Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες από το ΠΑΜΕ Κοζάνης



Χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.ά., με κίνδυνο της ζωής τους συνεχίζουν να καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου. Τα καραβάνια των ξεριζωμένων μετρούν εκατοντάδες θύματα. Οι εικόνες με τα νεκρά παιδιά, τους ναυαγούς, την άγρια καταστολή που δέχονται στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών συγκλονίζουν.
    
Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι, χιλιάδες γυναίκες, άλλες έγκυες, άλλες με τα μωρά στην αγκαλιά, άλλες που γεννάνε μέσα στα δουλεμπορικά σαπιοκάραβα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτές και τα παιδιά τους.

    Καλούνται να επιβιώσουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς μέτρα προστασίας και μέριμνας, τη στιγμή που διατρέχουν κίνδυνο για την ασφάλειά τους και από τα κυκλώματα δουλεμπορίας και σωματεμπορίας.

    Οι ανύπαρκτες στοιχειώδεις υποδομές στα σημεία εισόδου και εξόδου τους από τη χώρα (νησιά του Αιγαίου, Ειδομένη κ.α.) κάνουν ανυπόφορες τις συνθήκες παραμονής τους. Βρίσκονται απροστάτευτοι, για ώρες στον ήλιο, στα μπουρίνια, κοιμούνται στους δρόμους εξαντλημένοι, αφού έχουν διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα.

    Η υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ανάμεσα σ’ αυτές και της Ελλάδας, περισσεύει. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σπρώχνονται στο δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτοί ευθύνονται για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη, το Μάλι, για την εκμετάλλευση και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Δικό τους δημιούργημα οι “τζιχαντιστές”, που ΕΕ και ΗΠΑ εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν κι εξόπλισαν αρχικά, προκαλώντας τεράστια προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα.

    Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συμμετέχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά και εναρμονίζεται πλήρως με την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, με τον κανονισμό του Δουβλίνου και τη Σένγκεν, καλύπτει πλήρως τις ευθύνες της ΕΕ. Προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών με αποσπασματικές και προσωρινές ενέργειες, αναντίστοιχες με τις ανάγκες των χιλιάδων οικογενειών προσφύγων και μεταναστών.

    Είναι αναγκαίο, ειδικά τώρα που επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες, η κυβέρνηση να αξιοποιήσει υπάρχουσες υποδομές, να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, όπως επίσης και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική πρόνοια των προσφύγων. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνση μετακίνησης των ανθρώπων αυτών στα σύνορα. Να απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση γι’ αυτό από ΟΗΕ και ΕΕ.
    
Τη στιγμή που συνεχίζεται το “μπαλάκι” των ευθυνών μεταξύ των κρατών της ΕΕ, είναι συγκινητική η αλληλεγγύη που δείχνουν οι λαϊκές οικογένειες, που προσφέρουν από το υστέρημά τους ό,τι μπορούν για τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης των προσφύγων.

    Καλούμε όλους εσάς που ανησυχείτε για το μέλλον των παιδιών σας, να εκφράσετε έμπρακτα και πολύμορφα την αλληλεγγύη σας στους πρόσφυγες, απομονώνοντας το ρατσιστικό δηλητήριο που καλλιεργείται, τα φαινόμενα εκμετάλλευσης σε βάρος των ξεριζωμένων.

Διεκδικούμε:
Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Αξιοπρεπή διαμονή και διαβίωση των προσφύγων και για όσο διάστημα χρειαστεί, μέχρι την αναχώρησή τους για τους τόπους προορισμού τους, με ιατρική παρακολούθηση, διατροφή, νομική βοήθεια, διερμηνείς και ό,τι άλλο απαιτείται. Ειδική μέριμνα για ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους, μητέρες και παιδιά.
Να δημιουργηθούν άμεσα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, με όλα τα απαραίτητα είδη για την ατομική υγιεινή και για την καθαριότητα των χώρων, ένδυση και υπόδηση για όσους τα χρειάζονται. Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό για τις ανάγκες των υπηρεσιών πρώτης υποδοχής και ασύλου, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες.
Να καταργηθούν οι Κανονισμοί Δουβλίνο 2 και 3 και Σένγκεν. Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.
Όχι σε νέες επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με πρόσχημα δήθεν το χτύπημα των διακινητών. Όχι στα νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα που μόνο περιπλέκουν και οξύνουν το πρόβλημα, παρά οδηγούν στην επίλυσή του. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Καλούμε το λαό της Κοζάνης, τα σωματεία, τους συλλόγους γονέων και τα σχολεία, τους πολιτιστικούς – αθλητικούς συλλόγους της πόλης μας, να συμβάλουν στην προσπάθεια της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να συνεισφέρουν στη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Από την Τρίτη 13 Οκτώβρη μέχρι και το Σάββατο 24 Οκτώβρη, στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, από τις 07.00μ.μ έως τις 09.00μ.μ, θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης όπως: τρόφιμα (γάλα μακράς διάρκειας, βρεφικές κρέμες, νερό, φρυγανιές, παξιμάδια, χυμοί, κρουασάν και μπισκότα), βρεφικές πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτιά υγείας και κουζίνας καθώς και παιδικά – βρεφικά ρούχα, παιδικά παπούτσια, παιχνίδια, κουβέρτες, σεντόνια κ.λπ. Ταυτόχρονα μέλη των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα προχωρήσουν σε συλλογή ειδών στους χώρους δουλειάς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.