Επιστολή του ΕΒΕ Κοζάνης προς τον Πρωθυπουργό για άμεση προώθηση λύσεων για τη διασφάλιση της Ευρωπαϊκής Προοπτικής της Χώρας



To Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού & Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου  Π.Ε. Κοζάνης ομόφωνα αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015, με αφορμή τις πρόσφατες ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις  για τη χώρα, να απευθύνει  επιστολή – έκκληση προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα για άμεση  προώθηση λύσεων με τους εταίρους για τη διασφάλιση της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

« Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
 Η αμηχανία και ο πανικός που διακατέχουν τον Ελληνικό λαό για το μέλλον του από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος από την Κυβέρνησή σας που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, αποκορυφώνονται όσο περνάνε οι ημέρες και οι ώρες.
Οι εξελίξεις που δρομολόγησε αυτή σας η απόφαση έχουν ξεπεράσει κατά πολύ κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη.
Οι κλειστές τράπεζες, οι «ουρές» των απελπισμένων συνταξιούχων και κάθε ηλικίας Ελλήνων πολιτών στα ΑΤΜ αποτελούν πρωτόγνωρη εικόνα για όλους μας.
Το “πάγωμα” της αγοράς με την απότομη περιστολή των καταναλωτικών δαπανών και την παύση των επιχειρηματικών συναλλαγών αποτελεί ισχυρό κτύπημα στην επιχειρηματικότητα, που δεν είναι βέβαιο πόσες ¨απώλειες¨ θα καταγράψει  και εάν θα μπορέσει να ανακάμψει  σε περίπτωση που συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η επικρατούσα κατάσταση.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον κυριαρχεί σε όλη της επικράτεια με την ιδιωτική πρωτοβουλία, τη μόνη ελπίδα για έξοδο της χώρας στο δρόμο της ανάπτυξης, να έχει  δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα της από την αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρας μας.
Το τίμημα που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιωτικές μικρομεσαίες και κυρίως μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι πια εξαιρετικά βαρύ. Οι συνέπειες στην οικονομία είναι ανυπολόγιστες. Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι πια ορατή και όλοι μπορούν να δουν ότι :

-Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα «Νέκρωσε»  και μόνο στα  «σούπερ μάρκετς» παρατηρούνται «επιδρομές»  καταναλωτών για εξασφάλιση κυρίως τροφίμων μακράς διάρκειας, γεγονός που συνεπάγεται επικράτηση πανικού.
– Υπάρχει αδυναμία πληρωμών των εργαζομένων και ακόμη πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε απολύσεις ή υποχρεωτικές άδειες και είναι φανερό ότι  αν συνεχιστεί η κατάσταση η ανεργία θα «εκτροχιαστεί».
-Υπάρχει αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεων των επαγγελματιών και παντελής έλλειψη ρευστότητας
-Η εφοδιαστική αλυσίδα παρέλυσε, καθώς δεν είναι δυνατή η παραλαβή και παράδοση εμπορευμάτων και πρώτων υλών
-«Πάγωσαν» οι εισαγωγές σε αποθέματα πρώτων υλών και προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα κ.λ.π
-Το πλήγμα στον τουρισμό είναι τεράστιο και οι ακυρώσεις κρατήσεων αυξάνονται ώρα με την ώρα
-Οι μεταφορές πλήττονται, τα καύσιμα λιγοστεύουν
-Οι εξαγωγείς βρίσκονται σε απόγνωση, ακόμη και η διάθεση της αγροτικής παραγωγής απειλείται

 Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Εμείς οι άνθρωποι της καθημερινής βιοπάλης, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι έμποροι, οι παραγωγοί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες,  η ραχοκοκαλιά του εναπομείναντος παραγωγικού ιστού και της Εθνικής Οικονομίας, παρά τον αιφνιδιασμό που δεχθήκαμε από  τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι Έλληνες, ορθώνουμε για άλλη μια φορά το ανάστημα μας και προτρέπουμε αλλήλους να επιδείξουμε νηφαλιότητα και ψυχραιμία για να καταστεί δυνατή η συνέχιση των αγώνων και των  δραστηριοτήτων μας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μας.
Αν εμείς εγκαταλείψουμε τη δύσκολη αυτή στιγμή  και παρασυρθούμε από τη λαίλαπα του πανικού που εξαπλώνεται, φοβούμαστε ότι η χώρα θα καταρρεύσει.

Για να μην συμβούν τα χειρότερα και γυρίσει η χώρα δεκαετίες πίσω στο χρόνο, σας απευθύνουμε έκκληση να δώσετε μια λύση τώρα, έστω την έσχατη στιγμή, για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, γιατί η Ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν θα έχει καμία τύχη αν αυτοπεριοριστεί και οδηγηθεί έξω από την Ε.Ε. και την ευρωζώνη.

Δεν υιοθετούμε τη δύσκολη αυτή στιγμή για την Ελλάδα έναν άκαιρο καταλογισμό ευθυνών, αλλά επισημαίνουμε και είναι χρέος μας να επισημάνουμε τις ολέθριες συνέπειες της τυχόν επιβίωσης έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Την ευθύνη εσείς πρέπει να αναλάβετε.  Η εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας.

Κύριος στόχος και κύρια απαίτηση του Παραγωγικού κόσμου, όπως προκύπτει από τις θέσεις που  εκφράζουν με αφορμή τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη χώρα μας το ένα μετά το άλλο όλα τα Επιμελητήρια  της χώρας και η ΚΕΕΕ, είναι να επικρατήσει από  όλες τις πλευρές σύνεση και λογική, ώστε να μην οδηγηθούμε σε συνθήκες Εθνικού διχασμού και εν κατακλείδι σε Εθνική καταστροφή.

Σας ζητάμε να δώσετε λύση «τώρα» αποσύροντας το δημοψήφισμα, λύση  που θα διασφαλίσει την Εθνική Ενότητα, την Εθνική Ομοψυχία και Συνοχή,  λύση που θα επιφέρει την Εθνική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, λύση για μια συμφωνία με όραμα και προοπτική  για την Ελλάδα του τώρα και των επόμενων γενεών.»

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.