Τοποθέτηση του Μίμη Δημητριάδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε πρόεδρε.

Ξεκινάμε τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο με προσδοκίες και ελπίδες που εγκατέστησε η νέα πολιτική πλειοψηφία του καινούριου έναντι του παλαιού.

Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την πολιτική της αξιοπρέπειας που εγκαινίασε η νέα διακυβέρνησή μας απο τον Ιανουάριο. Παραμείναμε πιστοί σε αυτήν την πολιτική που ξεκίνησε απο τις πλατείες και έφτασε ως το εμφατικό Δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Στο μεγαλειώδες ΟΧΙ του λαού μας που έβαλε στοπ στην καταστροφή αλλά και τις βάσεις για μιά πορεία ανάτασης, ελπίδας και δημιουργίας.

Η επτάμηνη διακυβέρνησή μας έφερε τρία δεδομένα και άφησε μία εκκρεμότητα:
1. Ένα σύνολο νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη της κοινωνίας. Αποκατάσταση αδικιών σε απολυμένους του Δημοσίου, εκατό δόσεις, φυλακές, κ.ά.
2. Μία Νέα Συμφωνία.
Η Συμφωνία που περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, αλλά εγγράφει ταυτόχρονα και την αντίσταση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης.
Έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ένα σχετικά σταθερό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο μέχρι το 2019, έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα της χώρας και να κλείσουμε οριστικά την συζήτηση για το Grexit.
Έχουμε την ευθύνη να αποκαταστήσουμε, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, να εργαστούμε για μια κοινωνία ισότητας και ευημερίας.

3.  Ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τέσσερα σημαντικά ζητήματα που θα καθορίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

1. Κόκκινα δάνεια. Επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτρέψουμε τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds.

2. Επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας:    Κύριος στόχος μας εδώ είναι η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία. Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση διακρίσεων για τους νέους εργαζόμενους.

3. Δημόσιος Χαρακτήρας της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Το σχέδιο μας θα εξασφαλίζει εισροή επενδύσεων αφ’ ενός και άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει όμως σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ, και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς επίσης της Γης και των Νερών ως κοινά αγαθά που αφορούν σ’ αυτά.
Κύριος στόχος μας παραμένει η ανασυγκρότηση της Δημόσιας επιχείρησης με σκοπό πρωτίστως να ισχυροποιηθεί ώστε να  παραμείνει πυλώνας άσκησης ενεργειακής –κοινωνικής πολιτικής αλλά και να μπορέσει να ανταποδώσει  αυτά που οφείλει στη δική μου χώρα, τη Χώρα του Λιγνίτη.
Τούτο σημαίνει περιβαντολλογικές αποκαταστάσεις, μεγάλης κλίμακας επαναποδόσεις εδαφών και χρήσεων γης, ολοκληρωμένες λειτουργικά μετεγκαταστάσεις πληττόμενων οικισμών, αποκατάσταση Δημόσιας Υγείας, ένα σημαντικό δηλαδή οικονομικό πρόγραμμα.
Μεγάλη σημασία έχει για εμάς, η μείωση των τιμολογίων ηλ. ρεύματος για όλους τους χρήστες. Με στόχευση προς μία κατώτατη εγγυημένη χαμηλή τιμή KW για λαϊκά νοικοκυριά, (πλην των ήδη απόρων) αλλά και την απομείωση των πρόσθετων βαρών των λογαριασμών, που ήρθαν ως αποτέλεσμα των στρεβλώσεων από τις μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερες πρακτικές στην αγορά ενέργειας.
Έχει σημασία να παρατηρήσουμε πως ενώ έχει επιτευχθεί, (στο διάστημα της κρίσης), μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα η τιμές του Ηλεκτρ. Ρεύματος αυξάνονται εγγυημένα, με τα αναμενόμενα περιβαντολλογικά πλεονεκτήματα να είναι κενό γράμμα.
Έχουμε ένα διαπιστωμένο στρατηγικό παράδοξο που πρέπει αναδιαταχθεί.
Στις στοχεύσεις μας είναι επίσης και η πιθανότητα καθιέρωσης επιπροσθέτως ειδικού μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος στην Δυτική Μακεδονία, για επαγγελματίες και νοικοκυριά, με απώτερο στόχο την προσέλκυση ενεργοβόρων βιομηχανιών και τη λειτουργική αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη.
4. Νέο Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Στην διαπραγμάτευση να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να εξασφαλιστούν οι όροι, ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Άλλο αξιοποίηση, άλλο εκποίηση.

Η προηγούμενη περίοδος σημαδεύτηκε από μιά τεράστια σύγκρουση ανάμεσα στις συντηρητικές και τις προοδευτικές δυνάμεις με επίδικο την δημοκρατική ή μη διέξοδο απο την κρίση.
Η πρόσφατη  εντολή του λαού επιμένει να είναι σε θέση οδηγού οι δυνάμεις τις Ριζοσπαστικής Αριστεράς ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες ρήξεις και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κλείνοντας την προηγούμενη εκκρεμότητα.
Προτάσσει το νέο μας κυβερνητικό έργο να είναι έργο μιάς Αριστερής Διακυβέρνησης με προστασία των κοινών αγαθών και του Δημόσιου χώρου, με ορίζοντα μιά νέα πολιτειότητα.
Ένα έργο που στην παρούσα φάση καθορίζεται από τη ρεαλιστική παραδοχή του να κάνουμε αυτά που μπορούμε τώρα στο παρόν με τις όποιες δυνατότητες διαθέτουμε. Να κάνουμε δηλαδή έναν αγώνα «στα σημεία» αντί μίας επιλογής του «όλα ή τίποτε».
Επιχειρούμε να πετύχουμε ένα σύνολο στόχων μέσα απο την διαρκή πολιτική μας δράση και όχι μόνο ως κυβέρνηση αλλά και ως ενεργός πολιτικός και κοινωνικός χώρος.

Αυτοί οι στόχοι είναι:
Αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας.
Ανάκαμψη της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους
Ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.
Η υλοποίησή τους αποτελεί τον μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα μνημόνια.
Εισηγούμαστε ένα άλλο μοντέλο που θα στηρίζεται
στην ενίσχυση και την προστασία του μισθού και της εργασίας
στην αναδιανομή των φορολογικών βαρών
στην ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην αξιοποίηση του υψηλών προσόντων του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας
στη βαθειά αλλαγή των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης.
Καταθέτοντας λοιπόν το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα με ορίζοντα τετραετίας, με απόλυτη αίσθηση ευθύνης και της υπηρέτησης της αλήθειας,στηρίζω την κυβέρνηση.
Στηρίζω την προοπτική της ανασυγρότησης της οικονομίας και του κράτους.
Στρατεύομαι στην μάχη ενάντια στις δυνάμεις της ολιγαρχίας           
             που εργαλειοποίησαν την διαπλοκή και την διαφθορά.
Στηρίζω την πολιτική μας για την προστασία των Κοινών,
         την διεύρυνση και την υπεράσπιση του Δημόσιου Χώρου.
Συστρατεύομαι στην νέα εντολή για μια Αριστερή δια- κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.