Ερώτηση Ραχήλ Μακρή με θέμα «Ενέργειες της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ναυτιλιακού τουρισμού και των μαρίνων»



Σύμφωνα μεδημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο οι μεγάλες οργανωμένες μαρίνες στη χώρα μας είναι όλες 19 ενώ υπάρχουν και 20 μικρότερες.

Νησιά όπως η Σαντορίνη δεν διαθέτουν καθόλου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ιστιοπλόοι να μεταβαίνουν στην Τουρκία που διαθέτει κάτι λιγότερο από 200 μαρίνες, προκειμένου να φιλοξενηθεί ο στόλος τους.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά για κάθε 100 νέες θέσεις σκαφών σε μαρίνες δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στις μαρίνες και 100 θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς για το yachtingκλάδους της τοπικής κοινωνίας.

Προκειμένου να διερευνηθεί αν ο ναυτιλιακός τουρισμός βρίσκεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την υλοποίηση της προτεραιότητας αυτής, και για την αύξηση του δικτύου των μαρίνων στην Ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Κυβέρνηση,  η Βουλευτής Ν. Κοζάνης κατέθεσε την με αρ. πρωτ. 4537/20-08-15 ερώτηση με θέμα: «Ενέργειες της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ναυτιλιακού τουρισμού και των μαρίνων».

Επισυνάπτεται το κείμενο της ερώτησης:

ΜΑΚΡΗ ΡΑΧΗΛ
 Βουλευτής Σύριζα  Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό
Και προς τους  κ.κ. Υπουργούς:  
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και
Επικρατείας για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Αλέκο Φλαμπουράρη

Θέμα: « Ενέργειες της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ναυτιλιακού τουρισμού και των μαρίνων. »

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο της 17 Αυγούστου 2015 που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα AthensVoice «http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/%C2%AB%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%B1-%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85%C2%BB»
“Τον προηγούμενο Ιούνιο, 35 πολυτελή ρωσικά ιστιοπλοϊκά σκάφη, βρέθηκαν στην Σαντορίνη. Είχαν ακούσει και αυτοί πως η Σαντορίνη είναι ένας από τους πέντε καλύτερους προορισμούς στον κόσμο.
Απέπλευσαν αρχικά από την Βαλτική, κατέβηκαν κάθετα τον Ατλαντικό, και μπήκαν στην Μεσόγειο. Και φυσικά σχεδίασαν να επισκεφτούν το μαγευτικό ελληνικό νησί.
Η Σαντορίνη όμως δεν διαθέτει μαρίνα για σκάφη. Έτσι οι Ρώσοι επισκέπτες ιστιοπλόοι έριξαν άγκυρα «αρόδου», χάζεψαν λίγη ώρα το υπέροχο τοπίο και μετά έβαλαν πλώρη για Τουρκία, που διαθέτει άνετες μαρίνες να φιλοξενήσει το στόλο τους.
Οι μεγάλες οργανωμένες μαρίνες στη χώρα μας είναι όλες 19 και υπάρχουν και 20 μικρότερες.
Εδώ να διευκρινίσουμε ότι οργανωμένη μαρίνα είναι η λιμενική κατασκευή που δεν προσφέρει απλά ελλιμενισμό για να δέσει ένα σκάφος. Παρέχει σωστή ασφάλεια από καιρικές συνθήκες, παροχή νερού, ρεύματος, Ίντερνετ, φύλαξη των σκαφών με σεκιούριτι, δέστρες- μπίντες, σέρβις βοήθειας στο αγκυροβόλιο και ρεμέντζα, καύσιμα, μίνι μάρκετ για τροφοδοσία κ.ά.
Η Κροατία διαθέτει περίπου 230 τέτοιες μαρίνες και η Τουρκία κάτι λιγότερο από 200, δηλαδή επτά φορές περισσότερο από τις δικές μας.
Ο ανταγωνισμός εδώ και δεκαετίες έχει αντιληφθεί τη σημασία της ιδιωτικής κρουαζιέρα και φροντίζει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες.
Έχει υπολογιστεί πως τα χρήματα που ξοδεύει ένας τουρίστας που καταλύει με ιδιωτικό σκάφος είναι έως και πέντε φορές περισσότερα από τον τουρίστα που διαμένει σε ξενοδοχεία.
Η χώρα μας διαθέτει ακτογραμμή 16.000 χλμ ( πιο πολλές από την Αφρική), τα περισσότερα κατοικημένα νησιά στην Μεσόγειο και στο σύνολο 3045,αλλά αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν μπόρεσε ποτέ να το εκμεταλλευτεί και μένει απαξιωμένος ένας συναλλαγματοφόρος κλάδος.
Σύμφωνα με μία μελέτη του πανεπιστημίου Πειραιά, για κάθε 100 νέες θέσεις σκαφών σε μαρίνες δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στις μαρίνες και 100 θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς για το yachting κλάδους της τοπικής κοινωνίας.
Ο μέσος όρος ελλιμενισμού ανά χλμ ακτογραμμής είναι 0,5 για την Ελλάδα. Ο μέσος όρος των χωρών της Μεσογείου της Ε.Ε., αλλά και της Τουρκίας είναι 8,9. Αν πληρούσαμε αυτόν τον μέσο όρο η χώρα μας θα έπρεπε να έχει 142.000 θέσεις εργασίας.”
Επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού χαιρετίζοντας τις  εργασίες του 18ου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος είχε δηλώσει, ότι: «Το στοίχημά μας είναι η αναβάθμιση και η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, παντού, σε τουριστικές υποδομές, λιμένες, μαρίνες, αεροδρόμια, στις μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και  δωμάτια»

