Ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας για την υγεία στο Δημοτικό Συμβούλιο



laiki_sispeirosiΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Μόνο αυτό το σύνθημα πρέπει να ενώσει όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου της Εορδαίας. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για την “επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου” (παράλληλο πρόγραμμα). Η τροπολογία αναφέρει “παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και στα νομικά πρόσωπα αυτών, τις επιχορηγήσεις μέσω κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, άμεσων και απαραίτητων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων φορέων υγείας”.

Δεν αφορά μόνο δήμους και περιφέρειες να έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης. Κομμάτια του ίδιου “παζλ” αποτελούν η τροπολογία για τη “δυνατότητα” του προσωπικού των ΟΤΑ και του πυροσβεστικού σώματος να οδηγούν τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας της περιοχής, όταν το προσωπικό τους δεν επαρκεί ή δεν υπάρχει.

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αλλά και η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εντάσσεται στη στρατηγική (και συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και των μνημονίων) των περικοπών των δαπανών υγείας έως και την πλήρη εξάλειψή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό στον τομέα της υγείας. Ήδη η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας έχει ως συνέπεια τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, υλικά και φάρμακα, ελλείψεις που δημιουργούν δυσλειτουργίες και κλείσιμο τμημάτων και κλινικών νοσοκομείων, ειδικοτήτων κλπ.

Άλλωστε στην περιοχή μας είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας με το κλείσιμο κλινικών για κάποιες χρονικές περιόδους, με τις μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας που ουσιαστικά αφήνουν ακάλυπτες τις αντίστοιχες περιοχές που αποσπούνται πχ. παιδίατροι σε Σέρβια, Δεσκάτη.

Επισημαίνουμε ότι συνολικά τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, τα Κέντρα Υγείας Σερβίων, Σιάτιστας και Τσοτυλίου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση κατάρρευσης. Το γεγονός αυτό διαμορφώνει επικίνδυνες συνθήκες για την παροχή υπηρεσιών υγείας, τραγικές συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που καταβάλλει καθημερινά τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθεί στο έργο του.

Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν ανατρέπεται με εξαγγελίες και υποσχέσεις, ούτε με τροπολογίες σαν αυτή που θέλει να εμπλέξει την τοπική διοίκηση στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των δημοσίων μονάδων υγείας. Να φορτώσει ευθύνες στους δήμους και τις περιφέρειες. Ούτε φυσικά με αντιδραστικές απόψεις, να συμπτυχθούν οι κλινικές των νοσοκομείων της περιφέρειας στο όνομα της αναβάθμισής τους. Στην ουσία πρόκειται για κλείσιμο κλινικών στα νοσοκομεία, να περιοριστούν οι ανάγκες, να ανοίξουν δρόμο για παραπέρα επέκταση της λειτουργίας των μονάδων υγείας ως επιχειρήσεις, για κερδοφορία και επέκταση των μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα της υγείας.

Εξίσου αντιδραστική και επικίνδυνη είναι η άποψη να περάσουν τα νοσοκομεία και οι δομές υγείας στις περιφέρειες, όπως προτείνει η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα είναι αναγκασμένες να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια συγχώνευσης υπηρεσιών, πλήρη εμπορευματοποίηση και θα χρειαστεί να χρηματοδοτούνται με πόρους της τοπικής διοίκησης.

Είναι απαράδεκτο το αν ένα χωριό θα έχει γιατρό, ένας δήμος ασθενοφόρο, ένα κέντρο υγείας εξοπλισμό, ένα νοσοκομείο το αναγκαίο προσωπικό και υγειονομικό υλικό να εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της τοπικής διοίκησης, από τη φορομπηχτική πολιτική μέσω των τελών, να εκλιπαρεί για δωρεές, φιλανθρωπίες κλπ.
Ο ρόλος της τοπικής διοίκησης πρέπει να είναι αποφασιστικός, διεκδικητικός.

ΝΑ ΑΠΑΙΤΉΣΟΥΜΕ

Η ανάπτυξη υπηρεσιών και μονάδων υγείας να σχεδιάζεται σε κεντρικό επίπεδο από το κράτος σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν και όχι σύμφωνα με το “κομπόδεμα”, τη φοροληστεία κάθε δήμου.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, που να καλύπτουν τις ανάγκες υγείας στο νομό κυρίως των νοσοκομείων και των Κέντρα Υγείας.
Πλήρη ανάπτυξη και στελέχωση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με βάση τους οργανισμούς τους σε πρώτη φάση και με βάση τις ανάγκες μελλοντικά. Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί καμία κλινική στα νοσοκομεία, καμία δομή υγείας.

Ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και την πρόληψη. Ανάπτυξη Κέντρων Υγείας στις πόλεις Κοζάνης, Πτολεμαΐδας. Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη κατάσταση των αποσπάσεων γιατρών από τα Κέντρα Υγείας.

Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο το λαό, χωρίς καμία πληρωμή από τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του τομέα της υγείας.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα Αντωνία

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.