ΚΤΕΟ ως τις 31 Δεκεμβρίου αλλιώς πρόστιμο 150 ευρώ! Τι άλλο πρέπει να πληρώσουμε μέχρι την Πέμπτη – Τσουχτερά τα πρόστιμα



sinergeio_autokiniton

Μαζί με τα «βαρίδια» των φόρων, αλλά τις εορταστικές υποχρεώσεις, οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να σπεύσουν στα ΚΤΕΟ έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, όσων τα ΙΧ πρέπει να περάσουν από έλεγχο, αλλά οι ιδιοκτήτες τους το αμελήσουν τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ.
Οπως προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, το πρόστιμο θα επιβάλλεται μετά την προθεσμία αυτή σε όσους εντοπίζονται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων να μην έχουν περάσει από τον τεχνικό έλεγχο το όχημά τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Η απόφαση προβλέπει ότι το πρόστιμο δεν θα επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των εγγεγραμμένων στην Ελλάδα οχημάτων για τα οποία έως και ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015, δηλαδή έως και την 14η Σεπτεμβρίου 2015, θα έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών από την καταληκτική ημερομηνία διενέργειας τεχνικού ελέγχου, εφόσον προσκομίσουν αυτά σε ΚΤΕΟ για τη διενέργεια περιοδικού ελέγχου μέχρι και τις 31.12.2015.

Ειδικότερα, η ΚΥΑ δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες οχημάτων να γλιτώσουν το πρόστιμο, περιγράφει τη διαδικασία ηλεκτρονικών διασταυρώσεων για τον εντοπισμό των παραβατών και προαναγγέλλει τα πρώτα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» τον Φεβρουάριο, όταν και θα αναρτηθούν στην ενότητα «προσωποποιημένη πληροφόρηση» του Taxisnet και θα εισπραχθούν, εφόσον δεν πληρωθούν, με τις διαδικασίες του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό σημαίνει ότι αφενός στο πρόστιμο των 150 ευρώ θα επιβάλλονται προσαυξήσεις και αφετέρου ότι θα μπορεί η ληξιπρόθεσμη πλέον οφειλή να πυροδοτήσει κατασχέσεις ή και τυχόν απώλεια ρύθμισης.

Ο… λογαριασμός μέχρι την Πρωτοχρονιά

Με δεδομένο ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου 7,56 δισ. ευρώ, μέσα στις επόμενες 5 τελευταίες εργάσιμες ημέρες του 2015 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:

1. ΕΝΦΙΑ 2015. Σχεδόν 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 550 εκατ. ευρώ. Η ολοσχερής εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2016 με την πληρωμή των δυο τελευταίων δόσεων.

2. Τέλη κυκλοφορίας του 2016. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Τα νέα τέλη που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι:

Αυξημένα από 15 έως 60 ευρώ για αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας 5 έως 10 ετών. Πρόκειται για Ι.Χ. 1.358 κυβικών και άνω που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στους ελληνικούς δρόμους από το 2006 και μέχρι την 30η Οκτωβρίου 2010.

Μειωμένα από 30 έως 60 ευρώ στα τέλη για τα ΙΧ αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το 2001 έως το 2005.

Μειωμένα από 15 έως 90 ευρώ στα τέλη για τα αυτοκίνητα 1.358 κυβικών και άνω που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν το 2001.

Επίσης: Καταργήθηκε η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για περίπου 97.000 αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας που ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα οποία εκπέμπουν ρύπους από 90 έως και 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Τα αυτοκίνητα αυτά θα επιβαρυνθούν με τέλη που θα κυμαίνονται από 81 έως και 90 ευρώ ενώ τα μηδενικά τέλη θα ισχύουν μόνο για τα Ι.Χ. έως 90 γραμμάρια.

Αυξημένα είναι τα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά στην Ελλάδα και εκπέμπουν ρύπους άνω των 100 μικρογραμμαρίων διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Έχασαν την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας οι κάτοχοι υβριδικών αυτοκινήτων από 1.549 κυβικά εκατοστά έως 1.928 κυβικά που ταξινομήθηκαν έως 31 Οκτωβρίου 2010 ενώ αυξάνονται τα τέλη για τους κατόχους υβριδικών 1.929 κυβικών και άνω καθώς τα τέλη κυκλοφορίας θα αναλογούν στο 60% από 50% σήμερα των τελών που αντιστοιχούν στα συμβατικά αυτοκίνητα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση στην προθεσμία αυτή. Συνεπώς, η μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2016 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα σημάνει τον διπλασιασμό των οφειλόμενων τελών. Το συνολικό ποσό των τελών που θα κληθούν να καταβάλουν ανέρχεται σε 1,15 δισ. ευρώ.

3. Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία. Υπάρχει δε κίνδυνος να τεθούν εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων αν δεν καταφέρουν να καταβάλουν τις δύο αυτές νέες οφειλές μέχρι και τις 30 Ιανουαρίου 2016.

4. Επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες. Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου που τους επιβλήθηκε τον Οκτώβριο με νέα εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε αυξήθηκε από το 27,% στο 55% .

5. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Όλες οι εταιρίες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ.), τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οι λοιπές νομικές οντότητες θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.

6. Επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Οι ανώνυμες εταιρίες, οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες οφείλουν να καταβάλουν την δεύτερη και τελευταία μηνιαία δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου με την οποία χρεώθηκαν εκ των υστέρων μετά την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 80% στο 100% αναδρομικά για τη χρήση του 2014.

7. Άρση ακινησίας οχημάτων. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν στην εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών.

8. Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών. Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2016, να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι δεν θα επιβάλλεται φόρος για δωρεές χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη των capital controls (29 Ιουνίου 2015) έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι χρηματικές δωρεές να έχουν γίνει από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια. Σήμερα ο φόρος στις χρηματικές δωρεές ανέρχεται στο 10% του ποσού. Ουσιαστικά με το μέτρο αυτό οι φορολογούμενοι θα έχουν όφελος έως 500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα θα διαγραφούν και τα καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους.

4,2 δισ ευρώ πρέπει να βγουν από τις τσέπες των φορολογούμενων

Περίπου 4,2 δισ ευρώ πρέπει να βγουν από τις τσέπες των φορολογούμενων μέσα στο 2016. Αυτά θα προκύψουν είτε από τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί είτε από αυτά που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα 2,2 δισ ευρώ εξ αυτών θα είναι πρόσθετοι φόροι, την ώρα που τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από τις διάφορες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.

Πηγή: iefimerida.gr/newsit.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.