Η παράσταση «To διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή στην Κοζάνη



Η παράσταση To διπλό βιβλίο του Δημήτρη Χατζή, συμπαραγωγής Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών και ομάδας pequod, παρουσιάζεται την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Ιουνίου στις 21.00 στο εργοστάσιο «Κικής» στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μέρες Θεάτρου».

Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει Το διπλό βιβλίο, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου. Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του «ρωμαίικου» που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα. Συγχρόνως, όμως, η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου «στο δικό μας κόσμο το σημερινό», ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.

Πρωτοδιαβάζοντας το «διπλό Βιβλίο» αυτό που μας κέρδισε δεν ήταν οι ιστορίες των προσώπων που συναντήσαμε στις σελίδες του. Μέσα σ’ αυτές διαβάσαμε τις ιστορίες των παππούδων, των πατεράδων μας, τις δικές μας, την ιστορία του τόπου μας, την ιστορία κάθε ανθρώπου που ψάχνει τη θέση του «σ’ αυτόν τον δικό μας κόσμο το σημερινό».  Έτσι αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε κάτι που δεν είχαμε κάνει πριν. Αντί να μοιράσουμε ρόλους κάναμε το αντίθετο. Αναλάβαμε να μάθουμε όλο το κείμενο και οι τρεις μας και να είναι κάθε φορά μια πρωτοβουλία του καθενός ποιο κομμάτι θα αφηγηθεί. Τίποτα προαποφασισμένο. Έτσι κάθε φορά προκύπτει μια νέα παράσταση, ένας καινούργιος λόγος αφήγησης αποκαλύπτοντας κάτι άλλο…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών/ pequod

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: pequod

Παίζουν: Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή

Συμπαραγωγός της παράστασης και υποστηρικτής περιοδείας: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ιδρύματος Ωνάση 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.