Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ «Συμφωνία Κυρίων»



bboihy9o8iy0oypΜε μια διαχρονική, δυστυχώς επίκαιρη, δραματική κοινωνική ταινία τη «Συμφωνία Κυρίων» (Gentleman’s Agreement – 1947) του Ελία Καζάν, ξεκινά τις φετινές χειμερινές κινηματογραφικές προβολές του ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον. Η ταινία ήταν η δεύτερη στις προτιμήσεις των σινεφίλ από τις ψηφοφορίες που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών προβολών του Συλλόγου. Πρωταγωνιστούν οι Γκρέγκορι Πεκ, Ντόροθι ΜακΓκουάιαρ, Τζον Γκάρφιλντ, Ντιν Στόκγουελ, Σελέστ Χολμ, Αν Ριβίαρ, Τζέιν Γουάιατ.

Ο Φίλιπ Γκριν, ένας συγγραφέας με κύρος, προκειμένου να γράψει μια σειρά άρθρων πάνω στο φαινόμενο του αντισημιτισμού στις Η.Π.Α. για χάρη ενός περιοδικού, αποφασίζει να παραστήσει τον Εβραίο για μερικούς μήνες ώστε να αναλύσει τη συμπεριφορά των συμπολιτών του απέναντί του. Δε θα αργήσει να βιώσει το φαινόμενο του ρατσισμού και της προκατάληψης τόσο από τους συνεργάτες του όσο και από την κοπέλα του Κάθι Λέισι, η οποία δηλώνει φιλελεύθερη και ανοιχτόμυαλη, ενώ μαθαίνει ότι η γραμματέας του Ιλέιν Γουέλς είναι στην πραγματικότητα Εβραία που αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα προκειμένου να προσληφθεί από το “φιλελεύθερο” περιοδικό το οποίο του ανέθεσε τη δουλειά. Ο Γκριν σύντομα βρίσκεται απομονωμένος από τους γύρω του…

Από τις ονομαστές και πιο πολυσυζητημένες ταινίες της 10ετίας του 40 η ταινία που καθιέρωσε τον Ελία Καζάν στο Χόλιγουντ, που μεταφέρει στο σινεμά το μυθιστόρημα της Λόρα Χόμπσον. Ο Ντάριλ Ζάνουκ της Fox, έδειξε ενδιαφέρον να το μεταφέρει στο σινεμά, παρά τις αντιρρήσεις των συνεργατών του. Για τον πρώτο αντρικό ρόλο είχε προταθεί αρχικά ο Κάρι Γκραντ, που όμως τον απέρριψε. Τον αποδέχτηκε όμως ο Γκρέγκορι Πεκ, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις του ατζέντη του- οι φήμες αναφέρουν ότι η συνεργασία του Πεκ με τον Καζάν δεν ήταν η καλύτερη, μετά το τέλος των γυρισμάτων ο Καζάν δήλωσε πως η ερμηνεία του Πεκ δεν τον ικανοποίησε, με αποτέλεσμα να μην ξανασυνεργαστούν ποτέ οι δυο τους. Ο μεγάλος Αμερικάνος ηθοποιός Τζων Γκάρφιλντ, όντας εβραϊκής  καταγωγής, αναλαμβάνει έναν δευτερεύοντα ρόλο, μόνο και μόνο γιατί ήθελε να συμμετάσχει στην ταινία. Το αποτέλεσμα θριαμβευτικό, κριτική και κοινό αποθέωσαν την ταινία, παρά το «δύσκολο» θέμα της, που έθιγε τις προκαταλήψεις και τον κοινωνικό και θρησκευτικό  ρατσισμό που επικρατούσε στην αμερικανική κοινωνία, δύο μόλις χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Fox, τη χρονιά του 1947, ενώ προτάθηκε για 8 Όσκαρ, κερδίζοντας τα 3 από αυτά (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, β’ γυναικείου ρόλου για την έξοχη ερμηνεία της Σέλεστ Χολμ).

Αυτή τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και ώρα 10 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.