Πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή συνέλευση για το νερό στη Σιάτιστα – Συνάντηση του Δημάρχου Βοΐου με μέλη της Επιτροπής Νερού Σιάτιστας



ouygoyguog

Μέσα σε θετικό και εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη η ανοιχτή συνέλευση για το νερό στη Σιάτιστα που διοργάνωσε η Επιτροπή Νερού Σιάτιστας την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο. Παρευρέθηκαν αρκετοί συμπολίτες μας, καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Βοϊου κ. Λαμπρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Γκερεχτές Λάζαρος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Δήμαρχος Ι. Νάκος και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Χρ. Ζευκλής. Διαβάστηκε επιστολή της κ. Φωτεινής Ζιάρα, Προέδρου και Διευθύνουσας Συμβούλου της Ανωνύμου Εταιρείας Διαχείρισης Αξιοποίησης Υδάτινου Δυναμικού Τεχνητής Λίμνης Πραμόριτσας μέσω της οποίας διαβεβαίωσε ότι τα δείγματα που λήφθηκαν στις 3.12.2015 δεν δείχνουν ότι το νερό της Πραμόριτσας έχει κάποιο πρόβλημα.

Παρόλα αυτά όμως, τόσο η τοποθέτηση του κ. Λαμπρόπουλου όσο και των υπολοίπων Δημοτικών Συμβούλων ανέδειξαν πολλά από τα προβλήματα υδροδότησης που ταλανίζουν τους κατοίκους του Δ.Δ. Διαμερίσματος Σιάτιστας αλλά και του Δ.Δ. Γαλατινής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λαμπρόπουλος: «Στο νερό υπάρχει ένα πρόβλημα. Επειδή όταν έγινε η λίμνη, το φράγμα πάνω της Πραμόριτσας, δεν μπήκαν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή, δεν καθαρίστηκαν τα κούτσουρα που υπήρχαν μέσα στη λίμνη όλα, και με τον καιρό άρχισαν να σαπίζουν. Και όταν είναι η θερμοκρασία, αυτό που είπε και η κ. Ζιάρα, όταν οι θερμοκρασίες είναι ανεβασμένες, σημαίνει ότι αρχίζει το νερό να μυρίζει. Και τώρα είχαμε και ένα πρόβλημα περισσότερο, διότι δεν είχαν καθαριστεί τόσο καιρό, δύο – τρία χρόνια, ούτε οι δεξαμενές ούτε τίποτα, ρίχναμε μέσα κι άνθρακα που λέει ο κύριος, ο οποίος έπεφτε με το τσουβάλι που λέμε, οπότε κάποια στιγμή μαύρισε και το νερό. Δεν είναι όμως αυτό, κι ούτε θα ρίξουμε ευθύνες στον έναν και στον άλλον. Δυστυχώς, όμως, και το λέω μετά λόγου γνώσεως, είναι κάθε καλοκαίρι εδώ και δυο τρία χρόνια, που το νερό μυρίζει.» Τέλος τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα, ακόμα και με εισαγγελική παρέμβαση, αν κάτι τέτοιο απαιτήσει η περίσταση.

Ο κ. Γκερεχτές υπογράμμισε ότι όσοι Δημότες έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας του έργου υδροδότησης της Σιάτιστας μπορούν να λάβουν αποζημίωση, εφόσον καταθέσουν κάποια δικαιολογητικά. Ανάμεσα στα άλλα δήλωσε τα εξής: « Έχω γίνει δέκτης πολλών προβλημάτων: αυτοκίνητα που πέσαν μέσα στα χαντάκια, σπίτια που πλημμύρισαν. Σε όλους όσους συμπολίτες έχουν πρόβλημα, αυτό που τους λέω είναι το εξής: έχω ζητήσει από την επίβλεψη στη Νομαρχία και μου έχει δοθεί η ασφάλεια του συγκεκριμένου έργου. Για κάθε τεχνικό έργο που εκτελείται να ξέρετε ότι είναι ασφαλισμένο, ο οιοσδήποτε συμπολίτης αν συμβεί κάτι, είτε από πλευράς πλημμύρας είτε πέσει το αυτοκίνητο και πάθει μια ζημιά, υπάρχουν τα στοιχεία της ασφάλειας του συγκεκριμένου τεχνικού έργου, απευθύνεται στην ασφάλεια, λέει το πρόβλημά του, ζητούνται κάποια δικαιολογητικά και δικαιούται αποζημίωση από την ασφάλεια του έργου».

Ο κ. Νάκος συμφώνησε ότι το πρόβλημα του νερού είναι πάρα πολύ σοβαρό και αναρωτήθηκε κατά πόσο το πρόβλημα αυτό συνδέεται με τη μελέτη ύδρευσης και τη μελέτη αποχέτευσης. Κάλεσε τους ειδικούς να το ξεκαθαρίσουν και ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει πώς και τα δύο δημιουργούν το πρόβλημα. Επίσης, διαπίστωσε ότι η μελέτη που ξεκίνησε ο ίδιος επί Δημαρχίας του το 2003 είναι πολύ διαφορετική από τη μελέτη που υλοποιείται σήμερα και το αρχικό της κόστος δεν έχει καμία σχέση με το σημερινό κόστος.

