E.E.T.E.M.: Ενημέρωση αναφορικά με την απαίτηση «συνδρομών» του Τ.Ε.Ε από τους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι.



eetem_kozanisΣε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης της ΕΕΤΕΜ και δεδομένου ότι το Τ.Ε.Ε κάνει σαφάρι χαρατσιού σε βάρος των χρηστών- μηχανικών του πληροφοριακού συστήματος για τακτοποίηση αυθαίρετων και άλλων λειτουργιών, εν μέσω αργιών και ανήμερα της Εθνικής εορτής, με «προειδοποιήσεις» για δήθεν οφειλές συνδρόμων και από μη μέλη του – με σκοπό να ενισχύσει με κάθε τρόπο τα …ταμεία του, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Αναφορικά με τις αιτιάσεις του TEE σχετικά με το διαχειριστικό κόστος, των ηλεκτρονικών συστημάτων του, προκειμένου να δικαιολογήσει την εξόφληση συνδρομών από τους χρήστες, υπενθυμίζουμε ότι η κάλυψη των δαπανών του για το πληροφοριακό σύστημα τακτοποίησης αυθαιρέτων, που του έχει ανατεθεί από το εποπτεύον Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γίνεται από το Πράσινο Ταμείο και από το ποσοστό ανταπόδοσης που καταβάλλουν στο Τ.Ε.Ε οι πολίτες, οι οποίοι προβαίνουν στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους (ν.4178/2013).

Είχαμε και στο παρελθόν επισημάνει ότι οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Τ.Ε δεν είναι μέλη του Τ.Ε.Ε. Τα Μέλη μας, αναγκάστηκαν, (προκειμένου να μπορούν να έχουν πρόσβαση, αρχικά στο σύστημα υπολογισμoύ αμοιβών και στη συνέχεια κυρίως για το ηλεκτρονικό σύστημα τακτοποίησης των αυθαιρέτων), να «εγγραφούν με αίτησή τους» στο Βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του άρθρου 39 πδ 27.11/14.12.1926 και την «υποχρέωση» ότι θα καταβάλουν στο Τ.Ε.Ε ετήσια συνδρομή 55 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η «ευρεσιτεχνία» του Βιβλίου Τεχνικών Επωνυμιών επιστρατεύτηκε και υλοποιήθηκε, ως προς τους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ, το 2007, με την ανοχή του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (πολεοδομίες) στο πλαίσιο της συντεχνιακής αλληλεγγύης προς το ΤΕΕ, αλλά και για την χρήση του «Εντύπου αμοιβών» που το διαχειρίζονταν έναντι τιμήματος, κατ΄ αποκλειστικότητα, η Εθνική Τράπεζα.

Προκειμένου οι Μηχανικοί ΤΕΙ να δραστηριοποιηθούν, εξαναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα υπολογισμού αμοιβών του ΤΕΕ, δηλαδή, να συμπράξουν με το ζόρι σε μια ενέργεια, που κρίθηκε τελικώς ως μη σύννομη !

Γι αυτό και εκατοντάδες συνάδελφοι, κατόπιν υποδείξεως της ΕΕΤΕΜ, είχαν επιφυλαχθεί ρητά για την νομιμότητα των ενεργειών του ΤΕΕ με εξώδικο.

Σήμερα, η επιβολή αυτής της συνδρομής δεν είναι νόμιμη, επειδή, σύμφωνα με το πιο πάνω άρθρο 39, ουδεμία συνδρομή προβλέπεται για να αναγγελθεί κάποιος στο Τ.Ε.Ε (παρ.1) και ουδεμία επιβάρυνση των αναγγελλομένων προβλέπεται για να τηρεί το Τ.Ε.Ε το «Βιβλίον των Τεχνικών Επωνυμιών» που αναφέρεται στο άρθρο αυτό (παρ. 4), παρά μόνο η πληρωμή εφάπαξ δικαιώματος για την εγγραφή σ’ αυτό ( άρθρο 35 )

Συνεπώς, το Τ.Ε.Ε, εσφαλμένως επέβαλε ετήσια συνδρομή στους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι. και, βεβαίως, μη σύννομα επιχειρεί τώρα να την συνδέσει με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος τακτοποίησης αυθαιρέτων και την ελεύθερη πρόσβαση σ΄ αυτό καθώς και για την χρήση του συστήματος αμοιβών των Μηχανικών (μελών του ή μη ), που το ίδιο επιβάλει χωρίς να απαιτείται πάντα σε Πολεοδομικές Υπηρεσίες, αν δεν «εξοφλήσουν» ή ρυθμίσουν ανεξόφλητες «συνδρομές».

Συνάδελφοι, σες,

σας ενημερώνουμε ότι η επιβολή από το Τ.Ε.Ε ετήσιας συνδρομής σε Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι., οι οποίοι εκ του νόμου δεν μπορούν να είναι μέλη του ΤΕΕ, δεν είναι σύννομη και ότι σε κάθε περίπτωση, το Τ.Ε.Ε δεν νομιμοποιείται να παρεμποδίζει την πρόσβαση των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. στο πληροφοριακό σύστημα τακτοποίησης αυθαιρέτων (διαχείρισης δηλώσεων/βεβαιώσεων αυθαιρέτων κτισμάτων του ν.4178/2013), του οποίου μόνο την διαχείριση νομιμοποιείται να ασκεί, καθώς και στα υπόλοιπα συστήματα που συνδέονται με αυτό.

Η Ένωσή μας, εν όψει των προχθεσινών αυθαίρετων ενεργειών του τεχνικού επιμελητήριου, προχωρεί αμέσως στις αναγκαίες ενέργειες για την αποτροπή της συνέχισης της παράνομης αυτής συμπεριφοράς του Τ.Ε.Ε.

Οι συνάδελφοι που παρεμποδίζονται να ασκήσουν τις σχετικές επαγγελματικές δραστηριότητες, καλούνται να επικοινωνούν άμεσα με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ειδικότερα με το Γραφείο του Υπουργού κ. Σκουρλέτη στα τηλέφωνα των συνεργατών του: 2106969870, 2106969868 και 2106969876.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.