Τοποθέτηση του Μίμη Δημητριάδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών, επί του Σχεδίου Νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4334/2015



Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συνεδρίαση των Επιτροπών μας, αφορά το δεύτερο κομμάτι των προαπαιτούμενων και αφορά δύο συγκεκριμένα θέματα, τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την πράξη για τη διασφάλιση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ, το νομοσχέδιο για την BRRD. Σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα από τη συζήτηση που έχει γίνει πως όλοι αυτοί, που πρώτον έλεγαν «φέρτε μια συμφωνία να τελειώνουμε, είστε απαράδεκτοι» – η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία έκανε τον νέο Κώδικα τον οποίο χρησιμοποιήσαμε σαν βάση σήμερα – θα περίμενα η κριτική τους να αφορούσε κάποιους άλλους τομείς, να αφορούσε κάποιες βελτιωτικές προσπάθειες και όχι να προσπαθεί να ταυτίσει την πεντάμηνη κυβέρνηση μας με τα σαράντα χρόνια πελατειακού κράτους, με τα σαράντα χρόνια σε προσάρτηση με τη διαφθορά και τη ρεμούλα. Προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τη δική μας υπογραφή, την οποίαν με θάρρος βάλαμε, γιατί θελήσαμε να πάρουμε όλη την ευθύνη που μας αναλογεί για τη διάσωση της οικονομίας, για τη διάσωση των εισοδημάτων των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων, για την πιθανότητα μέσα από αυτή τη διάσωση να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας υπέρ του κόσμου της εργασίας και των αδυνάτων.

Είναι φανερό, σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, πως εδράζεται σε μια πρόβλεψη για ένα νέο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, για ένα περιβάλλον που κυρίως, οι πλειστηριασμοί και οι πτωχεύσεις θα είναι ένα νέο πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων και θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος οικονομικής λειτουργίας, όπου προσπαθούν οι κυρίαρχες τάξεις να έχουν ένα προδιαγραμμένο δομικό καθεστώς. Αυτό ακριβώς το νέο πεδίο και συγκρούσεων, αλλά και οικονομικής λειτουργίας, είναι αυτό το οποίο διανοίγεται μπροστά μας και αυτή η πράξη με τον νέο κώδικα, δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή. Έχουμε μεγάλο πεδίο μπροστά μας και σε συνδυασμό με τις νέες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αναδεικνύονται σε αυτή τη σύγκρουση, θα προσπαθήσουμε να κυβερνήσουμε και να νομοθετήσουμε εκμεταλλευόμενοι τις ρωγμές στη νέα πραγματικότητα. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να είμαστε εδώ, να είμαστε παρόντες και να είμαστε με όρους κυβέρνησης. Η προσπάθεια να ταυτιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το παλιό, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το δημοψήφισμα που έγινε πριν λίγο καιρό, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και απέδειξε πως η ευθύνη και η θέση οδηγού είναι της κυβέρνησης μας και με βάση αυτήν θα πρέπει να προχωρήσουμε στη νέα εποχή.

Τελειώνουμε με το πελατειακό κράτος, τελειώνουμε με την υποκρισία, γιατί είμαστε μια κυβέρνηση αλήθειας. Τα επόμενα, που είναι μπροστά μας και έρχονται, είναι το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα αγροτικά, δυστυχώς για την Αντιπολίτευση, δεν υπάρχουν, είναι εύρημα και δεσμευόμαστε, πως το συνταξιοδοτικό, που θα έρθει, θα είναι με όρους ευθύνης, αλλά πάλι υπέρ των δυνάμεων της εργασίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.