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός και  οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα;
2. Αληθεύει ότι η Σαντορίνη δεν διαθέτει μαρίνα για σκάφη;
3. Αληθεύει ότι οι μεγάλες οργανωμένες μαρίνες στη χώρα μας είναι μόλις 19, ενώ υπάρχουν άλλες 20 μικρότερες;
4. Αληθεύει ότι  Κροατία διαθέτει περίπου 230 τέτοιες μαρίνες και η Τουρκία κάτι λιγότερο από 200, δηλαδή επτά φορές περισσότερο από τις δικές μας;
5. Αληθεύει πως τα χρήματα που ξοδεύει ένας τουρίστας που καταλύει με ιδιωτικό σκάφος είναι έως και πέντε φορές περισσότερα από τον τουρίστα που διαμένει σε ξενοδοχεία;
6. Αληθεύει ότι υφίσταται μελέτη του πανεπιστημίου Πειραιά, σύμφωνα με την οποία για κάθε 100 νέες θέσεις σκαφών σε μαρίνες δημιουργούνται 4,4 νέες θέσεις εργασίας στις μαρίνες και 100 θέσεις εργασίας σε υποστηρικτικούς για το yachting κλάδους της τοπικής κοινωνίας;
7. Αληθεύει ότι ο μέσος όρος ελλιμενισμού ανά χλμ ακτογραμμής είναι 0,5 για την Ελλάδα;
8. Αληθεύει ότι ο μέσος όρος των χωρών της Μεσογείου της Ε.Ε., αλλά και της Τουρκίας είναι 8,9;
9. Αληθεύει ότι εάν η Ελλάδα είχε τον μέσο όρο ελλιμενισμού της ΕΕ θα είχαν δημιουργηθεί 142.000 θέσεις εργασίας;
10. Η αναβάθμιση και η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος αποτελεί στοίχημα για την Κυβέρνηση;
11. Εντάσσεται ο ναυτιλιακός τουρισμός στις προτεραιότητες της κυβέρνησης;
12. Εάν ναι, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την υλοποίηση της προτεραιότητας αυτής;
13. Εάν όχι γιατί;
14. Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την αύξηση του δικτύου των μαρίνων στην Ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Κυβέρνηση;
15. Θα συνεχιστεί η ιδιωτικοποίηση των κρατικών μαρίνων που άρχισε η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.