Κίνδυνος μπλακ άουτ στα ορυχεία της ΔΕΗ! Απλήρωτοι οι εργολάβοι – Σε διαθεσιμότητα ή σε υποχρεωτική άδεια εκατοντάδες εργαζόμενοι



orixeio_dei1

Σε διαθεσιμότητα ή σε υποχρεωτική άδεια έχουν θέσει το προσωπικό τους- που ανέρχεται στα 1000 τουλάχιστον άτομα- τεχνικές εταιρείες που εκτελούν χωματουργικές εργασίες στα ορυχεία της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η ΔΕΗ δεν εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τις εταιρείες.

Η καθυστέρηση πληρωμής εκ μέρους της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα αρκετές-τουλάχιστον πέντε εταιρείες να έχουν σταματήσει τις εργασίες, αφού αδυνατούν να προμηθευτούν καύσιμα για τα σκαπτικά μηχανήματα και τα φορτηγά τους και φυσικά αδυνατούν να πληρώσουν το προσωπικό τους.

Την ίδια στιγμή ορατός είναι ο κίνδυνος παύσης των εργασιών στα ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή μας, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, Αναστάσιο Τσιλφίδης « το 60% της εξόρυξης λιγνίτη και των χωματουργικών εργασιών στα ορυχεία της ΔΕΗ γίνεται από εργολάβους.»

Ειδικότερα, μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι «αρκετές εταιρείες έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα ή σε υποχρεωτική άδεια το προσωπικό τους, πάνω από 100 άτομα έθεσε σε υποχρεωτική άδεια μόνο μία εταιρεία. Κι αν δεν πληρωθούν άμεσα οι εργολάβοι για εργασίες που εκτέλεσαν τους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα για τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2015, θα τους απολύσουν ή θα τους σταματήσουν χωρίς να τους πληρώσουν. Κι αυτό δεν μπορεί να το υποστεί μια περιοχή με μεγάλη ανεργία όπως η δική μας.»

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει τουλάχιστον 1000 εργαζόμενους στην περιοχή μας, εκτιμούν δύο εργολάβοι που μίλησαν στον «Π», αλλά και ότι «υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν γενικότερα οι εργολαβικές εργασίες στα ορυχεία αφού το 60% των χωματουργικών εργασιών γίνονται από εργολάβους.»

Οι εκπρόσωποι των δύο εργοληπτικών εταιρειών επισήμαναν ότι η ΔΕΗ πληρώνει ανά τρίμηνο, αυτή τη στιγμή όμως έχει ξεπεράσει το τετράμηνο «με αποτέλεσμα να έχουμε ρίξει τους ρυθμούς εργασίας γιατί δεν έχουμε χρήματα να βάλουμε πετρέλαιο στα σκαπτικά μηχανήματα και στα φορτηγά και να δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε το προσωπικό.» Διότι, όπως εξήγησαν «στις χωματουργικές εργασίες τα έξοδα, δηλαδή το πετρέλαιο για τα μηχανήματα αφορά το 40% του κόστους της εργολαβίας και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην πληρωμή του πετρελαίου όπως και στο κόστος πληρωμής του προσωπικού όταν δεν πληρωνόμαστε.»

Όπως σημείωσε μάλιστα ο ένας εξ αυτών «υποχρεωθήκαμε να δώσουμε 15 μέρες άδεια άνευ αποδοχών στο προσωπικό και περιμένουμε να μάς πληρώσει η ΔΕΗ για να ξαναρχίσουμε τις εργασίες», επισημαίνοντας ότι «περιμένουμε από ώρα σε ώρα να βάλει η ΔΕΗ έναντι χρήματα, 5%-10% του συνολικού ποσού, λόγω έλλειψης ρευστότητας της επιχείρησης.»

Οι δύο εργολήπτες διευκρίνισαν ότι η σύμβαση που υπογράφουν με τη ΔΕΗ ορίζει ότι η πληρωμή εργασιών γίνεται 3 μήνες από την εκτέλεση των εργασιών «αλλά η ΔΕΗ πολλές φορές παραβιάζει τη σύμβαση.» Η δε καθυστέρηση πληρωμής από τη ΔΕΗ εν προκειμένω αφορά χωματουργικές εργασίες που εκτελέστηκαν το Σεπτέμβριο του 2015 και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 24 Δεκεμβρίου 2015, καθώς και εργασίες του Οκτωβρίου του 2015 που έπρεπε να έχουν πληρωθεί έως τις 24 Ιανουαρίου.

«Αναγκαστήκαμε κάποιες εταιρείες να δώσουμε άδεια στο προσωπικό. Απολύσεις δεν κάναμε ακόμη, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση αρκετοί υπεργολάβοι θα αναγκαστούν να κάνουν απολύσεις», δήλωσε ο ένας εκ των εργοληπτών.

«Οι περισσότερες τεχνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν γενικότερα οικονομικά προβλήματα, καθώς με τις καθυστερήσεις πληρωμής εκ μέρους της ΔΕΗ, εκτός από το γεγονός ότι δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο για τα μηχανήματα που μισθώνουν στη ΔΕΗ ή να πληρώσουν το προσωπικό τους χάνουν και τη ρύθμιση χρεών που έκαναν, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες  να απειλούνται με λουκέτο», σημείωσε ο δεύτερος εκ των δύο εργολάβων.

Υπενθυμίζεται ότι το Εργατικό Κέντρο Εορδαίας απέστειλε στις 29 Ιανουαρίου επιστολή διαμαρτυρίας στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ για την  καθυστέρηση πληρωμών των εργολάβων, επισείοντας τον κίνδυνο απολύσεων σε μια περιοχή με μεγάλη ανεργία.

Το ρεπορτάζ από το e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.