Όλα τα μέτρα που φέρνει το νέο μνημόνιο



Λέξη προς λέξη οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διαβάζουν μαζί με το κουαρτέτο το κείμενο της συμφωνίας με στόχο η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί εντός των επομένων ωρών και η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή ώς το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συμφωνήθηκαν στη συνάντηση οι δημοσιονομικοί στόχοι έως το 2018.

Το πρωτογενές έλλειμμα ορίστηκε στο 0,25% για φέτος (αντί για 3% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό). Για το 2016 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να φτάσει το 0,5% (αντικαθιστώντας το 4,5% για το 2016-2018), ενώ το 2017 θα πρέπει να φτάσει το 1,75% αντί για 4,5%. Το 3,5% που έπρεπε να επιτευχθεί τη διετία 2015-2016 ορίστηκε σαν στόχος για το 2018, αντί του αρχικού 4,5%.

Τα παραπάνω – σύμφωνα με την κυβέρνηση -θα επιτευχθούν χωρίς να ληφθεί κανένα άλλο πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο για την διετία 2015-2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήταν όλο το βράδυ:

-Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων. Το θέμα φαίνεται να έχει κλείσει στο ολονύχτιο θρίλερ.

-Τα κόκκινα δάνεια. Θα μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ. Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται.

-Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών έλαβαν τις τελευταίες οδηγίες από τον πρωθυπουργό νωρίς το βράδυ της Δευτέρας και επέστρεψαν στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στα μέρα που κλείδωσαν και ψηφίζονται από τη Βουλή βρίσκονται:

-Η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο σε δύο δόσεις: την 1η Οκτωβρίου 2015 και την 1η Οκτωβρίου 2016

-Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η κατάργηση θα γίνει τον Οκτώβριο.

-Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα ιδιωτικά σχολεία ως αντιστάθμισμα στη μείωση του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13%.

-Η μετενέργεια, δηλαδή η παράταση ισχύος των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους.

-Στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προβλέπεται αύξηση επιτοκίου στο 5% από 3% που είναι σήμερα για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Τα χρέη κάτω από 5.000 ευρώ θα παραμείνουν άτοκα υπό προϋποθέσεις.

-Αύξηση του ποσοστού της εισφοράς αλληλεγγύης στο 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει αμετάβλητη για εισοδήματα ως 30.000 ευρώ, αλλά ανεβαίνει στο 2% από 1,4% για εισοδήματα ώς 50.000 ευρώ, στο 4% από 2,1% για εισοδήματα ως 100.000 ευρώ, στο 6% από 2,8% για εισοδήματα ως 500.000 ευρώ και στο 8% από 2,8% για εισοδήματα από 500.000 ευρώ και πάνω.

Έχουμε στοχοπροσήλωση στην επίτευξη συμφωνίας και ελπίζουμε όλες οι πλευρές να εργάζονται γι” αυτό το ίδιο σκληρά όπως κι εμείς, δήλωσε πάντως εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας έτσι στην γερμανική πλευρά, που διαμηνύει σε κάθε περίσταση πως το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας – γέφυρας δεν έχει αποκλειστεί.

Η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από την συμφωνία, συνεχίζουμε όπως αρχίσαμε, με πίστη στην συμφωνία των Βρυξελλών, επεσήμανε ο κύριος Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως η συζήτηση με τους θεσμούς πάει «αρκετά καλά».

Το κυβερνητικό συμβούλιο συνεδρίασε για μία περίπου ώρα το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να συζητηθούν τα συγκεκριμένα σημεία που εντοπίζονται «αγκάθια» προς την επίτευξη συμφωνίας.

Την ίδια ώρα το Βερολίνο αυξάνει προοδευτικά την πίεση προς την Αθήνα ζητώντας συνολική συμφωνία σε μεταγενέστερο χρόνο και με δάνειο – γέφυρα.

Εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε δήλωσε τη Δευτέρα πως η συμφωνία μπορεί και να καθυστερήσει, καθώς το Βερολίνο που -όπως είπε- δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Από το arouraios.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.