ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: «Τις παρενθέσεις στην ιστορία τις ανοίγουν και τις κλείνουν μόνο οι λαοί»



Η διαπραγματευτική ομάδα και η Κυβέρνηση έδωσαν για έξι μήνες μια σκληρή μάχη και πάλεψαν μέχρι τέλους για να διεκδικήσουν μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορεί να συνεχίζει να αγωνίζεται.

Η συμφωνία που επιβλήθηκε μετά από 17ωρη διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής, θεωρούμε ότι είναι προϊόν εκβιασμών και πιέσεων, ότι είναι μια πολύ επώδυνη συμφωνία με μέτρα σκληρά για τον ελληνικό λαό.

Το πραξικόπημα εκ μέρους των συντηρητικών και ολιγαρχικών κύκλων της Ευρώπης, είναι ακόμη εν εξελίξει θέλοντας να ακυρώσει κάθε αντίσταση ενάντια στην ύφεση και την λιτότητα διευκολύνοντας την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού.

Δεν υπερασπιζόμαστε την ίδια την συμφωνία και τα μέτρα που αυτή περιλαμβάνει γιατί βρίσκονται μακριά τόσο από τις προεκλογικές μας εξαγγελίες και δεσμεύσεις όσο και από τις προγραμματικές θέσεις της Κυβέρνησης.

Υπερασπιζόμαστε, όμως το γεγονός ότι δεν αφήσαμε την χώρα να υποστεί τις τραγικές συνέπειες μιας άτακτης χρεωκοπίας, δεν οδηγήσαμε τον λαό σε καταστάσεις ανέχειας και την χώρα στην καταστροφή.

Υπήρξαν λάθη και παραλείψεις κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και είναι εμφανές ότι υπήρξε έλλειμμα στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας στρατηγικής αντιπαράθεσης στον πόλεμο των τελευταίων μηνών.

Η έλλειψη σχεδίου το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει απελευθερωτικά για την χώρα οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματευτικές προσπάθειες ενώ κανένα άλλο σοβαρό σχέδιο δεν κατατέθηκε στο τραπέζι ώστε να δημιουργηθεί μία εναλλακτική πρόταση.

Το αύριο ενός λαού δεν σχεδιάζεται με συνθήματα αλλά με σοβαρή δουλειά, προβολή ενός πειστικού σχεδίου για τον κοινωνικό μετασχηματισμό και ενεργοποίηση των δυνάμεων της κοινωνίας.

Η επιλογή ενός Grexit ήταν έξω από την εντολή που είχε λάβει αυτή η κυβέρνηση. Αν αυτό συνέβαινε θα ικανοποιούσε κυρίως τους πιο ακραίους κύκλους της Ευρώπης και της οικονομικής ολιγαρχίας. Οι δε επιπτώσεις θα ήταν τραγικές για τον ελληνικό λαό, όπως άλλωστε επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους και κάποιοι απ’ αυτούς που υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα την επιλογή της δραχμής.

Η σημερινή επώδυνη συμφωνία έβαλε τέρμα στο ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας αλλά και στα σχέδια των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσει ρήγμα στο συντηρητικό μπλοκ όχι μόνο εντός της Ευρώπης αλλά και εντός της ίδιας της Γερμανίας. Αφήνοντας πίσω μας μια σημαντική παρακαταθήκη για την ίδια την Ευρώπη.

Στηρίζουμε και επιθυμούμε να κρατήσουμε όρθια την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας για να αποτρέψουμε την λογική της «αριστερής παρένθεσης», που με κάθε αθέμιτο μέσο χρησιμοποίησε η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας μας και της Ευρώπης. Καταψήφιση της συμφωνίας θεωρούμε ότι οδηγεί στην πτώση της Κυβέρνησης και επιβεβαιώνει τις επιδιώξεις περί «αριστερής παρένθεσης».

Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και συλλογικά δρώντες μέσα στο κόμμα. Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε ενωμένοι και να συστρατευτούν όλοι και όλες για να βγούμε από τα αδιέξοδα και να μην ξεπλύνουμε με τη στάση μας το ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα ανοίγοντας παράλληλα πόλεμο με τα σκληρά κατεστημένα στη χώρα μας. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε ως εδώ.

Παράλληλα τη σκυτάλη παίρνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί που στα βήματα του ελληνικού λαού διεκδικούν το τέλος της λιτότητας δίνοντας την ελπίδα ότι η ρωγμή που προσπαθήσαμε να ανοίξουμε εμείς θα οδηγήσει με την κοινή δράση όλων των λαών στο γκρέμισμα του τοίχου.

Και αυτή είναι μια νέα προσπάθεια που πρέπει να ξεκινήσει.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευθεί όλα τα παράθυρα της συμφωνίας για να πετύχει δίκαιη κατανομή βαρών και απόδοση των αναπτυξιακών πακέτων στην πραγματική οικονομία και όχι στις γνωστές τσέπες που δινόντουσαν τόσα χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Παράλληλα, κομβικής σημασίας είναι η πάταξη της εγχώριας διαπλοκής και η απόδοση ευθυνών σε όσους θησαύριζαν μέχρι τώρα στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Κομβικής σημασίας θα είναι η δουλειά που πρέπει να γίνει για αντίμετρα και ισοδύναμα στην κατεύθυνση της ανακούφισης των πληττόμενων κοινωνικών ομάδων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, το σχολείο της δημοκρατίας δεν πρέπει να υπάρξουν αδιέξοδα και εσωστρέφεια που δεν θα βοηθούσαν ούτε αυτόν ούτε την κοινωνία. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας πλούσιος και δημιουργικός διάλογος με τεκμηρίωση και συντροφικότητα. Να οδηγηθούμε συντεταγμένα στην κορυφαία διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων που είναι το συνέδριο του κόμματος ανοίγοντας παράλληλα την συζήτηση στην κοινωνία.

¨Να πάμε προς τα εμπρός γνωρίζοντας ότι, αργά ή γρήγορα, οι μεγάλες λεωφόροι θα ανοίξουν και πάλι και οι ελεύθεροι άνθρωποι θα περπατούν μέσα από αυτές για να χτίσουν μια καλύτερη κοινωνία¨

Η υποχώρηση στη μάχη δεν προσδιορίζει με όρους βεβαιότητας την ήττα. Στο χέρι μας είναι να το αποδείξουμε.

Μια παραίτηση της κυβέρνησης στην παρούσα φάση δεν θα σήμαινε το τέλος μιας μάχης αλλά το τέλος του πολέμου με εμάς ηττημένους. Αυτό το μήνυμα θα περνούσε στους λαούς της Ευρώπης πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές  πολιτικές εκτός από αυτές που ασκεί αυτή τη στιγμή η Ε.Ε.

Η ΝΕ καλεί τους βουλευτές μας στην ΠΕ Κοζάνης και τις Οργανώσεις Μελών να σταθούν στο ύψος των ιστορικών στιγμών κρατώντας ζωντανή την πρώτη κυβέρνηση με κορμό την αριστερά στην χώρα μας, κρατώντας ζωντανή την ελπίδα.

Όσοι βιάζονται, εντός και εκτός της χώρας να χωρέσουν την σύντομη αυτή ιστορική περίοδο της αριστερής διακυβέρνησης σε μία παρένθεση, απατώνται οικτρά.

Τις παρενθέσεις στην ιστορία τις ανοίγουν και τις κλείνουν μόνο οι λαοί.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.