Κάλαντα, μελωδίες και λαϊκά δρώμενα από τον ΟΑΠΝ για όσους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το μεσημέρι της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου



yytutuyiyuired

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα,  τραγούδια, παραδοσιακά και λαϊκά δρώμενα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου  στο κέντρο της πόλης.

Ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης (ΟΑΠΝ) στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων διοργάνωσε μια δυναμική εμφάνιση χορωδιών στο Δημαρχείο. Συμμετείχαν οι χορωδίες του Ερυθρού Σταυρού, του Συλλόγου Μικρασιατών Κοζάνης καθώς και του Ιστορικού  & Λαογραφικού Συλλόγου Λευκόβρυσης Διγενής Ακρίτας.

Αμέσως μετά, παρουσιάστηκε το Σύνολο Φλογέρας του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης, υπό τη διεύθυνση του Σάκη Κουκουμπέση, που σκόρπισε Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες βάζοντας τη δική του μουσική πινελιά στο εορταστικό κλίμα των ημερών.

Τέλος, το πρόγραμμα έκλεισε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο με την παρουσίαση του λαϊκού δρωμένου των Μωμόγερων στο δημαρχείο και στους δρόμους του εμπορικού κέντρου. Για πρώτη φορά 3 ποντιακοί πολιτιστικοί σύλλογοι ένωσαν τις δυνάμεις τους στο κέντρο της πόλης παρουσιάζοντας το έθιμο «Μωμόγεροι» ή «Κοτσαμάνια». Ένα Διονυσιακό – Ευετηριακό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο μέσα στο Δωδεκαήμερο  μεταξύ Χριστουγέννων και Φώτων με διαφορετική ημερομηνία ανά τοπική κοινότητα.

Οι Μωμόγεροι που παρουσιάστηκαν την Κυριακή προέρχονταν από τον Άγιο Δημήτριο – Ρυάκιο, το Πρωτοχώρι και τον Τετράλόφο και κάλεσαν τους παρευρισκόμενους στα χωριά τους για να παρακολουθήσουν το μοναδικό αυτό έθιμο:

στον Άγιο Δημήτριο 25 & 26 Δεκεμβρίου, στον Τετράλοφο  25 & 26 Δεκεμβρίου, στο Ρυάκιο 1 Ιανουαρίου και στο Πρωτοχώρι 4 & 6 Ιανουαρίου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.