Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Εορδαίας: Σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Βερόπουλο στα γραφεία του σωματείου



Το κλείσιμο των δύο καταστημάτων του Βερόπουλου χθες στην Πτολεμαϊδα, στέλνοντας στο δρόμο 30 οικογένειες δείχνει περίτρανα το πραγματικό πρόσωπο των επιχειρηματικών ομίλων για μια ακόμη φορά. Η εταιρεία super market Βερόπουλος, που είναι μια από τις 5 πιο αναπτυγμένες στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, εφάρμοσε στα καταστήματα της τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, την εντατικοποίηση, τη μερική απασχόληση, τις μειώσεις μισθών, απολύσεις, τρομοκρατία, εφαρμογή της κατάργησης της Κυριακής- αργίας.

Έτσι συσσώρευε τεράστια κέρδη και ο συγκεκριμένος όμιλος, εφαρμόζοντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφιζαν οι αστικές κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα είχε στο πλάι του και το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο για να μη σηκώσουν κεφάλι οι εργαζόμενοι. Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του υπεύθυνου ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας Βερόπουλος, ο οποίος δήλωσε στην παρέμβαση των κλαδικών σωματείων εμποροϋπαλλήλων σήμερα στην Αθήνα για τις απολύσεις στο Βερόπουλο: Η εταιρεία πριν απολυθούν οι 30 εργαζόμενοι στην Πτολεμαϊδα είχε ενημερώσει το επιχειρησιακό σωματείο, το κλαδικό σωματείο των σούπερ μάρκετ και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΥΙΕ). Καμιά εμπιστοσύνη σε σωματεία και συνδικαλιστές που αποτελούν τη φωνή της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Πρόσφατα ο συγκεκριμένος όμιλος εξαγοράστηκε από τον Σκλαβενίτη στα πλαίσια των εξαγορών και συγχωνεύσεων στο λιανικό εμπόριο με στόχο τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και στο χώρο των τροφίμων. Το κίνητρο του κέρδους,  είναι αυτό που καθορίζει ποιες επιχειρήσεις ανοίγουν και κλείνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως αποδεικνύεται και με τη συγκεκριμένη εξέλιξη και στη συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν έχουν εξασφαλισμένο το μεροκάματο όσες υποχωρήσεις και θυσίες και αν κάνουν οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι που πληρώνουν το μάρμαρο είτε με την ανάπτυξη είτε με την κρίση για να διασφαλίζεται η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των ομίλων.

Καλούμε τους απολυμένους στο Βερόπουλο να μην το βάλουν κάτω. Να μην απογοητευτούν. Να έρθουν σε επαφή με το κλαδικό σωματείο. Ένας για όλους και όλοι για έναν!

Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου συνολικά να συστρατευτούν στο σωματείο εμποροϋπαλλήλων Εορδαίας. Να οργανώσουμε την πάλη μας για να βάλουμε φρένο στους όποιους σχεδιασμούς της εκάστοτε εργοδοσίας. Να δείξουμε την ταξική μας αλληλεγγύη στους απολυμένους στο Βερόπουλο. Η νέα επίθεση με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ (που διατηρεί και όλους τους αντεργατικούς νόμους των 2 προηγούμενων μνημονίων), στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την απελευθέρωση των απολύσεων, τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το ασφαλιστικό, πρέπει να βρεί τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου μια γροθιά για να αποκρουστεί.

Έχουμε δύναμη! Να τη δοκιμάσουμε! Απαιτούμε:

Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, να σταματήσουν τώρα όλες οι απολύσεις.
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας 40ωρο- 8ωρο- 5ημερο.
Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής- αργίας.

ΟΛΟΙ στη σύσκεψη την Πέμπτη 6 Αυγούστου στις 7.00μμ στα γραφεία του Σωματείου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.