοτύλι διότι ο χώρος χρησιμοποιείται από τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ, που είναι χρηματοδοτούμενη κοινωνική δομή του Δήμου, και επιπλέον, υπάρχει κοινός αύλειος χώρος με το Γυμνάσιο – Λύκειο Τσοτυλίου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.