Τοποθέτηση Ραχήλ Μακρή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα: «Υπογραφή σύμβασης Σ.Δ.Ι.Τ μεταξύ της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας» και τον διακριτικό τίτλο «ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε» και της αναδόχου κοινοπραξίας «Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» με αντικείμενο την σύμπραξη για την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Στην ομιλία της η κ. Ραχήλ Μακρή τόνισε μεταξύ άλλων: «Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι σήμερα αποτελεί ανεπίτρεπτο φαινόμενο πολιτικού και διοικητικού ευτελισμού η παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην εταιρία του κ. Μπόμπολα για τη δημιουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 90.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε 90.000 τόνους ακόμα κι αν παραδίδουμε τους μισούς.

Οι πολιτικές και τα σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα εξυπηρέτησαν την εκμετάλλευση των κοινοτικών κονδυλίων προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων και την εκχώρηση των δημόσιων υποδομών και πόρων σε συγκεκριμένους εργολάβους ολιγάρχες, που λάμβαναν δημόσια έργα με ύποπτες διαπλεκόμενες και βεβαίως αναξιοκρατικές διαδικασίες για να παρέχουν πολιτική στήριξη μέσω των καναλιών τους.

Γνωρίζουμε ότι το παλαιοκομματικό σύστημα αδιαφορούσε για τα πραγματικά προβλήματα, αρκεί να μπορεί να βολεύει συγγενείς του σε διοικητικά συμβούλια και κομματικές θέσεις ή να εμπλέκεται μόνο για την υπεράσπιση άνομων συνδικαλιστικών αιτημάτων αλλά η Χώρα από τις 25 Ιανουαρίου πήρε εντολή να αλλάξει κατεύθυνση και θα αλλάξει. Έφτασε ο καιρός να αποδείξουμε όλοι έμπρακτα εάν αυτά που λέμε τα τιμάμε ή αποτελούν μέρος ξύλινης γλώσσας που έχουν καταδικάσει οι πολίτες»
Και κατέληξε καλώντας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη να αντισταθεί έμπρακτα και να μην συνυπογράψει την από 10 Ιουνίου 2015 σύμβαση Σ.Δ.Ι.Τ που θα αποτελέσει τροχοπέδη ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής για τα επόμενα 27 χρόνια.

 

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης της Βουλευτού κας Ραχήλ Μακρή:

«Η ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών που ξεκίνησε από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και επιταχύνθηκε στην περίοδο της συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς αυτών νόμους, οδηγεί τόσο σε μια δραστικά κλιμακούμενη περιβαλλοντική καταστροφή, όσο και στην απώλεια δημόσιας περιουσίας και φυσικών πόρων απαραίτητων για την επιβίωση των τοπικών κοινωνιών και κατ’ επέκταση του συνολικού κράτους.

Οι πολιτικές και τα σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα εξυπηρέτησαν την εκμετάλλευση των κοινοτικών κονδυλίων προς όφελος εργολαβικών συμφερόντων και την εκχώρηση των δημόσιων υποδομών και πόρων σε συγκεκριμένους εργολάβους ολιγάρχες, που λάμβαναν δημόσια έργα με ύποπτες διαπλεκόμενες και βεβαίως αναξιοκρατικές διαδικασίες για να παρέχουν πολιτική στήριξη μέσω των καναλιών τους.

Με επιλογές των ΣΔΙΤ για την εγκατάσταση μονάδων μεγάλης κλίμακας στόχευαν να εξυπηρετήσουν για άλλη μια φορά τους «εθνικούς νταβατζήδες» όπως τους αποκαλούσαν σε δηλώσεις την ίδια στιγμή που τους χάριζαν δισεκατομμύρια ευρώ. Με τη μεθόδευση τους αυτή επιχείρησαν να αποκλείσουν σε βάθος εικοσιπενταετίας την ουσιαστική αξιοποίηση ήπιων τεχνολογιών διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης χρήσιμων υλικών, όπως των οργανικών, ενώ παράλληλα  θα έθεταν την δημόσια υγεία σε κίνδυνο από την επιμόλυνση των οικιακών απορριμμάτων με επικίνδυνα τοξικά και άλλα απόβλητα.

