Εκδήλωση στην Κοζάνη: «H Αρχαιολογία στο νομό Κοζάνης Υπερασπίζοντας το παρελθόν μας»



zfghadsrftgΓια τέταρτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων οργανώνει μία εβδομάδα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο την 21η Οκτωβρίου 2015, που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

Ειδικότερα για τη φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις υπό το γενικό τίτλο « Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο» αφιερώνονται στη μνήμη του αρχαιολόγου Khalid al – Asaad και του συντηρητή Qassem Abdallh Yehya, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια από τους αμείλικτους ισλαμιστές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει στη δράση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η Εφορεία μας δραστηριοποιείται σε ένα νομό με ένα «ιδιαίτερο» προφίλ λόγω των Λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, των Υ/Η Έργων αλλά και λόγω των Μεγάλων Έργων (Εγνατία Οδός, εθνικές και επαρχιακές οδοί) που κατά καιρούς πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται στην περιοχή.

Επιπρόσθετα, πρόκειται για μία περιοχή στην οποία η σεισμικότητα, καθώς και τα γεωλογικά φαινόμενα (καθιζήσεις) δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα ιστάμενα – κυρίως- μνημεία. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης έχοντας πάντα ως στόχο τη διάσωση, την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οργανώνει τις παρακάτω δράσεις υπό το γενικό τίτλο:

«Η Αρχαιολογία στο νομό Κοζάνης: Υπερασπίζοντας το παρελθόν μας».
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 Ώρες 10.00 – 14.00 Σε όλο το νομό Κοζάνης θα είναι επισκέψιμα για το κοινό, έντεκα (11) μνημεία και χώροι.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μνημεία, κάποια μη επισκέψιμα από το ευρύ κοινό, ή μνημεία που αναστηλώνονται, συντηρούνται και δεν είναι, εύκολα, προσβάσιμα σε επισκέπτες. Ενημερωτικές πινακίδες με κείμενα και φωτογραφικό υλικό στον κάθε χώρο, καθώς και το προσωπικό της Εφορείας θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών για να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του μνημείου, καθώς και για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί σ’ αυτό.

Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, εκτός της έκθεσης του μουσείου, επισκέψιμοι θα είναι και οι λοιποί χώροι του μουσείου, εργαστήρια και χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο αναλυτικός κατάλογος των επισκέψιμων μνημείων:

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΑΙΑΝΗ
• Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής: Έκθεση, εργαστήρια συντήρησης, χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων
• Έργα ΕΣΠΑ, θέση Λειβάδια: Ελληνιστικές Αγροικίες ΚΟΖΑΝΗ
• Τάφος – Ηρώο οδού Αρκαδίου
• Αρχοντικό Βούρκα (Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς)

ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ ΣΙΑΤΙΣΤΑ
• Αρχοντικό Μαλιόγκα ΔΙΛΟΦΟΣ
• Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ
• Σωστικές ανασκαφές στο Λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ ΣΠΗΛΙΑ
• Μακεδονικός Τάφος ΠΕΡΔΙΚΚΑΣ
• Χώρος σκελετού προϊστορικού ελέφαντα (Σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας) ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟ
• Προϊστορικός οικισμός Βασιλάρα Ράχης ΣΕΡΒΙΑ
• Βυζαντινός ναός Αγ. Αναργύρων και γεφύρι

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 Ώρα 11.00 Κοζάνη, Κοβεντάρειο κτήριο
Συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη θα παρουσιάσει το πολύπλευρο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο νομό Κοζάνης σε ομιλία της με τίτλο: «Η Αρχαιολογία στο νομό Κοζάνης: Υπερασπίζοντας το παρελθόν μας».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.