Σεμινάριο αφιερωμένο στο μεγάλο μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας από το Σύλλογο «Κόζιανη»



sillogos_koziani«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ο σύλλογός μας ξεκίνησε με τη νέα χρονιά  ένα κύκλο σεμιναριακών συναντήσεων που σαν στόχο έχουν να γνωρίσουν οι λάτρεις της μουσικοχορευτικής παράδοσης της πατρίδας μας, την ιδιαίτερη παράδοση(μουσική-χορός-δρώμενα) κάποιων περιοχών της χώρας μας.

Μετά από το πετυχημένο «πρώτο ταξίδι», με σταθμούς το Πήλιο, την Θεσσαλία, τα Γρεβενά και το Μηστί της Καπαδοκίας, προχορούμε στο δεύτερο.

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016 θα γίνει το δεύτερο σεμινάριο που θα είναι αφιερωμένο στο Μεγάλο Μοναστήρι της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Εισηγητής θα είναι ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής- Ευρενητής Λαογράφος κος Σβάνας Απόστολος, ο οποίος θα μας ταξιδέψει στο Μεγάλο Μοναστήρι της Βόρειας Θράκης, παρουσιάζοντας μας χορούς- τραγούδια και δρώμενα όπως αυτά διασώθηκαν από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του συλλόγους μας που στεγάζονται επί της οδού Φαρμάκη 20 από τις 6 μ.μ έως και 10.30 το βράδυ.

Θα υπάρχει παρουσίαση ερευνών, ζωντανή παραδοσιακή μουσική και συγκριτική παρουσίαση χορών και τραγουδιών. Στο τέλος θα ακολουθήσει μικρό Θρακιώτικο γλέντι σε ταβέρνα της πόλης μας.

Δηλώσεις συμμετοχής-πληροφορίες : 6973242770 (Τράγιας Βασίλειος)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΒΑΝΑ

Ο Απόστολος  Σβάνας του Βασιλείου  κατάγεται από τη Μητρόπολη Καρδίτσας.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) Κομοτηνής το έτος 2000 με δίπλωμα Ειδικότητας Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί.

Εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός Καθηγητής Φυσικής Αγωγής από  το 2003 έως το 2010 με αντικείμενο διδασκαλίας τον Ελληνικό παραδοσιακό χορό.

Από το 2015 έως και σήμερα εργάζεται στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) ως εκπαιδευτής στο αντικείμενο “Αθλητισμός 1 – Παραδοσιακός Χορός”.

Μελετά ερευνά και ενημερώνεται συμμετέχοντας και παρακολουθώντας τα εθνικά και διεθνή σεμινάρια όπως:
Διεθνή συνέδρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής) 5° το 1997,6° το 1998 και 8° το 2000.
Πανελλήνια Συνέδρια Λαϊκού Πολιτισμού που έχουν διοργανώσει το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων το 1997, καθώς και το ΤΕΦΑΑ Σερρών το 1999.
1 η το 1997 και 2η το 1998 επιστημονική διημερίδα του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας (παράσταση-παράδοση επί σκηνής) και επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής.

Από φοιτητής ασχολείται εντατικά με την έρευνα και καταγραφή των χορών και της λαογραφίας των πολιτισμικών ομάδων που κατοικούν στον πεδινό και ορεινό όγκο του Ν. Καρδίτσας (Καραγκούνηδες, Αγραφιώτες, Καππαδόκες)
Την τελευταία δεκαετία ασχολείται συστηματικά με του χορούς και τα Θρακιώτικα δρώμενα και κυρίαρχα με την πολιτισμική κοινότητα των Ανατολικορωμυλιωτών του Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας.

Έχει προσφέρει επιμορφωτικό και διδακτικό έργο σε πολλά σεμινάρια όπως:
Υπήρξε εισηγητής Ελληνικών παραδοσιακών χορών το 2013 και το 2015 σε Ευρωπαϊκά σεμινάρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα με θέμα: Γνωρίζουμε και ζούμε την ελληνικό λαϊκό πολιτισμό μέσα από τον παραδοσιακό χορό συνδυάζοντας τις διακοπές μας στην Ελλάδα. Έχει διδάξει σε διάφορα σεμινάρια που διοργανώνονται από επισήμους επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς όπως:

Στα ετήσια σεμινάρια από το 2010 εως το 2015 του κέντρου λαϊκού πολιτισμού ‘ΤΟ ΠΑΝΥΓΗΡΙ’ που γίνονται στα Νότια Άγραφα Καρδίτσας, Ιαματικά λουτρά Σμοκόβου και στην Λίμνη Πλαστήρα.
Στον πολιτιστικό σύλλογο Φιλίππων Καβάλας τον Οκτώβριο του 2013 ,χορούς και τραγούδια της πεδινής και ορεινής Καρδίτσας.
Στον πολιτιστικό σύλλογο Πετρούπολης ‘ΧΟΡΟΕΚΦΡΑΣΗ’,τον Οκτώβριο του 2014, χορούς,τραγούδια και δρώμενα του Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας.
Στον αθλητικό και πολιτιστικό σύλλογο ‘ΠΗΓΑΣΟΣ’ Λαμίας,τον Απρίλιο του 2014, χορούς ,τραγούδια και δρώμενα του Νέου Μοναστηρίου Φθιώτιδας. Επίσης στον ίδιο σύλλογο δίδαξε μεθοδολογία και διδακτική προσέγγιση στους χορούς της Καππαδοκίας.

Από το  ακαδημαϊκό έτος 2013 διδάσκει ανά διαστήματα σε σεμιναριακά μαθήματα,  ως εξωτερικός συνεργάτης στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  στην Ειδικότητα «Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί  –  Xορολογία  Ελληνισμού»  κατόπιν προσκλή-σεως του πανεπιστημιακού Δασκάλου κ. Γιάννη Δήμα.

Από το 2005 μέχρι και σήμερα για έντεκα συνεχή χρόνια είναι ένας εκ των βασικών διοργανωτών των σεμιναρίων παραδοσιακού χορού και λαογραφίας που οργανώνονται ετησίως και αδιάλειπτα στις περιοχές: α)Νότια Άγραφα Καρδίτσας, Ιαματικά λουτρά Σμοκόβου και β) στην Λίμνη Πλαστήρα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.