Απέναντι στην διαπλοκή και την εκχώρηση του δημόσιου πλούτου με την ταυτόχρονη λεηλασία του περιβάλλοντος και την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέθεσε ένα ριζικά διαφορετικό παραγωγικό, κοινωνικό και οικολογικό σχέδιο ανάπτυξης. Το σχέδιο αυτό στηρίζεται στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και τους πόρους κάθε περιοχής, επιδιώκει την ισορροπία και τη συνέργεια μεταξύ των τριών τομέων παραγωγής, διαφυλάσσει το περιβάλλον και επιτρέπει τη διανομή της παραγόμενης αξίας στο σύνολο του πληθυσμού.

Δεν παραγνωρίζουμε τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης που όλα αυτά τα χρόνια δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων σε μία οικολογική κατεύθυνση, αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια προκειμένου να αναπτύξει τις δομές μέσω των οποίων θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας με οικολογικό πρόσημο και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας.

Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι σήμερα αποτελεί ανεπίτρεπτο φαινόμενο πολιτικού και διοικητικού ευτελισμού η παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην εταιρία του κ. Μπόμπολα για τη δημιουργία ενός εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 90.000 τόνων σύμμεικτων απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, που σημαίνει ότι θα πληρώνουμε 90.000 τόνους ακόμα κι αν παραδίδουμε τους μισούς.

Η οικονομική αναποτελεσματικότητα και η περιβαλλοντολογική ανευθυνότητα της συγκεκριμένης πράξης επιδεινώνεται από το ζήτημα των εδαφών, γιατί δημιουργεί τετελεσμένα, που αποτελούν τροχοπέδη στο αίτημα των πολιτών του Νομού για την αποκατάσταση και την επαναπόδοσή τους στο τέλος της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας από τη ΔΕΗ.

Για όλους αυτούς του λόγους καθώς και για ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων κατέθεσα την με αριθμ πρωτ 3763-298/23/6/2015 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με θέμα «Ραχήλ Μακρή: «Υφίστανται συμφωνίες υλοποίησης φαραωνικών έργων αποικιακού χαρακτήρα στην διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας;»

Οι βουλευτές, που πραγματικά νοιαζόμαστε για την ευημερία των περιοχών μας θα σταθούμε αρωγοί των δίκαιων και τεκμηριωμένων αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών και θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με πράξεις στην αγωνία τους για περισσότερη δημοκρατία και περιορισμό της διαπλοκής. Αυτά τα στοιχεία που εμπεριέχονται δηλαδή στο δελτίο τύπου της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Κοζάνης που αποτέλεσε τη βάση της νέας ερώτησης μου για το θέμα, καθώς παρόμοια ερώτηση είχε κατατεθεί και στις 7 Ιανουαρίου 2014 χωρίς η τότε πολιτική ηγεσία να σταθεί ικανή να απαντήσει με ικανοποιητικό τρόπο στα ζητούμενα ερωτήματα.

Γνωρίζουμε ότι το παλαιοκομματικό σύστημα αδιαφορούσε για τα πραγματικά προβλήματα, αρκεί να μπορεί να βολεύει συγγενείς του σε διοικητικά συμβούλια και κομματικές θέσεις ή να εμπλέκεται μόνο για την υπεράσπιση άνομων συνδικαλιστικών αιτημάτων. Αλλά η Χώρα από τις 25 Ιανουαρίου πήρε εντολή να αλλάξει κατεύθυνση και θα αλλάξει. Έφτασε ο καιρός να αποδείξουμε όλοι έμπρακτα εάν αυτά που λέμε τα τιμάμε ή αποτελούν μέρος ξύλινης γλώσσας που έχουν καταδικάσει οι πολίτες.

Καλώ το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον ίδιο τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να αντισταθεί έμπρακτα και να μην συνυπογράψει την από 10η Ιουνίου 2015 σύμβαση Σ.Δ.Ι.Τ μεταξύ της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ Α.Ε και της αναδόχου κοινοπραξίας «Ένωση Εταιρειών ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. – ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε» που θα αποτελέσει τροχοπέδη ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής για τα επόμενα 27 χρόνια.»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.