Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «La Strada»



Ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά «επιτεύγματα», από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του ιταλικού νεορεαλισμού και ο πρώτος θρίαμβος στην καριέρα του μέγα Φελίνι, ο θρυλικός «ΔΡΟΜΟΣ» (La Strada), παραγωγής 1954, με τη Τζουλιέτα Μασίνα και τον Άντονι Κουίν, θα προβληθεί στην αυλή του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης, αυτή την Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ.

Η Τζελσομίνα, ένα ονειροπαρμένο και καλοκάγαθο πλάσμα που βλέπει μόνο το καλό στους άλλους, πωλείται στην κυριολεξία από τη μητέρα της στον Ζαμπανό, ένα βάρβαρο πλανόδιο «καλλιτέχνη τσίρκου». Ο Ζαμπανό συμπεριφέρεται με το χειρότερο τρόπο στη Τζελσομίνα και δε διστάζει να την απατήσει με άλλες γυναίκες. Έπειτα από μια έκρηξη βίας του Zαμπανό, η Tζελσομίνα αποφασίζει να δραπετεύσει. Σε ένα γειτονικό χωριό βλέπει την παράσταση ενός άλλου περιπλανώμενου, του ισορροπιστή Tρελού και μένει έκθαμβη. Ο Ζαμπανό όμως τη βρίσκει και την αναγκάζει να τον ακολουθήσει. Οι δυο τους πλέον αποτελούν μέλη του προσωπικού ενός τσίρκου. Στο ίδιο τσίρκο εργάζεται κι ο ισορροπιστής Τρελός που είχε μαγέψει τη Τζελσομίνα με τα ακροβατικά του. Ο Τρελός θα βοηθήσει τη Τζελσομίνα να καταλάβει ότι αγαπά τον Ζαμπανό παρά τον βίαιό του χαρακτήρα.

Ο όρος «κινηματογραφική μαγεία», ταιριάζει γάντι σε αυτή τη μελαγχολική «άγρια» ιστορία αγάπης, όπου μέσα από τη φτώχεια και την εξαθλίωση της ανθρώπινης ύπαρξης πηγάζει μια ανεπανάληπτη ανθρωπιά, το μεγαλείο της χαμένης αθωότητας που αιφνιδιάζει και που στο τέλος καταλήγει σε ένα γοερό κλάμα.. Ο Φεντερίκο Φελίνι, δανείζεται τον κεντρικό του χαρακτήρα από τη μορφή ενός βοσκού, που ζούσε στο Ρίμινι όπου γεννήθηκε και που είχε αποπλανήσει όλες τις κοπέλες της περιοχής! Ο Άντονι Κουίν δίνει αληθινό ρεσιτάλ ερμηνείας(θεωρούσε μάλιστα ότι είχε ζημιωθεί κατά πολύ οικονομικά, καθώς η αμοιβή του ήταν κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με εκείνες που εισέπραττε από τις χολιγουντιανές παραγωγές), την παράσταση όμως κλέβει η Τζουλιέτα Μασίνα σε ένα άκρως σπαρακτικό ρόλο με άφθονα στοιχεία παντομίμας στην ερμηνεία της. Η ταινία (που δυστυχώς στην Ελλάδα παίχτηκε με τον ανόητο τίτλο «Πουλημένη από τη μητέρα της»), έγινε παγκόσμια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία και είναι η πρώτη στην ιστορία που της απονεμήθηκε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Επίσης κέρδισε το βραβείο των κριτικών της Νέας Υόρκης ως η καλύτερη ξενόγλωσση ταινία της χρονιάς, και τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της έδωσε μια θέση στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών. Στα bonus της ταινίας τα υπέροχα ποιητικά πλάνα της έξοχης  φωτογραφίας του Οτέλο Μαρτέλι και οι αξέχαστες μελωδίες του Νίνο Ρότα.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το «Μαγαζάκι της Προσφοράς» θα είναι ανοιχτό κάθε Τετάρτη 6 – 9 μ. μ. το απόγευμα στον επάνω όροφο του στεκιού. Ο χώρος αυτός που διαμορφώθηκε με το σεβασμό που του αξίζει, θα γεμίζει με χρήσιμα αντικείμενα που θα προσφέρονται από εσάς, αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε, όπως βιβλία, ρούχα, διακοσμητικά, DVD, CD, παιχνίδια κ.α. Αυτά τα χρηστικά αντικείμενα που θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν στο «μαγαζάκι» θα μπορεί ο καθένας μας να τα προμηθεύεται αντί ενός συμβολικού ποσού που θα καθορίζεται από την προσωπική αποτίμηση και τη δυνατότητα του καθένα μας.

Μ’ αυτό τον τρόπο θα γεμίσουμε τον κουμπαρά της προσφοράς που θα ανοίγει στο τέλος του χρόνου και το ποσό που θα περιέχει θα διατίθεται σε οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας.

Τέλος, για άλλη μια χρονιά καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, προκειμένου να δοθούν στο μικρό Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου που δημιουργείται φέτος και που θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 40 οικογενειών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών και τους αρτοποιούς της πόλης.

Τετάρτη 8 Ιουλίου στις 9.30 μ.μ
στην αυλή του Φιλοπρόοδου
Σε περίπτωση αναβολής της προβολής λόγω κακοκαιρίας την Τετάρτη,
η προβολή μετατίθεται για την Πέμπτη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.