Απάντηση της ΔΕΥΑΚ σε δημοσίευμα σχετικά με τα χρέη της προς τη ΔΕΗ



deiak_bannerΣτις 18 Οκτωβρίου 2015 η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ δημοσίευσε ρεπορτάζ που αναφέρεται στα χρέη Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ Α.Ε.

Μεταξύ των Δημοτικών Επιχειρήσεων συμπεριλαμβάνεται και η Δ.Ε.Υ.Α Κοζάνης για την οποία στη σχετική λίστα αναγράφεται ότι οφείλει το ποσό των 3.339.275,5 ευρώ, ενώ δίπλα υπάρχει η ένδειξη “Δικαστική διεκδίκηση”.

Για να μη δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, παρότι για το θέμα αυτό η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχει ενημερώσει τους πολίτες πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα, επανερχόμαστε τονίζοντας τα εξής:

1. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. πράγματι οφείλει το ποσό αυτό στη ΔΕΗ, καθώς αφορά οφειλή της από την 1-1-1989 έως και 31-3-1999 για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε υδρογεωτρήσεις της στην περιοχή Σάρι- Γκιολ του παλιού εξωτερικού υδραγωγείου της πόλης της Κοζάνης.

2. Το ποσό αυτό δεν πληρώθηκε καθώς ο Δήμος Κοζάνης και το Δημοτικό του Συμβούλιο, όπως και η ΔΕΥΑΚ βέβαια, έθεσαν από το 1991 στη Διοίκηση της ΔΕΗ, τόσο με παραστάσεις όσο και με επιστολές τους, το πρόβλημα των επιπτώσεων από τη δραστηριότητα της Επιχείρησης στην ύδρευση του Δήμου Κοζάνης. Πρόβλημα που δημιούργησε η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στο Νότιο Πεδίο του Λ.Κ.Δ.Μ. στον υδροφόρο ορίζοντα της λεκάνης Σαρί- Γκιολ, απ΄ τις υδρογεωτρήσεις της οποίας υδροδοτείτο μέχρι το καλοκαίρι του 2008 η πόλη της Κοζάνης. Για τη διεκδίκηση του παραπάνω ποσού η ΔΕΗ προχώρησε στην κατάθεση δικαστικών αγωγών.

3. Φυσικά η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. μετά από συντονισμένες και ολοκληρωμένες προσπάθειες της έλυσε το πρόβλημα της ύδρευσης του Δήμου Κοζάνης, το καλοκαίρι του 2008, αξιοποιώντας τον υδροφόρο ορίζοντα της λεκάνης της περιοχής Βαθυλάκου- Αμυγδαλιές, κάτι που είχε όμως και το ανάλογο κόστος. Τόσο ως νέα επένδυση όσο και λειτουργικό κόστος (μεγαλύτερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας).

4. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. βρίσκεται από το 2010 σε δικαστική διεκδίκηση με τη ΔΕΗ Α.Ε. για ποσό 15.000.000 ευρώ, περίπου.

5. Έκτοτε (από 31-3-1999) και μέχρι σήμερα η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αποπληρώνει στο ακέραιο τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ Α.Ε. τόσο για την Ύδρευση, Αποχέτευση, Βιολογικό Καθαρισμό όσο και για την Τηλεθέρμανση.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης αποτελεί το μεγαλύτερο πελάτη της ΔΕΗ Α.Ε. στη Δυτική Μακεδονία τόσο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όσο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας στην Τηλεθέρμανση.

Την τελευταία τετραετία 2011-2015 η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχει πληρώσει στη ΔΕΗ Α.Ε. ποσό 19.000.000 ευρώ και από το 2015 και μετά θα δαπανά περισσότερα από 5.500.000 ευρώ το χρόνο.

Αυτή λοιπόν είναι η αλήθεια για το χρέος της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ, την οποία οι πολίτες της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλά.

Από τη ΔΕΥΑΚ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Απάντηση της ΔΕΥΑΚ σε δημοσίευμα σχετικά με τα χρέη της προς τη ΔΕΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.