Ολοκληρώνονται οι προγραμματισμένες καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης



Με μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν ολοκληρώνει φέτος τις προγραμματισμένες του καλοκαιρινές κινηματογραφικές προβολές ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή την Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου στις 9.30 το βράδυ. Πρόκειται για το ”Χαμίνι”, μια από τις πιο συγκινητικές αλλά και συνάμα αστείες ταινίες του μεγάλου δημιουργού, που καθιέρωσε το θρυλικό παιδί-θαύμα, τον Τζάκι Κούγκαν. Πλάι τους, η καθιερωμένη συμπρωταγωνίστρια του Τσάπλιν, στην πρώτη περίοδο της καριέρας του, η Έντνα Πάρβιανς.

Ένας αλήτης του δρόμου βρίσκει ένα εγκαταλελημμένο  βρέφος και αποφασίζει να το πάρει μαζί του και να το φροντίσει. Μετά από πέντε χρόνια το μικρό παιδί γίνεται συνεργός στις μικροαπατεωνιές του, καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν, ωστόσο ζουν ευτυχισμένα. Κάποια στιγμή οι κοινωνικές υπηρεσίες θα προσπαθήσουν να του πάρουν το παιδί..

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Τσάπλιν, διακρίνεται για τον έντονο συναισθηματισμό της αλλά και για τις ξερκαρδιστικές κωμικές  της σκηνές, κατέχοντας μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Τσάπλιν κάνει έναν κοινωνικό σχολιασμό, χωρίς να ξεχνά το πρόσφατο παρελθόν του, αυτό των κωμωδιών μικρού μήκους, διαποτίζοντας την ταινία με άφθονα  κωμικά γκαγκς. Ο παραγωγός της ταινίας πήγε να ξεγελάσει τον μεγάλο δημιουργό ως προς την αμοιβή του, δίνοντας του το ποσό που θα αναλογούσε σε μια μικρού μήκους ταινία, δηλαδή 500.000 δολάρια. Ο Τσάπλιν πήρε μαζί του το αμοντάριστο υλικό εκτός Αμερικής, θέτοντας τον όρο ότι θα το επέστρεφε μόνο με αμοιβή 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων συν το ήμισυ των κερδών. Και πολύ σωστά έπραξε, καθώς η ταινία γνώρισε θριαμβευτική εμπορική επιτυχία, με προυπολογισμό 250.000 δολαρίων απέφερε 5.450.000 παγκοσμίως, ενώ ήταν η δεύτερη πιο εμπορική ταινία της χρονιάς του 1921, μετά τους ‘’4 ιππότες της αποκαλύψεως’’ με το Ροδόλφο Βαλεντίνο. Η ταινία δημιούργησε άλλον έναν κινηματογραφικό αστέρα, τον 6χρονο Τζάκι Κούγκαν, που εξελίχθηκε σε νούμερο 1 παιδί θαύμα του Χόλιγουντ με πολλές κατοπινές επιτυχίες. Σκηνές ανθολογίας της ταινίας, η καταδίωξη στις στέγες και η τελική σεκάνς του ονείρου, στην οποία βλέπουμε την 13χρονη τότε Λίτα Γκρέι – κατοπινή σύζυγο του Τσάπλιν, να υποδύεται τον άγγελο. Το 1971 ο Τσάπλιν θα ξαναμοντάρει την ταινία και θα προσθέσει νέο μουσικό σκορ, ένας λόγος που το ‘’Χαμίνι’’ κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές.

Η ταινία θα προβληθεί συνοδεία πιάνου από την Κλαίρη Τζουρα. Μετά το τέλος της προβολής και αφού τηρηθεί για άλλη μια φορά η καθιερωμένη μας ψηφοφορία, θα γίνει καταμέτρηση των ψήφων και σε συμψηφισμό με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων θα ανακοινωθεί ο τίτλος της ταινίας επιλογής του κοινού που θα προβληθεί στις 16 Σεπτεμβρίου.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 6 – 9 το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, θα γεμίζει με χρήσιμα αντικείμενα που θα προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν στο «μαγαζάκι» θα μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που θα καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα γεμίσουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που θα ανοίγει στο τέλος του χρόνου και το ποσό που θα περιέχει θα διατίθεται σε οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Τέλος, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που δημιουργείται φέτος και που θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 40 οικογενειών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών και τους αρτοποιούς της πόλης.

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στις 9.30 μ.μ
στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη, η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.