Σινεμά Δευτέρα βράδυ από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης με την ταινία «Βίρα τις Άγκυρες»



tyjdetyjitjktgtaΤην τελευταία προβολή της χρονιάς πραγματοποιεί ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στις 22:00, στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» με ένα από τα πιο ονομαστά μιούζικαλ όλων των εποχών, το «Βίρα τις Άγκυρες» (Anchors Aweigh-1945) του Τζορτζ Σίντνει, που στάθηκε καθοριστικό για την εξέλιξη του κινηματογράφου, καθώς είναι η πρώτη ταινία στην οποία συνυπάρχουν άνθρωποι με καρτούν.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Τζιν Κέλι, Φρανκ Σινάτρα, Κάθριν Γκρέισον, Ντιν Στόκγουελ, Πάμελα Μπράιτον.

Οι εύθυμες περιπέτειες δύο ναυτών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου έχοντας μόλις τέσσερις ημέρες άδειας, επισκέπτονται το Χόλιγουντ και βοηθούν μια νεαρή φιλόδοξη κοπέλα να γίνει διάσημη σταρ.

Από τα κλασικά πολύχρωμα μιούζικαλ της Metro Goldwyn Mayer της δεκαετίας του 40, σκηνοθετημένο από τον εξπέρ του είδους Τζορτζ Σίντνει (Show Boat-1951, Kiss Me Kate -1953, Pal Joey -1957), στην πρώτη του θριαμβευτική επιτυχία στο σινεμά, με την οποία και καθιερώθηκε. Η σημασία της ταινίας σήμερα είναι μεγάλη, καθώς για πρώτη φορά βλέπουμε συνύπαρξη ανθρώπων και καρτούν στο πανί. Η περιβόητη σκηνή με τον Τζιν Κέλι να χορεύει με το ποντίκι Τζέρι, αποτελεί σκηνή ανθολογίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο σινεμά και στα ειδικά εφέ. Οι παραγωγοί στην αρχή ήθελαν τον Μίκυ Μάους να είναι ο παρτενέρ στην επίμαχη σκηνή. Ωστόσο ο δημιουργός του Γουόλντ Ντίσνει αρνήθηκε να τον παραχωρήσει στην Metro. Φημολογείται ότι για να γυριστεί η συγκεκριμένη σκηνή χρειάστηκαν 2 μήνες και 100.000 δολάρια! Ο χαρισματικός Τζιν Κέλι «αλωνίζει» στο πανί με τις υπέροχες χορογραφίες του, ενώ συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Φρανκ Σινάτρα(το πρώτο από τα τρία μιούζικαλ όπου συμπρωταγωνίστησαν). Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Σινάτρα να χορεύει στο πανί, χρειάστηκαν 8 εβδομάδες εντατικών μαθημάτων χορού και 72 λήψεις για να πετύχει το ποθητό αποτέλεσμα! Δίπλα τους η εκθαμβωτική σοπράνο και ηθοποιός Κάθριν Γκρέισον σε μια από τις πρώτες της μεγάλες επιτυχίες. Η ταινία ήταν η 5η πιο πετυχημένη εμπορικά της χρονιάς του 1945, γυρισμένη με ένα μπάτζετ $2,580,000 απέφερε $7,475,000,ενώ ήταν υποψήφια για 4 όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Τζιν Κέλι, Καλύτερης Φωτογραφίας & Καλύτερου Τραγουδιού για το “I Fall In Love Too Easily”), κερδίζοντας τελικά το Όσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης.

Αυτή τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 10 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.