Διμερής συνάντηση στην Κορυτσά και υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Κορυτσάς



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση για θέματα πολιτικής προστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Κορυτσά της Αλβανίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Περιφέρειας Κορυτσάς την Παρασκευή 19 Ιουνίου.

«Προωθώντας τις διμερείς σχέσεις και ενισχύοντας το κλίμα συνεργασίας υπογράφουμε πρωτόκολλο συνεργασίας και καταθέτουμε στο προσεχές διάστημα επιχειρησιακό σχεδιασμό απο κοινού με τους γείτονές μας στην Κορυτσά για θέματα πολιτικής προστασίας, ώστε να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας και να διαφυλάξουμε το δασικό μας πλούτο» τόνισε κατά την υπογραφή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης.

Ο περιφερειάρχης παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες του πρωτοκόλλου που είναι η αλληλοϋποστήριξη σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η αξιοποίηση διμερών διακρατικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, οι κοινές επιμορφωτικές δράσεις στελεχών πολιτικής προστασίας, οι κοινές ασκήσεις για τη βελτίωση καλών πρακτικών και ανάπτυξης δεξιοτήτων και η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού.

Ο Θ. Καρυπίδης πρόσθεσε πως τα ζητήματα πολιτικής προστασίας βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής, η οποία με πρωτοβουλία του γραφείου του εντεταλμένου συμβούλου Ηλία Κάτανα καλλιέργησε το έδαφος για την κατάρτιση του πρωτοκόλλου που ξεκίνησε  με την πρόσφατη επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κορυτσάς στην Κοζάνη.

Ο Ηλίας Κάτανας, απο την πλευρά του, δήλωσε ότι «με τη γειτονική Αλβανία μας ενώνουν πολλά περισσότερα από ότι μας χωρίζουν, ένα από αυτά είναι ο φυσικός μας πλούτος, τα δάση μας, όπου από κοινού θα πρέπει αναζητήσουμε λύσεις, ώστε να τα προστατέψουμε. Η προστασία του φυσικού μας πλούτου μπορεί να γίνει  η απαρχή ενισχυμένων δράσεων που θα θωρακίσουν τις περιφέρειες μας. Ως Πολιτική Προστασία έχουμε ορίσει τους άξονες που θα κινηθούμε και στο προσεχές διάστημα θα καταθέσουμε από κοινού με την Περιφέρεια της Κορυτσάς ένα στρατηγικό διασυνοριακό σχεδιασμό με στόχο τη θωράκιση των δύο περιφερειών».

Ο περιφερειάρχης Κορυτσάς δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και την πλήρη στήριξή του στις προτάσεις του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, δηλώνοντας ότι απο την πλευρά της Κορυτσάς θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπούν φαινόμενα «εισαγόμενων» πυρκαγιών και εκτάκτων γεγονότων.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Αντιπεριφερειάρχες Καστοριάς και Φλώρινας, Σωτήρης Αδαμόπουλος και Στέφανος Μπίρος που κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, όπως και οι Δήμαρχοι Νεστορίου και Πρεσπών.

Επίσης στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Μακεδονίας και ο Διοικητής Π.Υ. Καστοριάς. Τέλος, ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά συνεχάρη για την πρωτοβουλία και δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του προξενείου για δράσεις που προωθούν τις διμερείς σχέσεις. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.