Ερώτηση Βουλευτή Χάρη Κάτανα για την Έλλειψη Φαρμάκων και Φαρμακευτικών Σκευασμάτων στην Ελληνική Αγορά στο Υπουργείο Υγείας



Αρχίζει να εδραιώνεται το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Το φαινόμενο του “εσωτερικού δανεισμού” φαρμάκων μεταξύ των φαρμακείων της χώρας, αποτελεί τη μόνη προσωρινή λύση του προβλήματος. Η αδυναμία εξυπηρέτησης των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες, λόγω έλλειψης φαρμάκων και φαρμακευτικών σκευασμάτων όλων των κατηγοριών, οδηγεί στη παραπάνω κατάσταση όπου αυτό γίνεται αισθητό στην κοινωνία όλο και περισσότερο. Το γεγονός αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει τη διασφάλιση της υγείας πολλών ανθρώπων και ειδικότερα αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται σοβαρή έλλειψη ενός φαρμάκου που χορηγείται στους νεφροπαθείς και έρχεται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Η έλλειψη αυτή παρατηρήθηκε από τους εμπλεκόμενους και έγινε γνωστή από επιστολή που εστάλη στο ΙΦΕΤ με ημερομηνία 23.7.2015 από ειδική νεφρολόγο, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Κοζάνης. Στην επιστολή αναφέρεται η εξαιρετική δυσχέρεια στην προμήθεια του φαρμακευτικού σκευάσματος KAYEXALΑTE PWD για την κυκλοφορία του οποίου υπεύθυνος είναι το ΙΦΕΤ. Επίσης σημειώνεται ότι το φάρμακο είναι αναντικατάστατο και η εναλλακτική αντιμετώπιση της υπερκαλιαιμίας επιβάλλει τη νοσηλεία σε νεφρολογική ή παθολογική κλινική, καθιστώντας εξαιρετικά πιθανή τη διενέργεια αιμοκάθαρσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερκαλιαιμία του ασθενή.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επείγον. Απαιτείται να βρεθεί  άμεση λύση , η οποία θα καθιστά την προμήθεια του σκευάσματος από τα φαρμακεία δυνατή και χωρίς καθυστερήσεις. Κάθε καθυστέρηση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία, αλλά και τη ζωή των ασθενών.

Ερωτάσθε:
i. Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για να λυθεί του συγκεκριμένο πρόβλημα;
ii. Υπάρχει κάποιο συνολικό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων;

Ο   ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.