KOZANILIFE.GR: Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids η 1η Δεκεμβρίου – Δείτε τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ



aids_logoΤο AIDS αποτελεί μία από τις φονικότερες επιδημίες στον κόσμο, είναι γνωστό ότι μεταδίδεται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή, με τη μετάγγιση αίματος, τις μολυσμένες υποδερμικές βελόνες και  από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη.

Με την απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 1988 ορίστηκε επίσημα η 1η Δεκέμβρη, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS .

Πότε εμφανίστηκε
Ο ιός του HIV πρωτοεμφανίστηκε το 1981, παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ  από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  και μετρά 39 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως με 78 εκατομμύρια φορείς του ιού του HIV.

Στην Κινσάσα, πρωτεύουσα της σημερινής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, εικάζεται να εξαπλώθηκε ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNAIDS, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2013, αριθμός που παρουσιάζει μικρή πτώση για όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Τα νέα κρούσματα, επίσης, παρουσιάζουν μείωση για μία ακόμη χρονιά (2,1 εκατομμύρια το 2013), όπως και στα παιδιά (240.000 το 2013).

Τα στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

Η επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα, πραγματοποιείται κυρίως μέσω του συστήματος υποχρεωτικής παρακολούθησης των περιστατικών HIV, AIDS και των θανάτων.

Μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2015, από τα στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, προκύπτει ότι έχουν καταγραφεί 15.109 περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων το 82,7% είναι άντρες.

3.782 έχουν εμφανίσει AIDS
7.700 βρίσκονται υπό ανιρετροϊκή θεραπεία
2.562 θανάτους.

Τους δέκα πρώτους μήνες του 2015, δηλώθηκαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ 667 HIV λοιμώξεις( 6,2 ανά 100.000 πληθυσμού).
Εκ των οποίων οι 590 (88,5%), αφορούσαν άνδρες ενώ οι 77 (11,5%) σε γυναίκες .
Ο αριθμός των περιστατικών του 2015, είναι περίπου ίδιος με αυτό του 2014.

Έπειτα από την αύξηση του HIV στους ΧΕΝ(χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών), την περίοδο του 2011-2013, τελευταία υπάρχει μείωση στη συγκεκριμένη ομάδα, ενώ τα στοιχεία του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ δείχνουν ότι οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού, οφείλονται στις σεξουαλικές επαφές, κυρίως σε αυτή μεταξύ των ανδρών.

Το «ηχηρό μήνυμα» της νόσου, είναι ότι ο ιός μετακινείται με «τάχιστους» ρυθμούς από και προς τους ταξιδιώτες(τουρίστες-επισκέπτες, μετανάστες), γι’ αυτό τα εθνικά προγράμματα υγείας των χωρών θα πρέπει να στοχεύουν σ’ αυτό μιας και είναι η πηγή και ο στόχος της νόσου HIV και όχι μόνο στον πληθυσμό της χώρας τους.

Τα ευχάριστα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επίσημα την Κούβα την πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί.

Πρόκειται για μία σημαντική μείωση της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί, λαμβάνοντας η μητέρα αντιρετροϊκή αγωγή κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και το νεογνό μόλις γεννηθεί.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθούν τα οροθετικά παιδιά που γεννιούνται περίπου στο μισό από το 2009 έως το 2013, από 400.000 στα 240.000 παιδιά αντίστοιχα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 39 εκατομμύρια άτομα ζουν αυτή τη στιγμή με τον HIV σε όλο τον κόσμο, ενώ περισσότερα από 25 εκατομμύρια άτομα έχουν πεθάνει από το AIDS από την έναρξη της επιδημίας του ιού μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι παραπάνω αριθμοί υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάπτυξης ενός εμβολίου.

Α.Ζ. για το KOZANILIFE.GR

Ένα σχόλιο στο άρθρο “KOZANILIFE.GR: Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids η 1η Δεκεμβρίου – Δείτε τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.