«Νέα Πρόταση Μηχανικών»: Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο προσκήνιο



1. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΖΕΠ είναι ένας ασύμβατος συνδυασμός. Η  ΖΕΠ απεδείχθη ότι ήταν ένα σαθρό εγχείρημα. Εν τω μεταξύ, έχουν αλλάξει άρδην όλα τα δεδομένα.  Όσο είναι καιρός, λοιπόν, πρέπει ν’ αλλάξουμε ρότα.

2. Το Στρατόπεδο «Μακεδονομάχων» είναι η ιδανική επιλογή, από πάσης απόψεως. Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση του Πανεπιστημίου στο τμήμα εκείνο του στρατοπέδου που είχε παραχωρηθεί στην ΕΡΤ και το οποίο, εδώ και δεκαετίες, παραμένει ανεκμετάλλευτο, θ’ αποτελέσει τον καταλύτη για περαιτέρω αναβάθμιση της  Πρωτεύουσας της Περιφέρειάς μας. Η υλοποίηση της πρότασης αυτής πρώτον δεν συνεπάγεται άλλα έργα (αναπλάσεις, διανοίξεις οδών), πράγμα που μειώνει το κόστος και την πολυπλοκότητα του έργου. Δεύτερον για το Πανεπιστήμιο, η οδός Κωνσταντίνου Δαβάκη θα έχει ένα ξεχωριστό ρόλο. Θα είναι ο ομφάλιος λώρος που θα συνδέει τον Πανεπιστημιακό πυρήνα με το συγκρότημα των εγκαταστάσεων του Πάρκου, του Σταδίου, της Βιβλιοθήκης, του Ωδείου, του υπαίθριου Θεάτρου κλπ. Και τρίτον, εάν οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν ενθαρρύνουν την προσπέλαση του Πανεπιστημίου με περπάτημα και ποδήλατο, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα των δρόμων του κέντρου, θα γίνουν πιο ζωντανοί και έτσι θα ευνοήσουν την εγκατάσταση νέων χρήσεων. Οι τελευταίες θα απευθύνονται σε μια νεανική πελατεία και φυσικά ο χαρακτήρας τους θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή.   

3. Είναι καθοριστικό να βρίσκεται το Πανεπιστήμιο σε κατοικημένη περιοχή,  που εκτείνεται  μέσα στο πράσινο, 5΄ από το Κέντρο της πόλης, σε μικρή απόσταση από το ΚΤΕΛ και εύκολη πρόσβαση προς το Αεροδρόμιο. Σ’ ένα κεντρικό σημείο-κόμβο, όπου συναντώνται οι δρόμο από Βόρεια, Νότια, Ανατολική και Δυτική Κοζάνη. Η εγκατάσταση του Πανεπιστημίου στη περιοχή του στρατοπέδου είναι μια επιλογή με σαφή πολεοδομικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον οποίο ετέθη ήδη το θέμα, επιδεικνύει θετική στάση.

4. Μετά την κατεδάφιση των γεφυρών του ΟΣΕ και την απόφαση για μεταφορά του Σιδηροδρομικού Σταθμού στα Κοίλα, δίνεται η δυνατότητα κατασκευής περιφερειακού δρόμου κατά μήκος της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συνδεθεί η Ανατολική πλευρά της Κοζάνης με τη Δυτική, θα αποσυμφορηθεί το κέντρο  και θ’ αναπτυχθεί περιμετρικά η πόλη. Το γεγονός αυτό σε σχέση με την προαναγγελθείσα διαπλάτυνση της ΕΟ  Κοζάνης-Λάρισας και σε συνδυασμό με το ότι «άνοιξαν» οι βασικές είσοδοι της Πόλης δημιουργούνται συνθήκες χωροταξικού επανασχεδιασμού της Πόλης. Το Πανεπιστήμιο έχει συμφέρον να ενταχθεί σ’ ένα αναβαθμισμένο κέντρο και η εγκατάστασή του θα μπορούσε να συμβάλλει δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση σε πολλούς τομείς: πολεοδομικό, συγκοινωνιακό, αρχιτεκτονικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό.

5. Μέχρι την ολοκλήρωση της ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχει ικανός  χρόνος  για την  απαραίτητη προσαρμογή των μελετών στο νέο χώρο του στρατοπέδου. Ευνοεί το γεγονός ότι από το 2011 έχουν απλουστευθεί οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας. Αφού εδώ από τη μια υπάρχουν  οι υποδομές (τηλεθέρμανση, αποχετεύσεις, υδρεύσεις κλπ.) και από την άλλη δεν θα δαπανηθούν κονδύλια και χρόνος για βραχώδεις εκσκαφές, οι οποίες είναι αναπόφευκτες στη ΖΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η υλοποίηση του Έργου όχι μόνο είναι εύκολη, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται τουλάχιστον κατά το ήμισυ ο προϋπολογισμός του.   Η εξοικονόμηση κονδυλίων από τον άξονα του ΕΣΠΑ κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα καταστήσει δυνατή τη διάθεση κονδυλίων για άλλες ζωτικές δράσεις και σ’ άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση. Τα διαδικαστικά θ’ αντιμετωπιστούν επιτυχώς, εφόσον υπάρξει δεδηλωμένη πολιτική βούληση.

Από την Επιτροπή
Επιστημονικών &  Επαγγελματικών Θεμάτων
του συνδυασμού του ΤΕΕ/ΤΔΜ «ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.