Η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης Στ. Καπλάνογλου στην επιστολή που στάλθηκε στον Πρωθυπουργό



Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤ.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Εντύπωση  προκάλεσε η απόφαση που πήρε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας, όπου, εμμέσως πλην σαφώς, παίρνει θέση υπέρ του Ναι για το δημοψήφισμα της Κυριακής,  ζητώντας και την απόσυρση του. Συγχρόνως, μιλά για την άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην αγορά, ρίχνοντας όλο το βάρος  στην παρούσα κυβέρνηση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις  προηγούμενες κυβερνήσεις, μιας και από την επιστολή που εστάλη  λέει, εμμέσως πάντα, ”Δείτε που μας κατάντησαν οι σημερινοί άφρονες πολίτικοι” ,λες και όλα άρχισαν μόλις λίγες μέρες πριν.

Η επιστολή εμφανίσθηκε στα μέσα ΜΜΕ στις 2/7/2015. Εκεί βλέπουμε:

1.Να κάνει αναφορά στο κλείσιμο των τραπεζών και τις ουρές που σχηματίσθηκαν στα ΑΤΜ μετά τους αναγκαστικούς περιορισμούς, που επιβλήθηκαν στα ποσά ανάληψης από τις καταθέσεις, μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος και το κύμα τρομοκρατίας που διαμόρφωσαν οι δανειστές με τις δηλώσεις τους καθώς και οι λάτρεις του μνημονίου μέσα από τα ΜΜΕ(εφημερίδες και τα κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης) της Αθήνας, προκειμένου να απαξιώσουν την όλη προσπάθεια .
Αλλά και από την πολιτική της ΕΚΤ, που εδώ και καιρό δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να πετύχει τη συνέχιση της πολιτικής που εδώ και καιρό εφαρμόζεται.

2.Κάνει αναφορά στην ”ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ”
Είναι απορίας άξιον πως το ΕΒΕ, δείχνει μετά από 5 χρονιά να βλέπει την περιστολή καταναλωτικών δαπανών από τους πολίτες, που λόγω του περιορισμού της αγοραστικής δύναμης και της εξαφάνισης του 80% του τζίρου πολλών καταστημάτων, οδήγησε πάνω από 250000 από αυτά στο κλείσιμο.

3. Κάνει αναφορά στην αβεβαιότητα που υπάρχει στην ιδιωτική πρωτοβουλία μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος,αγνοώντας ότι αυτή έχει εγκατασταθεί για τα καλά στην πατρίδα μας, από καιρό, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε άλλα Βαλκανικά κράτη, λόγω της άγριας φορολόγησης που έχει επιβληθεί, και δυστυχώς  δεν έχει τελειωμό.

4. Κάνει αναφορά στην κίνηση της αγοράς που “νέκρωσε τα καταστήματα”, λες και δεν έχει δει στην αγορά, τα κουφάρια, πλέον, των αμέτρητων νεκρών καταστημάτων, που εξαφανίστηκαν  από δολοφονικές πολίτικες.

5. Κάνει αναφορά στην αδυναμία πληρωμής μισθών των εργαζόμενων και μείωση του τζίρου, αγνοώντας ότι 1300000 άνεργοι έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια,  αγνοώντας τους υπαλλήλους που εδώ και καιρό πληρώνονται σε είδος, ,υπαλλήλους που εδώ και καιρό πληρώνονται με καθυστέρηση μηνών ή έναντι οφειλόμενων παίρνουν ένα ποσό, αφού οι επιχειρήσεις  στερούνται ρευστότητος.

6.Κάνει λόγο για “πάγωμα εισαγωγών,πρώτων υλών και προϊόντων κατανάλωσης”, προφανώς, αγνοώντας ότι όλες οι εισαγωγές εδώ και καιρό, γίνονται με αποστολή της αξίας του εμπορεύματος, πολύ πριν την παραλαβή τους και όχι έναντι πιστωτικών εγγραφών ή πολύμηνης πίστωσης.

