Προς οριστικό ναυάγιο η υπόθεση του «Πράσινου Χωριού» της Ελάτης



elati11

«Θα είμαι δυσάρεστος», ξεκίνησε την ενημέρωση στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου 2016 ο αντιδήμαρχος Νίκος Τέτος, «παρότι η οριστική απάντηση αναμένεται να δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη, η ιστορία της ένταξης της Ελάτης στο πρόγραμμα των Πράσινων Χωριών έχει τελειώσει οριστικά», μετά από τη συμμετοχή του σε συνάντηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον υπουργό κ. Τσιρώνη.

«Από τα 37 εκατ. € του προγράμματος -συνέχισε- έχουν απομείνει 13 εκατ. €. και το πρόγραμμα δεν μπορεί να προχωρήσει. …Την ερχόμενη Τετάρτη θα δοθεί η οριστική απάντηση στο δήμαρχο Σερρών που θα προσέλθει στο υπουργείο σαν εκπρόσωπος των επτά υποψήφιων χωριών του προγράμματος…».

Άλλη διάσταση στο θέμα έδωσε ο δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Θανάσης Κοσματόπουλος, λέγοντας ότι «η ανακατασκευή (;) του προγράμματος έγινε γιατί θέλουν να εντάξουν στο πρόγραμμα αυτό δυο κοινότητες από την περιοχή του πρωθυπουργού μας και γι αυτό ανακατεύτηκε. …Δεν το βλέπω να περπατάει. Θα το παλέψουμε αλλά οι προδιαγραφές είναι δυσοίωνες».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ανέφερε ότι πρέπει να ασκηθεί πολιτική πίεση για την επαναπροώθηση του θέματος, θέτοντας και ζήτημα αποζημίωσης των δαπανών του δήμου για την ολοκλήρωση του φακέλου υποβολής καθώς και των εξόδων των δημοτών της Ελάτης για την προετοιμασία και τακτοποίηση των κτισμάτων τους, κάτι που είχε αναφερθεί και προηγουμένως από το δήμαρχο. Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Πολυδεύκης Λιάκος ανέφερε ότι η απομείωση του χρηματικού αποθέματος του προγράμματος έχει γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις και ζήτησε από το δήμαρχο να καταθέσει, αν έχει, στοιχεία για την εμπλοκή του …πρωθυπουργού στην «ανακατασκευή» του προγράμματος (όπως προαναφέρθηκε). Ο έτερος επικεφαλής της αντιπολίτευσης (Λαϊκή Συσπείρωση) Νίκος Γεωργακόπουλος αρκέστηκε σε ένα δηκτικό σχόλιο περί πρωθυπουργού και … σκισίματος των μνημονίων.

Θυμίζουμε ότι η Ελάτη είχε προενταχτεί από το 2013 στο πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες – Νέο πρότυπο Ανάπτυξης», που αφορούσε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας (Εξοικονόμηση Ενέργειας, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), Πράσινες Μεταφορές, Διαχείριση Απορριμμάτων, Διαχείριση Υδάτινων Πόρων, Πράσινη Επιχειρηματικότητα).

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.