Κοζάνη: Κάλεσμα για τη Συλλογή Ειδών Πρώτης Ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη



Η Πρωτοβουλία Κοζάνης για την Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες στην Ειδομένη* οργανώνει στην Κοζάνη ημερίδα εκδηλώσεων και ομιλιών, συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που θα σταλούν στους πρόσφυγες της Ειδομένης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αποθήκη στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Στα πλαίσια αυτής ΚΑΛΟΥΜΕ σωματεία, συλλόγους και συλλογικότητες της πόλης αλλά και μεμονωμένους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας συντονισμένης έμπρακτης συμπαράστασης στους πρόσφυγες που διέρχονται από την Ειδομένη (ο χειμώνας έχει φτάσει και οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι μεγάλες). Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε η κάθε συλλογικότητα που θα ήθελε να συμμετάσχει, να οργανώσει μεταξύ των μελών της τη συλλογή των προτεινόμενων ειδών (με όποιο τρόπο επιθυμεί και θεωρεί πιο αποτελεσματικό).

Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει στον ΟΣΕ την ημέρα της Εκδήλωσης, 25 Οκτωβρίου. Η Πρωτοβουλία θα αναλάβει την ενδεδειγμένη κατανομή των πραγμάτων σε κατηγορίες και την μεταφορά τους στην Ειδομένη, έπειτα από συνεννόηση με τις ομάδες-συλλογικότητες που έχουν αναλάβει τη διάθεση τους στους πρόσφυγες.

Σκοπός της εκδήλωσης θα είναι α) η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης, β) η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για το θέμα της αναγκαστικής μετανάστευσης και γ) η συνάντηση και συνεργασία φορέων και συλλογικοτήτων στα πλαίσια ενός κοινού στόχου. Παρακαλούμε πολύ για τη συμμετοχή σας για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά με πολλούς τρόπους όλους μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων,
Η Συντονιστική της Πρωτοβουλίας Κοζάνης
για την Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες στην Ειδομένη

* Η Πρωτοβουλία Κοζάνης για την Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες στην Ειδομένη συστάθηκε τον Σεπτέμβρη του 2015, από πολίτες της Κοζάνης, με την άτυπη συμμετοχή συλλογικοτήτων και οργανισμών της πόλης, με σκοπό την έμπρακτη αλληλεγγύη των διερχόμενων προσφύγων. Συγκεκριμένα, σε πρώτο επίπεδο βοήθειας, δίνει έμφαση στην υποστήριξή με είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα κ.α.) στους πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα (με τελικό προορισμό την κεντρική Ευρώπη) στην Ειδομένη του Κιλκίς. Σε δεύτερο επίπεδο, προσβλέπει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αναγκαστικής μετανάστευσης.
Εκατομμύρια άνθρωποι τα τελευταία χρόνια έχουν εξαναγκαστεί να φύγουν από τις εστίες τους και να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Ο κατάλογος των χωρών που πραγματοποιούνται πολεμικές συρράξεις διαρκώς μεγαλώνει (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη κ.α.). Το μεταναστευτικό κύμα (από Ασία και Αφρική προς Ευρώπη) παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Στις μέρες μας συντελείται μια από τις μεγαλύτερες βίαιες μετακινήσεις πληθυσμού της σύγχρονης ιστορίας. Οι πρόσφυγες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους αλλά επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν συρματοπλέγματα, στρατούς, στρατόπεδα συγκέντρωσης, δουλεμπόρους, θαλάσσια κύματα. Έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες, την πείνα, τον ρατσισμό και την ανθρώπινη εκμετάλλευση.
Όμως, όσο μεγαλώνει το μεταναστευτικό κύμα, τόσο μεγαλώνουν και τα δίκτυα αλληλεγγύης. Από την Ελλάδα μέχρι και την Ισλανδία, σε όλη την Ευρώπη, άνθρωποι παίρνουν πρωτοβουλίες και στήνουν δομές υποδοχής και συμπαράστασης προσφύγων. Κομμάτι αυτού του άτυπου πανευρωπαϊκού δικτύου φιλοδοξεί να είναι και η παρούσα Πρωτοβουλία.
Έχοντας ήδη αναπτύξει επαφή και επικοινωνία με ομάδες ανθρώπων από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς που παρέχουν πράγματα και βοήθεια στους πρόσφυγες της Ειδομένης, φιλοδοξία μας είναι η διαρκής συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης σε τοπικό επίπεδο και η άμεση και συνεχής αποστολή αυτών στις ομάδες που βρίσκονται καθημερινά πλάι στους πρόσφυγες.
Καλούμε λοιπόν όποιον/όποια θέλει να βοηθήσει να προσκομίσει οτιδήποτε μπορεί από την λίστα που ακολουθεί στον χώρο της ‘Αρσις Κοζάνης στην διεύθυνση Αγίου Χριστοφόρου 6 (πρωινές ώρες μπορείτε να τα αφήνετε στον όροφο μέσα στην τζαμαρία). Οι ανάγκες αλλάζουν
Φυσικά η Πρωτοβουλία είναι ανοιχτή σε όποιον/όποια θέλει να συμμετέχει και να στηρίξει την προσπάθεια.

ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: χαρτί υγείας, μωρομάντηλα, πάνες, σερβιέτες, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, ξυραφάκια, μικροί αφροί ξυρίσματος, σαπούνι ή σαμπουάν, μπιμπερό, πιπίλες, baby lotion (μικρές συσκευασίες)
ΤΡΟΦΙΜΑ: ξηροί καρποί & σταφίδες, κρουασάν,παστέλι ή μπάρα δημητριακών, μπισκότα, χυμοί, γάλα εβαπορέ, γάλα από 6 μηνών, κονσέρβες, έτοιμο βρεφικό φαγητό σε βαζάκια, καραμελοειδή για παιδιά (γλειφυντζούρια, ζελεδάκια, κλπ)
ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ: αδιάβροχα, μπουφάν, κουβερτάκια βρεφικά (τύπου fleece για να ειναι ελαφριά), γάντια, σκούφοι, κασκόλ, γάντια βρεφικά
ΕΙΔΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ: σάκοι (μεσαίου μεγέθους), σακούλες μαναβικής & σακούλες μεγαλύτερες για συσκευασία ρούχων

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.