Όμορφες πινελιές στην πόλη της Κοζάνης από το τμήμα Γραφικών Τεχνών του Δήμου – Βίντεο



1sjhysjtystjyjtsy

Σταυροί, Θετικά Ιόντα, «Συν» και «Χι» σε εικαστικό διήγημα για την πόλη της Κοζάνης

Μια εγκατάσταση εφήμερης τέχνης στην Πλ. Τιάλιου και στην Πλ. 28ης Οκτωβρίου που αγγίζει τα όρια της “Arte Povera” (φτωχή τέχνη, η τέχνη των πενιχρών ή ευτελών μέσων) δημιούργησαν οι φοιτητές του Τμήματος Γραφικών Τεχνών του Εικαστικού Εργαστηρίου του Οργανισμού Αθλητισμού  Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης στα πλαίσια του χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης από τον Δήμο Κοζάνης, χρησιμοποιώντας φθηνά υλικά όπως βιοδιασπώμενο χαρτί, οικολογικά χρώματα νέον και γαλβανιζέ σύρμα.

Βασικός συμβολισμός της εγκατάστασης ο Σταυρός που άλλοτε ως θρησκευτικό σύμβολο -σύμβολο ψυχικής σύνδεσής μας με το Θείο- και άλλοτε ως σήμα θετικής ενέργειας , υγείας και ευεξίας, αλλά και ως Χ που δηλώνει το άγνωστο και το καινούριο (Γέννεση)  που ενσωματώνεται καθημερινά στον μηχανισμό του «Παρόντος» μας και  που  ταυτόχρονα  δηλώνει το πεπερασμένο το οποίο μπορεί να είναι και απορριπτέο· η εγκατάσταση αναβλύζει παιδικότητα και καταρρίπτει  τις «συνήθειες» που  αποδίδουμε στα σύμβολα π.χ. Σταυρός = Πάσχα και εμμένει την ουσία του πράγματος, δηλ, τον εορτασμό της ανθρώπινης ψυχής.

Η εικαστική διαδρομή του + αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία μελέτης του τμήματος Γραφικών Τεχνών γιατί η «γραφιστική του ετυμολογία» επιτρέπει στην ερμηνεία πολλών εννοιών και στην αποτύπωσή τους μετέπειτα σε σύμβολα αλλά κυρίως γιατί ανοίγει τον δρόμο για νέα γραφιστικά και επικοινωνιακά projects όπως για παράδειγμα αυτό του Ιανουαρίου του 2016 που αφορά στην δημιουργία ενός Πολιτιστικού Χάρτη για την πόλη της Κοζάνης.

Το σύμβολο του Θετικού Προσήμου, του Σταυρού, της Υγείας και άλλων εννοιών μεταμορφώνεται σε «Σταυροδρόμι» που θα μας οδηγήσει σε όλα όσα παραμένουν «καλυμμένα από το γρήγορο μάτι» στην πόλη και αξίζει τον κόπο να ειπωθούν γραφιστικά.

Το τμήμα Γραφικών Τεχνών του Εικαστικού Εργαστηρίου του ΟΑΠΝ είναι από τα λιγοστά στην Ευρώπη «φυτώρια σημειολογικής ή σημειωτικής σκέψης» σε επίπεδο παιδείας και εκπαίδευσης που προσφέρουν οι Δήμοι και στόχο έχει την μελέτη των συμβόλων στο σύνολό τους από την γραφιστική τους πλευρά.

Το παιχνίδι της γλώσσας, η χαρτογραφία, η ιατρική συμπτωματολογία, το θέατρο, οι κοινωνικές συμβάσεις, η μόδα, η εσωτερική διακόσμηση, οι τελετουργικές συμπεριφορές είναι μερικά μόνο από τα συστήματα διαχείρισης σημασιών που μελετώνται από την σημειολογία και αποτελούν βασικό πεδίο της γραφιστικής παιδείας.

Στο τμήμα διδάσκει ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Μπιενάλε Σαντορίνης. Τα μαθήματα παραδίδονται κάθε Δευτέρα, ώρες 17:00 – 20:00 στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Παν/μιου Δυτικής Μακεδονίας (πίσω από τον Μαρινόπουλο). Οι ενδιαφερόμενοι που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν τους επόμενους κύκλους μαθημάτων, μπορούν να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του ΟΑΠΝ:
Παύλου Μελά & Αυλιώτη, Κοζάνη.
Τηλ.: 24610 29843, 24610 23356, 24610 21285
Email: oapnkozanis@gmail.com

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Κ. Παπαδόπουλου:

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.