Η εκπομπή «Προγονικές Εστίες» του Σταύρου Καπλάνογλου επανέρχεται στην τηλεόραση του Flash



vuylkluyvguygfkil

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΥΡΙΣΣΑ [ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΖΑΝΗ] και ΤΥΡΡΗΝΙΑ [ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ]

Από το 2011, η τηλεόρασή του Flash-TV παρουσίαζε για δυο συνεχόμενα χρόνια, την εκπομπή ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ. Θέμα της είχε τις αλησμόνητες πατρίδες, της Μ. Ασίας και του Πόντου, ενώ παρουσιάστηκε και η ιστορία της πόλης της Κοζάνης, σε σύνδεση, πάντα, με τη θεματολογία της εκπομπής.

Μετά από επιθυμία των τηλεθεατών, μεταδόθηκε, μετά το πέρας των εκπομπών,σε επανάληψη.

Σε μια από τις εκπομπές,  παρουσιάστηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα της πόλης της Κοζάνης. Η έρευνα, όμως, προχώρησε ακόμη περισσότερο και βρέθηκε μπροστά στο πιθανολογούμενο όνομα αυτής της πόλης, μέσω της χρήσης παλαιών χαρτών, που έφθαναν μέχρι και το 150 μ. Χ.   Έγινε, ακόμα και ερμηνεία της μοναδικής τιμητικής στήλης, που βρέθηκε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, αναφέροντας,  ότι η πόλη αυτή λεγόταν ΤΥΡΙΣΣΑ και  ήταν Πελασγικής προέλευσης, καθώς και ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα της ανασκαφής της οδού Φιλίππου- το 1948-1950- παραπέμπουν στην ύπαρξη της  από την προϊστορική, ακόμα,  εποχή.

Μετά την ολοκλήρωση των Προγονικών εστιών και την διακοπή τους, η έρευνα και η συλλογή στοιχείων συνεχίστηκε και έτσι, από την 17/10/2015, θα αρχίσει  η εκπομπή να παρουσιάζεται, κάθε Σάββατο, αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, περίπου στις 9:45.

Το πρόγραμμα των Προγονικών Εστιών θα ολοκληρωθεί σε ένα κύκλο 40, περίπου, επεισοδίων( 20 για την “Τύρισσα” και άλλα 20,περίπου, για την “Τυρρηνία”) και θα είναι το εξής:

1.Εισαγωγή -Περιληπτική περιγραφή συνέχειας της εκπομπής
2. Γεωγραφικός προσδιορισμός Κοζάνης και του αναγλύφου της Δ. Μακεδονίας
3.Σύντομη περιγραφή της  νεώτερης ιστορίας  της πόλης της Κοζάνης [1392-1950]
4.Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της Δ. Μακεδονίας και τα ανάλογά ευρήματα που το αποδεικνύουν-Οι πρώτες πληροφορίες για αρχαιολογικά ευρήματα στην πόλη της Κοζάνης
5.Παρουσίαση αρχαιολογικών ευρημάτων στην πόλη που προβληματίζουν ειδικούς  για ύπαρξη αρχαίας πόλεως
6.Παρουσίαση χαρτών από το 150 μ.Χ.  μέχρι το 1911 μ. Χ. , περίπου
7.Διασταύρωση στοιχείων για την ύπαρξη της πόλης -ερμηνεία της τιμητικής στήλης ταυτοποίηση συντεταγμένων του 150 μ.Χ. της πόλης Τύρισσα (του γεωγράφου Πτολεμαίου) ,με τις σημερινές, της πόλης της Κοζάνης. Προβληματισμός για την αναζήτησή της Τύρισσας ,από αρχαιολόγους, σε άλλες περιοχές.
8.Μαρμάρινες επιγραφές που βρέθηκαν στην πόλη και γύρω από αυτή
9.Ερμηνεία των επιγραφών και η παρουσίαση των   ονομάτων  των κατοίκων της Τύρισσας
10.Ετυμολογία και προέλευση των  ονομάτων και προέλευση του ονόματος εκείνης της πόλης
11.Στοιχεία για τα θρησκευτικό τους πιστεύω
12.Ήθη και έθιμά κάτοικων -Προέλευση φανών
13.Πολιτεύματα, κατά την διάρκεια των 1800 ετών της ζωής της Τύρισσας
14.Ενδείξεις για τα αρχαία επαγγέλματα στην πόλη
15.Αρχαία αγγεία
16.Νομίσματα – Ιερά δένδρα-Ταφικά έθιμα
17.Κοσμήματα-Μουσικά όργανα-Τέχνη
18.Όπλα-Ύδρευση Καθαριότητα
19.Πιθανότερη αιτία εξαφάνισης της πόλης τον 4ο αιώνα μ.χ.
20.Οι άνθρωποι και  τα σωματεία, τα οποία ανέδειξαν και προστάτεψαν τα αρχαιολογικά ευρήματα-Το μουσείο ,που δεν έγινε ποτέ και η ανάγκη για ύπαρξη αρχαιολογικού μουσείου αντάξιου της πόλης  και των αρχαιολογικών ευρημάτων σε αυτή και την γύρω περιοχή.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.