Το τέλος των ψευδαισθήσεων! Γράφει ο Αναστάσιος Γ. Καραλίγκας



karaligkas_tasosTo 2015 φεύγει. Χρονιά ορόσημο, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Ένα έτος που σηματοδοτεί για την πατρίδα μας το τέλος των ψευδαισθήσεων. Η ελπίδα που θα έρχονταν, δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ. Μετατράπηκε σε ψευδαίσθηση και έσβησε υπό το φως της σκληρής πραγματικότητας.

Μέσα στο 2015 συμπληρώσαμε πέντε χρόνια από την ανακοίνωση της ‘βοήθειας’ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τη χώρα μας και την έναρξη της σταδιακής μας πτωχοποίησης. Κανείς δεν φανταζότανε τότε τι θα επακολουθούσε, όταν ο τότε Πρωθυπουργός από το Καστελλόριζο εξήγγειλε τον ερχομό του ΔΝΤ.

Έκτοτε, στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν, η Ελλάδα μας βιώνει μία οικονομική καταστροφή, η οποία δείχνει να μην έχει τέλος. Τρία μνημόνια ως τώρα, το τελευταίο με αριστερή κυβέρνηση, κι η χώρα μας βαδίζει ακόμη σε τεντωμένο σχοινί. Η εικόνα της οικονομίας είναι τραγική: οδυνηρά οικονομικά μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων, αμέτρητα λουκέτα στις επιχειρήσεις, η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, και η ψυχολογία του κόσμου θυμίζει μαζική κηδεία.

Το 2015 σημαδεύτηκε από εκλογή αριστερής κυβέρνησης. Οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ήταν πολύ καλές για να είναι αληθινές. Το περιβόητο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» περιελάμβανε αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών στα 10.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, προστασία των δανειοληπτών και πάνω απ` όλα κατάργηση των μνημονίων με ένα άρθρο.

Φυσικά όλα τα παραπάνω «θα» του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν ξεδιάντροπα  ψέμματα. Το νέο λογοπαίγνιο, μάλιστα, που αποδεικνύει τις προεκλογικές ανεδαφικές υποσχέσεις της αριστερής κυβέρνησης, είναι: «από το ΄΄κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη΄΄ φτάσαμε στο ΄΄κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη΄΄.

Η ελπίδα που όλοι μας περιμέναμε, χάριν στις προεκλογικές υποσχέσεις και αφίσες του κ. Τσίπρα, δυστυχώς δεν ήρθε. Και ούτε πρόκειται να έρθει.

Αντίθετα, έδωσε τη θέση της στην αγωνία. Την τρεμάμενη αγωνία του καλοκαιριού, για το αν θα μας κρατήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην παρέα τους ή θα μας δώσουν μια κλωτσιά και θα μας διώξουν από την Ευρωπαική Ένωση, οικονομική αλλά και πολιτική.

Οι «αγανακτισμένοι» της Πλατείας Συντάγματος και των άλλων πλατειών της χώρας έγιναν «απατημένοι» από την Ελπίδα της Αριστεράς, η οποία δεν ήρθε ποτέ στο ραντεβού…

Οι καθαρίστριες, βέβαια, και οι δημοτικοί αστυνομικοί επαναπροσλήφθηκαν, και φυσικά η ΕΡΤ επαναλειτούργησε, όπως είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός μας, αλλά τα νοσοκομεία μας κλείνουν λόγω κρίσης.

Όσο κι αν ψάχνει κανείς φως στο μαύρο τούνελ των μνημονίων, πραγματικά δυσκολεύεται. Το μόνο ενθαρρυντικό, είναι πως προφανώς έχουμε φτάσει στο τέλος των ψευδαισθήσεων.

Εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως άτομα και ως ελληνική κοινωνία, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια κατάματα. Θα πρέπει να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να πιστεύουμε στα ψέμματα των πολιτικών μας και να νομίζουμε πως οι Ευρωπαίοι δανειστές θα υποκύψουν σε τσαμπουκάδες τύπου Βαρουφάκη.

Αυτό είναι το μόνο σημάδι ότι πιάσαμε πάτο και επομένως θα αρχίσουμε να σηκωνόμαστε σιγά σιγά. Χωρίς ψέμματα, αλλά με σκληρή δουλειά.

* Ο κ. Καραλίγκας είναι Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Κατάγεται από την Κοζάνη, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Το τέλος των ψευδαισθήσεων! Γράφει ο Αναστάσιος Γ. Καραλίγκας

  1. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, είναι ακριβώς όπως τα περιγράφετε. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να βρει την δύναμη ο κόσμος (τουλάχιστον η πλειονότητα) να αντικρίσει την αλήθεια. Όμως όσο ζούμε ελπίζουμε!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.