Συμπεράσματα και προβληματισμοί της Επιτροπής Νερού Σιάτιστας για το Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου



12347981_10208074064477776_476214115572960656_nΗ Επιτροπή Νερού Σιάτιστας έλαβε πρόσκληση από το Δήμο Βοϊου να παρακολουθήσει τη συνεδρίας της 17ης Δεκεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε το θέμα της ύδρευσης και της ποιότητας του νερού, την οποία και παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες, τα συμπεράσματα και οι προβληματισμοί που προέκυψαν έχουν ως εξής:

Η γενική εικόνα που υπερίσχυσε, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τους ειδικούς που κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν στη συνεδρίαση, είναι ότι η Σιάτιστα δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ βιολογικό καθαρισμό και σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα. Το δε έργο ύδρευσης μοιάζει μάλλον με το «γεφύρι της Άρτας». Όπως δήλωσε ο  εκπρόσωπος του εργολάβου, ο κ. Λεζγίδης, απαιτείται μια ακόμα χρονιά για να ολοκληρωθεί το έργο, με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί αβίαστα και έγκαιρα η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του….

Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέφρασαν έκδηλα το διαφέρον τους για το θέμα της ποιότητας του νερού και κάποιοι από αυτούς διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα της ποιότητας δεν αφορά μόνο τη Σιάτιστα αλλά όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Βοϊου. Κανένας όμως, ούτε οι ειδικοί δεν μπόρεσε να δώσει μία ικανοποιητική εξήγηση στο εξής ερώτημα: πώς γίνεται να βεβαιώνεται επίσημα ότι το νερό τηρεί τις ενδεδειγμένες προδιαγραφές κι όταν φτάνει στις βρύσες μας να μην είναι άγευστο άοσμο και άχρωμο και να μην γίνεται αποδεκτό από τους καταναλωτές;

Τον προβληματισμό μας ενέτειναν οι αντικρουόμενες θέσεις της Προέδρου της Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Αξιοποίησης Υδάτινου Δυναμικού Τεχνητής Λίμνης Πραμόριτσας κας Ζιάρα και του Υπέυθυνου Χημικού Μηχανικού κ. Αβραμίδη. Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμίδης, από δείγματα που έχει πάρει κι από επισκέψεις του στο φράγμα προκύπτει ότι το νερό έχει οσμή, έχει κάποια θολότητα και δεν είναι ευχάριστο στην κατανάλωση και στο μαγείρεμα. Σύμφωνα με τον κ. Αμβραμίδη η αιτία της οσμής είναι δύο χημικές ουσίες η 2-Μεθυλοϊσοβορνεόλη και η Γεωσμίνη. Από επιστημονικές μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι οι ενώσεις αυτές παράγονται από ορισμένα είδη ακτινομυκήτων, μυκήτων και κυανοπράσινων αλγών.

Η θέση της κας Ζιάρα ήταν ότι το νερό της Πραμόριτσας είναι πεντακάθαρο, διαυγές, χωρίς οσμή, με άριστες χημικές αναλύσεις, απολύτως ασφαλές για τον καταναλωτή, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο, ποιος έχει δίκιο; Γιατί οι απόψεις τους διίστανται;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Τσάμης  και ο εκπρόσωπος του εργολάβου του έργου, κ. Λεζγίδης δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η θολότητα και η οσμή του νερού δεν έχουν καμία σχέση με τυχόν ζημιές που προκαλούνται από το έργο ύδρευσης.

Αν δεν είναι δυνατή η απομάκρυνση της οσμής και η εξάλειψης των παραγόντων που τη δημιουργούν, αναρωτιόμαστε μήπως θα έπρεπε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Βοϊου (ΔΕΥΑΒ) να μοιράζει ΔΩΡΕΑΝ εμφιαλωμένα νερά στους πολίτες, όπως έγινε σε ανάλογη περίπτωση στο Δήμο Ελλησπόντου, όταν το 2013 αντιμετώπισαν προβλήματα με το νερό της ύδρευσης;

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που πρέπει να γνωρίζουν οι Δημότες είναι ότι δικαιούνται να λάβουν αποζημίωση για τυχόν ζημιές που έχουν πάθει λόγω των έργων ύδρευσης. Μπορούν να ενημερώνονται από το Δήμο για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να αποζημιωθούν.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Δήμαρχο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας να συζητηθεί και να  εξεταστεί εξονυχιστικά το θέμα της ύδρευσης και της ποιότητας του νερού. Ειδικά τον κ. Δήμαρχο ο οποίος δεσμεύτηκε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα όλα τα παραπάνω ζητήματα θα έχουν διευθετηθεί.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.