Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας στο Δημοτικό Συμβούλιο



Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις:

1) Στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας προσλήφθηκαν 120 εργαζόμενοι, 64 από αυτούς σε θέσεις γενικών καθηκόντων εκ των οποίων 61 γυναίκες. Κάποιοι από αυτούς εργάζονται στην καθαριότητα και μάλιστα σε Σχολεία εφόσον εκκρεμούν ακόμη και σήμερα οι προσλήψεις καθαριστριών πρόβλημα το οποίο αναδείξαμε σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια και να επιλυθεί το πρόβλημά τους.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έλεγαν ψέματα ότι μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα δίνουν ανάσα στο πρόβλημα της ανεργίας. Μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία και να δημιουργούν φθηνό εργατικό δυναμικό στις υπηρεσίες του κεφαλαίου. Θέλουν να καθιερώσουν τη δουλειά χωρίς δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί χρόνια τώρα, όπως τα μέτρα προστασίας σε βαριές και ανθυγιεινές δουλειές, τα επιδόματα, τις άδειες κ.λπ. Όμως το κυριότερο είναι ότι θέλουν η νέα γενιά να δεχτεί να ζει μια χαμοζωή που θα περιπλανιέται από την ανεργία στη μισοδουλειά και θα παρακαλάει για ένα μισθό που και αυτός θα είναι λειψός.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ τα συγκεκριμένα προγράμματα τα θεωρούσε δουλεμπορικά, σήμερα τι άλλαξε;
Οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να ζουν με ψευδαισθήσεις ότι μετά τις εκλογές τα πράγματα θα αλλάξουν, αντιθέτως οι συνθήκες θα χειροτερέψουν. Οι δανειστές, το κουαρτέτο, επιζητούν και άλλο αίμα και άλλες θυσίες από τους εργαζόμενους αλλά και από τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. Και εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε.
Καλούμε τους εργαζόμενους στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας (5μηνίτες) να ορθώσουν το ανάστημα τους. Να μην κάνουν βήμα πίσω από τη διεκδίκηση για Μόνιμη και Σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.
Στην επίθεσή τους απαντάμε με ενότητα και αγώνα.

2) Με αφορμή τις μειωμένες προσλήψεις στο Δήμο επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Από το 2010 και μετά, οι Δήμοι έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 62% στη χρηματοδότησή τους, προειδοποιώντας ότι, «η παραπέρα ασφυξία της κρατικής χρηματοδότησης για τους Δήμους είναι ταφόπλακα στις εναπομείνασες κοινωνικές δομές και δρόμος για την φοροαφαίμαξη του λαού» και ότι, «αυτή η αντιδραστική πολιτική οδηγεί τον λαό και τους Δήμους στην πτώχευση .
– «με βάση τα αιματηρά – πρωτογενή πλεονάσματα», για τα έτη 2017 και 2018, η Κρατική χρηματοδότηση «κατακρημνίζεται τουλάχιστον κατά 23%»,
– πραγματοποιείται φοροεπιδρομή, «σε βάρος του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών- εργατικών νοικοκυριών»,
– συρρικνώνονται, εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες και τα έργα των Δήμων,
– διευρύνεται «το σκλαβοπάζαρο» των εργασιακών σχέσεων και «εκμηδενίζονται» τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων,
– «το πέρασμα της μισθοδοσίας του προσωπικού των Περιφερειών στην ευθύνη τους με σχεδόν μηδενικά επιπρόσθετα κονδύλια» και τέλος,
– «η αναγόρευση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών σε επιχειρηματική δράση», που φορολογείται με συντελεστή 26%.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού στράγγισε τους Δήμους από τα λιγοστά αποθεματικά τους και με όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα “στον αέρα”, όπως είναι η λειτουργία των παιδικών σταθμών, κοινωνικές δομές, καθαριότητα σχολείων, Βοήθεια στο Σπίτι κ.α.», με την υπογραφή της στο 3ο μνημόνιο, κλιμακώνει την αφαίμαξη τους. «Ξεδιάντροπα επιτάσσει να στραφούν στο τραπεζικό δανεισμό και να εντείνουν την φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους!». Καλούμε κάθε ριζοσπαστική φωνή και δύναμη μέσα στο Δήμο να ενεντιωθεί, να μη διευκολυνθεί η νέα επίθεση.

3) Σχετικά με τη διάθεση χώρου ΑΕΒΑΛ στην 9Π/Π Ταξιαρχία Πεζικού για χρησιμοποίησή του ως πεδίο ασκήσεων:
Δεν είμαστε αντίθετοι στο να διεξάγονται ασκήσεις απο το στρατό. Έχουμε επιφυλάξεις και προβληματισμούς με τη φύση και στο τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη άσκηση η οποία θα διεξαχθεί σε κατοικημένη και βιομηχανική περιοχή.
Η ανησυχία μας απορρέει απο το γεγονός ότι παρόμοιες ασκήσεις έγιναν στο παρελθόν με σκοπό την αντιμετώπιση διαδηλωτών από στρατιωτικές δυνάμεις και καταστολή πλήθους σε κατοικημένες περιοχές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Η πρώτη άσκηση καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε στις 13 Μάρτη 2002, στη Βέροια, στο πλαίσιο άσκησης του Β’ Σώματος Στρατού, για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» άμαχων πολιτών.
Στις 13-15 Ιούνη 2006, στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, έγινε άσκηση «αντιμετώπισης διαδηλωτών που, σύμφωνα με το σενάριο, διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ».
Στις 29 Ιούλη 2008, σε Πεδίο Βολής της Νέας Περάμου Αττικής, έγινε άσκηση, στην οποία, σύμφωνα με το ΓΕΣ, «δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση τμημάτων σε επιχειρήσεις εντός κατοικημένου τόπου».

Το διάστημα 7-10 Γενάρη 2010 έγινε «άσκηση» εκπαίδευσης παραστρατιωτικών οργανώσεων, υπό την παρακολούθηση παρατηρητών του ΓΕΣ, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, που περιελάμβανε «σχολείο SWAT» (ομάδες ειδικών όπλων και τακτικής), με αντικείμενα «ειδικών δυνάμεων αστυνομικών υπηρεσιών».
Εκπαιδεύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίζουν λαϊκές κινητοποιήσεις εντός και εκτός χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στους προβληματισμούς μας προστίθεται και η άκρως επικίνδυνη τοποθέτηση του απερχόμενου Υπουργού Αμύνης ο οποίος με δηλώσεις του ουσιαστικά βάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις να ασχολούνται με την εσωτερική ασφάλεια.
Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος είπε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την οικονομική κρίση, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, με πρώτο το προσωπικό, την ηγεσία, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν το σταθερό πυλώνα του κράτους. Ενας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικόκαι στο εξωτερικό». Μιλά ουσιαστικά για εσωτερικό εχθρό, όπως στις αλήστου μνήμης μεταπολεμικές περιόδους. Εχθρός λοιπόν ο λαός και το κίνημά του…
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.