7.Φτάνει, ακόμη, να κάνει λόγο για “έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια”, ενώ είναι φανερό ότι αυτό επήλθε λόγω της τρομολαγνείας, μέσω ορισμένων Μ.Μ.Ε., με αποτέλεσμα ο κόσμος να τρέχει στα πρατήρια, προκειμένου να γεμίσει τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων και έτσι τα βυτιοφόρα δεν μπορούν  να προλάβουν τη ζήτηση.

8 Και γίνεται αναφορά και στην αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το πρόβλημα υφίσταται από την περσινή χρονιά, για τους γνωστούς λόγους.

Σχετικά με το πόσο “ιδανικές συνθήκες” επικρατούσαν στην αγορά, διαβάστε τί έλεγε, τον Απρίλιο του 2014 ο Β. Κορκίδης, Προέδρος της ΕΣΕΕ, στη  Συνεδρίαση της “Ομάδας Εργοδοτών της Ευρωπαϊκής ”Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [Eurocommerce,]
”Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς ολόκληρη την Ε.Ε.
 Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ήταν και εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα οξείες και επώδυνες. Ειδικότερα, από το 2009 το ΑΕΠ έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά 25,8% και έχουν χαθεί περίπου 1.000.000 θέσεις απασχόλησης, με την ανεργία να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο εντός της Ε.Ε. (26,1% το Δ΄ τρίμηνο του 2014).
Οι αποπληθωριστικές πιέσεις παρατείνονται για 25ο συνεχή μήνα αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και αναβάλλοντας τις αγορές, ενώ οι υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις σε συνδυασμό με την πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος έχουν απομυζήσει τις αποταμιεύσεις (πτώση κατά 36,9% από το 2009)……
….. στην Ελλάδα το διάστημα της ύφεσης  διέκοψαν τη δραστηριότητά τους περίπου 250 χιλ. ΜμΕ.
Την ίδια περίοδο, η Ακαθάριστη Αξία των ΜμΕ σημείωσε κάμψη κατά 38,2%.
Ειδική αναφορά χρειάζεται να γίνει στον κλάδο του εμπορίου στον οποίο από το 2009 καταγράφεται πολύ μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών σε όλες τις συνιστώσες του (λιανικό -26,2%, χονδρικό -37,1% και αυτοκίνητα -61,9%).
Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι διαπιστώνεται μία ιδιαίτερα δυσμενής συνθήκη για την ελληνική οικονομία.”
Και, προκειμένου να αντιληφθεί και ο μη επιχειρηματίας, πώς φθάσαμε ως εδώ και η κατάσταση είναι, πλέον, ανυπόφορη, που επιβάλλει δράσεις, δείτε πώς ένα προϊόν, προκειμένου να διακινηθεί σε μία μικρή επιχείρηση, προς τον καταναλωτή επιβαρύνεται. Στην αξία των 100 Ευρώ, το κράτος εισπράττει τα 65 και ο επιχειρηματίας, μαζί με τον προμηθευτή τα υπόλοιπα 35.
 Οι μεγάλες επιχειρήσεις, μέσω των τριγωνικών συναλλαγών και άλλων κόλπων βρίσκονται σε ασύγκριτα, καλύτερες συνθήκες, εξαφανίζοντας, έτσι τις μικρές επιχειρήσεις.

ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ:
Σε όλους τους μικρομεσαίους επιβλήθηκε:

1) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΦΟΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1ο Ευρώ 26%
2) ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ”ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ” ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΖΙΡΟ
3) ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 55%
4) ΤΕΛΗ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ 650 Ε
 5) ΑΥΞΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ, ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΔΕΗ
 6)        //                    //                       //               ΚΑΥΣΙΜΩΝ
 7)      //                    //                          // ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
8) ΜΕΙΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΩΣ 50%
9) ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ { ΩΡΑΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-ΓΑΛΑ ΗΜΕΡΑΣ-ΦΟΥΡΝΟΙ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ-ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΟΘΕΥΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ κ.α.]
10) ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
11) ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
12) ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Θα μπορούσαμε να βρούμε, ακόμη και άλλες ανάλογες επιβαρύνσεις, που έχουν φθάσει την κατάσταση στο απροχώρητο, αλλά ας δούμε και τί άλλο μας έρχεται, από, τυχόν, αποδοχή των προτάσεων των δανειστών:

1) Αύξηση εσόδων, από ΦΠΑ, στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ, μέσω μετάταξης στον υψηλό συντελεστή ενός πλήθους προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και αύξηση του Φ.Π.Α. και για τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια(ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας, λόγω του τουρισμού)
2) Αύξηση στη φορολογία, των κερδών των νομικών προσώπων- επιχειρήσεων, από το 26% στο 29%
3) Αύξηση της προκαταβολής φόρου, από το 55%, που είναι σήμερα, στο 100%. Αυτό σημαίνει ότι, ειδικά του χρόνου, ο φόρος, για όλες τις επιχειρήσεις θα είναι εξοντωτικός.
4) Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ, μέχρι το Δεκέμβριο 2017
5) Μείωση, στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, για τον προϋπολογισμό του 2016
Για τους αγρότες, τα μέτρα που προτάσσονται, ισοδυναμούν με φορολογικό “Αρμαγεδδών”
1) Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών, με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις
2) Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, από 13% σε 26%
3) Αύξηση της προκαταβολής φόρου, από 27,5% στο 100%
4) Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο, των επιδοτήσεων, για ποσό έως 12.000 ευρώ
5) Κατάργηση της επιστροφής, για το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους αγρότες( κατάργηση φοροαπαλλαγών, για τα αγροτικά καύσιμα)
6) Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος
7) Τριπλασιαμός εισφορών στον ΟΓΑ
8) Αύξηση Φ.Π.Α. αγροτικών εφοδίων, από το 13% στο 23%
9) Αύξηση του Φ.Π.Α. συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων, στο 23%
Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τη σημερινή κατάσταση, καθώς τα πράγματα είναι δύσκολα και γίνονται, ακόμη πιο δύσκολα, μετά την απόφαση για δημοψήφισμα, που είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης, να φέρει, ίσως, την Ελλάδα σε μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση.
Όμως, από το σημείο της αποδοχής της δύσκολης κατάστασης, μέχρι του σημείου της παραπληροφόρησης, για τις αιτίες του προβλήματος, που υποδεικνύει η απόφαση του Δ.Σ., υπάρχει μεγάλη απόσταση και ανάμεσα της μπαίνει η ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ, άθελα ή ηθελημένα.
Η προσφυγή στη γνώμη του λαού είναι μία κορυφαία, δημοκρατική κίνηση. Η εξουσία πηγάζει από το λαό και σ’αυτόν, θα πρέπει να ξεκινούν και να τελειώνουν τα πάντα και όχι από τους ιδιοκτήτες των καναλιών και των εφημερίδων του κέντρων, των 20 πλούσιων οικογενειών των εργολάβων και των άλλων εκμεταλλευτών ο,τιδήποτε αξιόλογου έχει η πατρίδα μας.
Αυτή η παρέμβασή μου γίνεται, γιατί δυσανασχετώ με την παραπληροφόρηση, που μπορεί να οδηγήσει τον καθένα μας, σε λάθος αποφάσεις και όχι γιατί θέλω να επηρεάσω την ψήφο των νυν και των τέως συναδέλφων. Ο καθένας έχει νου και γνώση, να αποφασίσει, κρατώντας, συγχρόνως την υπερηφάνειά του και την αξιοπρέπεια του, χωρίς να υποκύπτει σε άθλιους εκβιασμούς των δανειστών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.