Κάλεσμα του ΣΕΕΝ στα συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Φλώρινα



Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

    Το 3ο μνημόνιο θα στείλει περισσότερους συναδέλφους στη φτώχια και την εξαθλίωση. Θα προσθέσει στους ήδη εξαθλιωμένους, νέες στρατιές ανέργων και εξαθλιωμένων εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες ενώ περίμεναν τα 751 ευρώ της «πρώτης φοράς αριστερά» τώρα χάνουν 2 μισθούς μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23 %(σύμφωνα με στοιχεία 1000ευρώ θα είναι η απώλειες για μια 4μελή οικογένεια για ένα χρόνο). Παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτες. Οι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα «περιμένουν» την υπογραφή σύμβασης εργασίας που θα αντιστάθμιζε τις μεγάλες απώλειες από τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων που έφεραν μειώσεις μέχρι και 50%. Εναλλάσσονται μεταξύ εργασίας και ανεργίας, με τις θέσεις εργασίας να μειώνονται. Οι νέοι συνάδελφοι από το τακτικό προσωπικό εργάζονται με μισθούς πείνας και αβέβαιο μέλλον. Οι παλιοί συνάδελφοι του τακτικού προσωπικού αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχιας πιο ορατό στα γεράματα μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς.

    Η νέα επίθεση είναι κοντά. Ήδη το πρώτο πακέτο μέτρων βρίσκεται στη Βουλή. Σφαγή στο ασφαλιστικό. Μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, κατάργηση ΒΑΕ. Φοροληστεία (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, εισφορά αλλυλεγγύης κ.α). Νέες μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες (λιγότερα 300εκ.ευρώ για την υγεία για το 2016), για την παιδεία, αναγκάζοντας το λαό να πληρώνει από την τσέπη του όλο και περισσότερα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Στα εργασιακά φέρνουν νέο μεσαίωνα (απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις μισθών, κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης κ.α).

    Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν νέα βάσανα για την περιοχή με την προώθηση της πολιτικής της Ε.Ε για την Ενέργεια. Την πολιτική της ανταγωνιστικότητας που πιστά εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις παλιές και νέες και υποστήριξαν τοπικοί άρχοντες, συνδικαλιστές κ.α. Τώρα γίνεται ένα επιπλέον βήμα στην πορεία της απελευθέρωσης/ ιδιωτικοποίησης που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό. Τα  ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ρεύματος), η «μικρή ΔΕΗ», ο στρατηγικός επενδυτής, επενδύσεις ιδιωτών σε μεμονωμένες μονάδες είναι μορφές ιδιωτικοποίησης που καμία δεν είναι υπέρ των εργαζόμενων και του λαού.  Οι ιδιώτες με όποια μορφή και να έρθουν θα απαιτήσουν νέες μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων. Η εντατικοποίηση της εργασίας θα μεγαλώσει.

Ο υπουργός κ.Σκουρλέτης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ήταν σαφής. Μίλησε για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Δρομολογείτε το σταδιακό κλείσιμο ΑΗΣ , με παράλληλη μείωση της δραστηριότητας των ορυχείων που θα εκτοξεύσει την ανεργία σε μια δοκιμαζόμενη περιοχή, για τα συμφέροντα επενδυτών σε άλλες μορφές ενέργειας.
 
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές οι τραπεζίτες, οι εργολάβοι ,η κυβέρνηση, κόμματα μας λένε: Ξέρατε, ψηφίσατε, τώρα δεν έχετε δικαίωμα να αντιδράσετε, βάλτε πλάτη «να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της». Εννοούν: μη μιλάς, δέξου νέες θυσίες για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και μπορεί να πέσει κανένα ψίχουλο και για σένα.       
Οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές με τις παρατάξεις τους πιστοί στο ρόλο τους ως εκπρόσωποι της εργοδοσίας, το προηγούμενο διάστημα έκαναν ότι μπορούσαν για να εφησυχάσουν τους εργαζόμενους (καλλιέργησαν αυταπάτες ότι η διαπραγμάτευση θα είχε θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, έταζαν σύμβαση στους οκταμηνιτές μετά τη διαπραγμάτευση), τώρα καλλιεργούν τον κοινωνικό αυτοματισμό στη λογική εμείς να την γλιτώσουμε με ισοδύναμα που θα βαρύνουν αλλά φτωχά λαϊκά στρώματα. Εξαιρούν τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις (εργολαβίες, οκτάμηνα) και τους αξιοποιούν όταν τους θέλουν για να κρατήσουν τις καρέκλες τους(ψηφίσαντες οκταμηνίτες στο Σπάρτακο).Συμφωνούν με την απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση, με την Ε.Ε ,την ανταγωνιστικότητα  διαφωνούν στον τρόπο με βάση τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Το μόνο που έχουμε να περιμένουμε από αυτούς είναι νέες προδοσίες και ήττες.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Τους δοκιμάσαμε όλους.
Το μόνο που δεν έχουμε δοκιμάσει είναι η δύναμη μας.

    Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο αντίπαλός είναι δυνατός αλλά όχι ανίκητος. Είμαστε διασπασμένοι, ανοργάνωτοι, φοβισμένοι. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα είναι αποφασισμένα, δεν αλλάζουν. Γνωρίζουν καλά τη δύναμη των ενωμένων – αποφασισμένων εργαζομένων, ξέρουν ότι «χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά», εμείς παράγουμε τον πλούτο και ότι μπορούμε να φέρουμε τα πάνω – κάτω. Η αδράνεια, η αναμονή δεν μας ωφέλησε, χάσαμε χρόνο. Είναι ώρα να κάνουμε το βήμα. Τώρα  να επιλέξουμε το δρόμο της οργάνωσης, της δράσης για να αποκρούσουμε τη νέα κόλαση που μας ετοιμάζουν.
Να προχωρήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς σε συνελεύσεις, συσκέψεις όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις, θα οργανωθεί ο αγώνας. Να στήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε συνεργείο, σε κάθε βάρδια, που θα πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της μάχης.

Τα αιτήματα μας είναι δίκαια.
Παλεύουμε για τη ζωή μας, για τη ζωή των οικογενειών μας.

Διεκδικούμε:
Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για την απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι για την απελευθέρωση. Ενέργεια κοινωνικό αγαθό- όχι εμπόρευμα.
Μόνιμη κα σταθερή δουλειά για όλους. Καμία επιπλέον καθυστέρηση στα αποτελέσματα των διαγωνισμών. Προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Υπογραφή Σ.Σ.Ε για τους εργαζόμενους στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες. Κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό με όλα τα επιδόματα που προβλεπόταν πριν το 2009. Επιστροφή των κλαδικών συμβάσεων. Καμία καθυστέρηση στις πληρωμές των εργαζομένων στις εργολαβίες. Καμία μείωση μισθών στο τακτικό προσωπικό.
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για όλο το προσωπικό.
Προστασία των ανέργων με επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πρόσβαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Κανένας εργαζόμενος, άνεργος να μην χάσει το σπίτι τους από πλειστηριασμούς.      

Κάνουμε το πρώτο βήμα με συλλαλητήρια στις 22 Οκτώβρη και κλιμακώνουμε με απεργία στις 12 Νοέμβρη.

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ,ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 7:00μ.μ
ΚΟΖΑΝΗ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 7:00μ.μ
ΦΛΩΡΙΝΑ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 6:30μ.μ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.