Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ιδρυτικό μέλος στο δίκτυο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές»



ytfjuytsjutyujΣτις 2/12/2015 στην Αθήνα, στην Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας αναγνωρίστηκε ως ιδρυτικό μέλος στο ΔΙΚΤΥΟ ΓΕΥΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ (αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας εκπροσωπείται στο Δίκτυο από τον Επίκουρο Καθηγητή Δρ. Θεμιστοκλή Λαζαρίδη (Πρόεδρο του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα τα Γρεβενά), ο οποίος και συνυπέγραψε το καταστατικό.

Το Δίκτυο έχει ως αποστολή την υλοποίηση δράσεων για την ανάδειξη και προώθηση   της γαστρονομικής μας παράδοσης, με προϊόντα και πιάτα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και ευθεία σύνδεση με τις περιοχές παραγωγής, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Ειδικότερα οι στόχοι είναι:

Η ανάδειξη και προβολή της γαστρονομικής παράδοσης της Ελλάδος, με γεύσεις, εδέσματα και προϊόντα που διαθέτουν ποιότητα, φήμη και άμεση σύνδεση με την περιοχή παραγωγής, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του τουρισμού.

Η διασύνδεση της τουριστικής ταυτότητας των περιοχών με τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους και η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Η δημιουργία «Δικτύου των εκλεκτών ελληνικών γεύσεων», με ενσωμάτωση ενός τουλάχιστον χαρακτηριστικού προϊόντος από κάθε περιοχή, καλύπτοντας γεωγραφικά όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η ενσωμάτωση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα των πιο εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, ΠΟΠ, ΠΓΕ και επιλεγμένα, με τη δημιουργία των πιο εκλεκτών και χαρακτηριστικών γεύσεων.

Η δικτύωση φορέων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων, τη γαστρονομία και τον τουρισμό ως συνεργαζόμενων φορέων του Δικτύου, για τη συλλογική υλοποίηση δράσεων.

Η διερεύνηση της πιθανότητας λειτουργίας του Δικτύου ως Εθνικού Συμφώνου Ποιότητας με δράσεις δημιουργίας brand name «Εκλεκτή Ελληνική Γεύση» (ή Προϊόν), δημιουργίας προδιαγραφών, απόδοσης Σήματος Εκλεκτής Ελληνικής Γεύσης (ή Προϊόντος), μέσα από διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων.

Το Δίκτυο είναι υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ- Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι:

Αναπτυξιακές εταιρείες της Ελλάδας (21): Αχαΐα  Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Βορείου Πελοποννήσου, Αναπτυξιακή Γρεβενών, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Ημαθίας, Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Καβάλας, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Νομού Λάρισας, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Πάρvωvα (συντονιστής), Αναπτυξιακή Πέλλας, Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, Πιερική Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Σερρών , Αναπτυξιακή Τρικάλωv, Φθιωτική Αναπτυξιακή, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.

Δήμοι (55): Αγιάς, Αιγιαλείας, Αλεξάνδρειας, Αλμωπίας, Αργιθέας, Άργους Ορεστικού, Αριστοτέλη, Βέροιας, Βοΐου, Βόλβης, Βόρειας Κυνουρίας, Κ.Π.Ο. Δέλτα, Δεσκάτης, Δωρίδας, Έδεσσας, Ελασσόvας, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ευρώτα, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Κοζάνης, Καβάλας, Καλαβρύτων, Καλαμάτας, Καλαμπάκας, Καρδίτσας, Κασσάνδρας, Καστοριάς, Λαμιέωv, Λαρισαίωv, Λίμνης Πλαστήρα, Μεσσήνης, Μοvεμβασιάς, Μουζακίου, Ναυπλιέωv, Νέας Προποντίδας, Νεμέας, Νότιας Κυνουρίας, Πέλλας, Πολυγύρου, Πύδvας Κολιvδρού, Πυλαίας-Χορτιάτη, Πύλης, Πύλου-Νέστορος, Σερρών, Σιθωνίας, Σοφάδων, Σπάρτης, Τεμπών, Τρικκαίωv, Τρίπολης, Τριφυλίας, Τυρvάβου, Φαρκαδόvας,  Φαρσάλων.

Φορείς (3): Ινστιτούτο Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας ΑΜΚΕ, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα-ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).

Η ένταξη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο Δίκτυο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την έντονη προσπάθεια που κάνει και την στρατηγική που υλοποιεί το ΤΕΙ να συμμετέχει στην οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας θα συνεχίσει την προσπάθειά του αυτή και θα αναπτύσσει το δίκτυο των συνεργασιών του, έτσι ώστε η στρατηγική αυτή να αποφέρει καρπούς, να συνδεθεί ομαλά η τριτοβάθμια εκπαίδευση με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.