«Ελεύθεροι εγκλωβισμένοι» πρόσφυγες στον Πλάτανο Ημαθίας – Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια – Βίντεο



fH2AJ4EYaUCkbZ3xuFRo0Bw5XM7p16Pi-FwcExQtV3yWfjvCluYAe6bXJH9mgPn1q «Φύγαμε από τη Συρία για να αποφύγουμε τον πόλεμο», «Θέλουμε ειρήνη», «Δεν είμαστε τρομοκράτες», «Αφήστε μας να φύγουμε»

Συνθήκες εξαθλίωσης ζουν οι Σύριοι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στον Πλάτανο Ημαθίας.

Έξι λεωφορεία, με περίπου 50 επιβάτες το κάθε ένα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και έγκυων γυναικών, έχουν εγκλωβιστεί στον σταθμό αυτοκινήτων στον Πλάτανο Ημαθίας του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Ενήλικες, ανήλικα παιδιά και βρέφη από την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς χρήματα. Οι συνθήκες εξαθλιωμένες.

Οι ενήλικες δεν τρώνε για να ταΐσουν τα παιδιά. Ακόμα και τα λιγοστά χρήματα που τους έχουν απομείνει, τα μοιράζονται μεταξύ τους για να επιβιώσουν τα παιδιά. Αλληλοβοηθιούνται.

Υπάρχουν έγκυες γυναίκες στον 8ο και τον 9ο μήνα που σε λίγο θα χρειαστούν νοσοκομείο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανάμεσά τους βρέφη ημερών. Ανάμεσά τους βρέφος που έχει να πιεί γάλα δυο μέρες και του δίνουν μασημένο ψωμάκι για να κρατηθεί. Δεν έχουν γάλα. Δεν έχουν πάνες. Δεν έχουν ρούχα.

Άλλοι κοιμούνται στους δρόμους. Άλλοι κοιμούνται στα λεωφορεία τα οποία είχαν πληρώσει για την μεταφορά τους από την Αθήνα και άλλοι στα τραπέζια του Σταθμού Αυτοκινήτων. Τα παιδιά και τα βρέφη κοιμούνται στην αγκαλιά των γονιών.

Οι νέοι πρόσφυγες άφησαν πίσω τις οικογένειές τους για ένα καλύτερο αύριο, για την ειρήνη. Μερικοί έχασαν τις οικογένειές τους. Το μόνο που ζητάνε είναι να «ξεκολλήσουν» από τον Πλάτανο Ημαθίας και να συνεχίσουν το δρόμο τους για την Ευρώπη. Όπως μίλησαν και οι ίδιοι στο Verianet, είναι νόμιμοι. Έχουν ο κάθε ένας τους τα χαρτιά του τακτοποιημένα.

Όπως πληροφορηθήκαμε, που και που έρχονται πολίτες με καλοσύνη και τους δίνουν λίγο νερό, καπνό, μερικά χρήματα και ψωμί.

Ένα πράγμα τους βασανίζει. Να τους αφήσει το κράτος να φύγουν. Να ανοίξουν τα σύνορα και να φύγουν για την Ευρώπη. Δεν θέλουν πόλεμο. Δεν είναι τρομοκράτες. Θέλουν ειρήνη.

Το Verianet.gr ήταν εκεί. Μιλήσαμε μαζί τους, ακούσαμε τα προβλήματά τους και τις ανάγκες τους.

Το απόγευμα της Πέμπτης λίγο μετά τις 6 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε μια κίνηση απόγνωσης ανέβηκαν επάνω στο οδόστρωμα της Εγνατίας αρχικά στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη αλλά κάποιοι πέρασαν και στο ρεύμα προς Βέροια.
Με την κίνησή τους αυτή ζητούσαν να ληφθεί μέριμνα ώστε να απαγκιστρωθούν από το σημείο όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στις συνθήκες που περιγράφονται στο ρεπορτάζ.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πέσει κάποιος από τους πρόσφυγες θύμα τροχαίου από διερχόμενο αυτοκίνητο και επιτηρούν την περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό η εστία του προβλήματος βρίσκεται στην διασυνοριακή γραμμή όπου ένα μεγάλο κύμα προσφύγων ζητά να περάσει τα σύνορα και να προωθηθεί προς τη Βόρεια Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα φτάνουν στη χώρα μας από διάφορα σημεία νέα κύματα προσφύγων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και απευθύνεται έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στους εγκλωβισμένους μέχρι να μπορέσουν οι αρχές να διευθετήσουν το ζήτημα.

Ρεπορτάζ: Σοφία Βέϊου
Εικόνα: Δημήτρης Καρολίδης
Για το Verianet.gr 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.