Ο κ. Ζευκλής ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει ότι ορισμένες φορές το νερό είναι ακατάλληλο, καθώς φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και υπογράμμισε ότι το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και στο Δήμο Ασκίου. Υπάρχουν βέβαια στιγμές που το νερό είναι διαυγές, αλλά αυτό δεν πρέπει να μάς κάνει να εφησυχάζουμε. Ειδικά στην περιοχή της Σιατιστας που οι κάτοικοι αποθηκεύουν το νερό σε μεγάλα καζάνια όπου λιμνάζει, και έτσι το διαυγές αναμινγύεται με ακάθαρτο νερό.

Υπέδειξε ότι μπορούν να βρεθούν πιο οικονομικά συμφέρουσες λύσεις για την υδροδότηση της Σιάτιστας με την αξιοποίηση του νερού του Δαφνερού, του οποίου οι χημικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι είναι άριστης ποιότητας, πολύ ανώτερο από τα εμφιαλωμένα που κυκλοφορούνε στο εμπόριο. Κάθε κυβικό μέτρο από την Πραμόριτσα είναι πολύ ακριβότερο από οποιοδήποτε κυβικό έρχεται με φυσική ροή ή με λιγότερο τεχνικά μέσα, όπως το νερό του Μπούρινου και του Δαφνερού.

Τέλος, φάνηκε από τις τοποθετήσεις όλων ότι τα έργα δεν θα προλάβουν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς σταματάει η χρηματοδότηση, και δεν είναι πλέον σαφές σε ποια φάση ακριβώς θα εξασφαλιστεί η νέα χρηματοδότηση και η ολοκλήρωσή τους. Όπως δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γκερεχτές, το έργο έχει ένα υπόλοιπο υλοποίησης κοντά στο 1.200.000 με 1.300.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί και  σαν φυσικό αντικείμενο κατασκευής και σαν έργα αποκαταστάσεων.

Τη συζήτηση συντόνισαν τα μέλη της Επιτροπής Νερού Σιάτιστας Αναστάσιος Μ. Γράβας και Τατιάνα Κ. Παπά. Αποσπάσματα των πρακτικών της εκδήλωσης, έτσι όπως καταγράφηκαν από την κάμερα του Sierafm (https://youtu.be/XN9X_-hvdXc ) έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Επιτροπής www.siatistanero.blogspot.gr.

Τη Δευτέρα η Επιτροπή Νερού κατέθεσε στο Δήμαρχο και το Δημοτικού Συμβούλιο Βοϊου το Υπόμνημα για το νερό στη Σιάτιστα μαζί με υπογραφές των Δημοτών προκειμένου να συζητηθούν εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται το νερό στο Δήμο μας.

Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωσή μας και αγκάλιασαν τις προσπάθειές μας. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δ.Σ. Βοίου καθώς και του Τοπικού Συμβουλίου που μάς τίμησαν με την παρουσία τους και έδειξαν σοβαρό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θίξαμε. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, αλλά τουλάχιστον έγινε μια καλή αρχή και φάνηκε από όλους ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες. Η Επιτροπή μας θα κλιμακώσει τις προσπάθειές της και τον αγώνα της για καλύτερο νερό, για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Συνάντηση Δημάρχου Βοΐου με μέλη της Επιτροπής Νερού Σιάτιστας

tyujyuiyururiΤο προσωρινό ΔΣ της Επιτροπής Νερού Σιάτιστας δέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος  προκειμένου να συζητήσουν από κοντά το πρόβλημα της οσμής του νερού που παρατηρείται στην περιοχή της Σιάτιστας και της Γαλατινής, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εκτέλεση του έργου για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Σιάτιστας. Η Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Τατιάνα Παπά και Αναστάσιο Γράβα, κατέθεσε το υπόμνημα με τα ερωτήματά της στον Δήμαρχο, ζητώντας τη συνεργασία του Δήμου για την επίλυση των προβλημάτων σχετικά με το νερό στη Σιάτιστα και τη Γαλατινή.

Ο Δήμαρχος Βοΐου δεσμεύτηκε να λύσει οριστικά το πρόβλημα της οσμής του νερού και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες  ώστε η Σιάτιστα να υδροδοτείται από τον Μπούρινο και το Δαφνερό. Όσον αφορά την εκτέλεση του έργου ύδρευσης, ο Δήμαρχος κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε στην Επιτροπή ότι τις επόμενες ημέρες θα έρθει σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας,  οποία είναι η επιβλέπουσα αρχή του έργου, προκειμένου να ενημερώσει τους αρμοδίους για την κατάσταση και να ζητήσει την άμεση επέμβασή τους στην ολοκλήρωση του έργου και την αποκατάσταση των οδών.

Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε ο Δήμαρχος Βοΐου και στην προχθεσινή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο στη Σιάτιστα από την Επιτροπή νερού , όπου και άκουσε με προσοχή τα ερωτήματα της επιτροπής και των πολιτών.

Εκτός από τον Δήμαρχο Βοΐου, το παρόν στη συνέλευση έδωσαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Λάζαρος Γκερεχτές, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι. Ο κ. Γκερεχτές απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε η επιτροπή και ενημέρωσε τον κόσμο για θέματα που αφορούν την εκτέλεση του έργου στη Σιάτιστα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.