Ανακοίνωση του συνδυσμού Μαλούτα σχετικά με τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Αγίου Νικολάου



agios_nikolaos

Την  Τετάρτη 31–10–2012, κλιμάκιο της Τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Κοζάνης, αποτελούμενο από το διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μπιλιώνη Γεώργιο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Καραπάτσιο Ευάγγελο και την κα Κοντού Γ. Αθηνά, διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό, παρουσία του δημάρχου Κοζάνης κου Λάζαρου Μαλούτα, του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, σεβασμιότατου κ.κ. Παύλου και του πατέρα Δημητρίου Χαρισίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με θέμα την κατεδάφιση του χώρου του πρώην κηροποιείου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου. Στη σύσκεψη, παρούσες ήταν και οι κες Μοσχοβάκου Ελένη και Κωνσταντάκη Φανή, από την μελετητική  ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας (πλατείας Νίκης) της Κοζάνης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συμφωνήθηκε η κατεδάφιση του κτιρίου του κηροποιείου και η διαμόρφωση του χώρου αυτού με τρόπο που να αναδεικνύει, αλλά και να μη θίγει το ναό.

Στη συνέχεια, επειδή ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου αποτελεί ιστορικό μνημείο και για την όποια παρέμβαση χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων της εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των στελεχών της τεχνικής υπηρεσίας, των εκπροσώπων της μελετητικής ομάδας και της εφόρου της Β΄ Εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων κας Μαρίας Τσιάπαλη, παρουσία και του δημάρχου Κοζάνης.

Η κυρία Τσιάπαλη συμφώνησε με την άποψη της κατεδάφισης του εν λόγω κτίσματος.

Στις 23–01–2013 η μελετητική ομάδα που κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, παρουσίασε την τελική μορφή της μελέτης για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Κοζάνης, προς έγκρισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας λάβει υπόψη και τα συμφωνηθέντα της από 31–10–2012 σύσκεψης, όσον αφορούσε στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Αγίου Νικολάου.

Την ίδια μέρα, και πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ., έγινε παρέμβαση από τον κύριο Τζιούτζιο από πλευρά της εκκλησίας, σχετικά με τις παρεμβάσεις που επρόκειτο να γίνουν και τελικά συμφωνήσαμε να δοθούν από τον ίδιο στους μελετητές κατευθυντήριες οδηγίες σχετική με τη διαμόρφωση του χώρου.

Στις 28–01–2013 ο κος Τζιούτζιος έστειλε αντιπρόταση με μορφή πρόχειρου σκαριφήματος, στους μελετητές της πλατείας και  ουσιαστικά πρότεινε τα εξής:
1. Να μην διαμορφωθούν κερκίδες αλλά φυτεμένο πρανές.
2. Ανάμεσα από το πρανές και την πλατεία να διαμορφωθεί ράμπα για κάθοδο των ΑΜΕΑ από την οδό Ειρήνης στην αυλή της εκκλησίας.
3. Κάτω από το πρανές να διαμορφωθούν αποθηκευτικοί χώροι με φεγγίτη στο δεξί τμήμα κοντά στο ρολόι
4. Να κατασκευαστεί νέο κτίριο γραφείων ανάμεσα από το ρολόι, το δημαρχείο και τον Ναό, με ύψος μεγαλύτερο του σημερινού αποθηκευτικού χώρου.

Έπειτα από σύσκεψη που έγινε στη συνέχεια παρουσία του δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών, της υπαλλήλου κας Κοντού Γ. Αθηνάς, της κυρίας Τσιάπαλη, του κου Τζιούτζιου και του κου Χρήστου Παππά από την πλευρά των μελετητών, έπειτα από ανταλλαγή απόψεων, συμφωνήθηκε να γίνει νέα πρόταση που να ικανοποιεί και τις απαιτήσεις του εκκλησιαστικού συμβουλίου και της 17ης Ε.Β.Α.

Στις 11–02–2013 απεστάλη από τους μελετητές στον κύριο Τζιούτζιο το σχέδιο με την νέα πρόταση για τον αύλειο χώρο του Αγ. Νικολάου, και κάποιες ενδεικτικές απεικονίσεις.

Έπειτα από διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον κύριο Τζιούτζιο εστάλησαν εκ νέου τα σχέδια του κηροποιείου που περιελάμβαναν την νέα ράμπα ΑΜΕΑ με κλίση 8,5% και τα τη διαμόρφωση των WC, τα οποία και συζητήθηκαν με εκπροσώπους του Εκκλησιαστικού συμβουλίου σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Tα σχέδια αυτά διαβιβάσθηκαν από τον κύριο Καραπάτσιο και στην κυρία Τσιάπαλη σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν, η οποία και συμφώνησε με την εν λόγω διαμόρφωση.

Στη συνέχεια έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιότατου κ.κ. Παύλου, του δ/ντή Τεχνικών Υπηρεσιών κου Μπιλιώνη, της κας Κοντού Αθηνάς, υπαλλήλου της δ/νσης Τεχνικών  Υπηρεσιών, του κου Τζιούτζιου και του πατέρα Δημητρίου Χαρισίου, συμφωνήθηκε εν μέρει η προτεινόμενη διαμόρφωση, αλλά ζητήθηκε επιπλέον και κάποια περαιτέρω παρέμβαση που αφορούσε στη δημιουργία φυτεμένου δώματος πάνω από το κτίσμα που βρίσκεται ανάμεσα στο κωδωνοστάσιο και τον Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου.

Τα νέα σχέδια απεστάλησαν από τους μελετητές στις 22–02–2013, συζητήθηκαν με την κα Τσιάπαλη  η οποία και συμφώνησε με την προτεινόμενη διαμόρφωση και δόθηκαν και στον κο. Τζιούτζιο ο οποίος ζήτησε να διαμορφωθεί και το παραπάνω υφιστάμενο κτίσμα σε χώρο γραφείων.

Οι μελετητές διερεύνησαν την ενδεχόμενη πραγματοποίηση της εν λόγω διαμόρφωσης, κάτι που όμως ήταν ανέφικτο καθώς, λόγο της εσωτερικής μορφής του κτιρίου αυτού (ανισοσταθμίες, επιφάνειες με μπαζώματα κ.λ.π.) .  Αξίζει να σημειωθεί πως για να πραγματοποιηθεί η εν λόγω διαμόρφωση θα έπρεπε να κατεδαφισθεί και να ανεγερθεί εκ νέου το συγκεκριμένο κτίσμα, κάτι το οποίο ήταν απαγορευτικό και από την κα Τσιάπαλη καθώς και από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ΠΕ.ΔΥ.Μ.

Όλα αυτά μεταφέρθηκαν διατυπώθηκαν εγγράφως στο εκκλησιαστικό συμβούλιο, το οποίο και απάντησε εγγράφως πως δεν μπορεί τελικά να γίνει η προτεινόμενη παρέμβαση στο σύνολό της, καθώς δεν υπάρχουν άλλοι χώροι στέγασης των γραφείων του ναού.

3 σχόλια στο άρθρο “Ανακοίνωση του συνδυσμού Μαλούτα σχετικά με τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου του Αγίου Νικολάου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.